KDE Network Manager - nie mogę ustawić ręcznie adresu IPV4
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
KDE Network Manager - nie mogę ustawić ręcznie adresu IPV4
Witam,
Mój router nie zawsze przydziela mi ten sam adres lokalny. Na zwykłym ubuntu (Unity czy Mint XFCE Edition) wchodziłem w ustawienia aktualnej sieci bezprzewodowej, na zakładce IPV4 zmieniałem z automatycznego na ręczne, następnie adres 192.168.1.192, maska 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 i to wszystko. Jednak na KDE coś nie działa, w sensie łączy się z routerem ale nie mam internetu. Co ciekawe wpisuje te same dane które automatycznie przydziela mi router (ifconfig zwraca te same parametry) jednak z jakiegoś powodu nie mam internetu. Konfiguracje zmieniam po rozłączeniu połączenia, próbowałem resetować komputer i router ale nic pomaga. Czy na KDE trzeba coś jeszcze ustawić? Wyczyścić KDE Wallet?
Edit: Zapomniałem dodać, że "brak internetu" dotyczy tylko stron internetowych, skype i Kadu łączą się prawidłowo ale przeglądarka nie potrafi wczytać żadnej strony. W konsoli "ping www.google.pl" również zwraca "unknown host"
Pozdrawiam
Mój router nie zawsze przydziela mi ten sam adres lokalny. Na zwykłym ubuntu (Unity czy Mint XFCE Edition) wchodziłem w ustawienia aktualnej sieci bezprzewodowej, na zakładce IPV4 zmieniałem z automatycznego na ręczne, następnie adres 192.168.1.192, maska 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 i to wszystko. Jednak na KDE coś nie działa, w sensie łączy się z routerem ale nie mam internetu. Co ciekawe wpisuje te same dane które automatycznie przydziela mi router (ifconfig zwraca te same parametry) jednak z jakiegoś powodu nie mam internetu. Konfiguracje zmieniam po rozłączeniu połączenia, próbowałem resetować komputer i router ale nic pomaga. Czy na KDE trzeba coś jeszcze ustawić? Wyczyścić KDE Wallet?
Edit: Zapomniałem dodać, że "brak internetu" dotyczy tylko stron internetowych, skype i Kadu łączą się prawidłowo ale przeglądarka nie potrafi wczytać żadnej strony. W konsoli "ping www.google.pl" również zwraca "unknown host"
Pozdrawiam
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: ARM
Re: KDE Network Manager - nie mogę ustawić ręcznie adresu IPV4
Zostaw to w spokoju, ustaw sobie w /etc/network/interfaces
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.192
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
w /etc/resolv.conf doklep/zmień
nameserver 192.168.1.1
a potem wykonaj
/etc/init.d/networking restart
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.192
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
w /etc/resolv.conf doklep/zmień
nameserver 192.168.1.1
a potem wykonaj
/etc/init.d/networking restart
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
ja to bym zmienił to co jest w /etc/resolv.conf na to:
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
bo domyślnie, np. w linux mint, są tam poustawiane adresy opendns co może blokować niektóre strony
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
bo domyślnie, np. w linux mint, są tam poustawiane adresy opendns co może blokować niektóre strony
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
verdorben pisze: w /etc/resolv.conf doklep/zmień
nameserver 192.168.1.1
Takie pytanie Panowie. Zwracacie uwagę na to, co znajduje się w pliku /etc/resolv.conf? Czy macie tam taką informację?mucha090 pisze:ja to bym zmienił to co jest w /etc/resolv.conf na to:
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
Czyli co, po każdym ponownym uruchomieniu komputera, pacjent ma ponownie wklepywać te informacje do pliku?# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
# DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
Taka informacja w /etc/resolv.conf wisi już od wydania 12.04 i jeżeli jest potrzeba wprowadzenia zmian ręcznie, to należy je zrobić w pliku /etc/dhcp/dhclient.conf. W tym przypadku, należało by zmienić linię:
Kod: Zaznacz cały
#prepend domain-name-servers 127.0.0.1;
prepend domain-name-servers 8.8.8.8, 8.8.4.4;
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jeśli ustawiasz adresy ręcznie w interfaces to klient dhcp z wynalazkiem pt. Magiczny Nadpisywacz Resolv.conf nie jest do niczego potrzebny. O ile pamiętam można w interfaces wymusić konkretne nameservery, a najlepiej wyciepać resolvconfa z przyległościami (czyli dnsmasq, klient dhcp tudzież wszelkiej maści network managery) i używać resolv.conf tak jak to robi reszta świata.
Sprawdzone, działa bez problemu na dwóch maszynach Ubuntu 12.04 ze statycznymi IP. Tyle że się śliczna ikonka nie wyświetla oznajmująca połączenie z siecią.
Sprawdzone, działa bez problemu na dwóch maszynach Ubuntu 12.04 ze statycznymi IP. Tyle że się śliczna ikonka nie wyświetla oznajmująca połączenie z siecią.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Należy jednak pamiętać, że Network Manager - Demon, nie pozwoli na zmianę serwerów DNS.
Network Manager wie lepiej, co jest dobre dla użyszkodnika, a użyszkodnik ma wiedzieć,
że jak NM zarządza siecią, to użyszkodnicy i ryby głosu nie mają.
Dlatego jedyny naprawdę skuteczny sposób, żeby sieć działała bez żadnych cyrków,
to albo wywalić NM dokładnie, starannie i całkowicie, albo uklęknąć przed komputerem,
i pomodlić się do NM, żeby był łaskaw zacząć normalnie działać po którejś aktualizacji.

To by było na tyle

Network Manager wie lepiej, co jest dobre dla użyszkodnika, a użyszkodnik ma wiedzieć,
że jak NM zarządza siecią, to użyszkodnicy i ryby głosu nie mają.

Dlatego jedyny naprawdę skuteczny sposób, żeby sieć działała bez żadnych cyrków,
to albo wywalić NM dokładnie, starannie i całkowicie, albo uklęknąć przed komputerem,
i pomodlić się do NM, żeby był łaskaw zacząć normalnie działać po którejś aktualizacji.

U mnie wyświetla:Sprawdzone, działa bez problemu na dwóch maszynach Ubuntu 12.04 ze statycznymi IP. Tyle że się śliczna ikonka nie wyświetla oznajmująca połączenie z siecią.
net-analyzer/gnome-netstatus

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux