Przerwana instalacja ubuntu 12.04. Nie uruchamia się ponownie.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
towdee123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Przerwana instalacja ubuntu 12.04. Nie uruchamia się ponownie.

Post autor: towdee123 »

Cześć,
Problem wygląda następująco:
Korzystam z netbooka asus eee. Zainstalowałem nowe ubuntu 13.10, jednak na moim sprzęcie wersja ta okazała się niestabilna, więc postanowiłem wrócić do 12.04 LTS. Podczas instalacji z usb (z pełnym formatowaniem dysków) padło napięcie. Próbuję uruchomić system z usb (ustawiwszy wcześniej kolejność bootowania), jednak system nie wstaje. Nie uruchamia się środowisko graficzne, dochodzi do momentu gdzie pokazuje się czarny ekran i w lewym górnym rogu znak "_", i dalej nic. Szukałem w google, podobne problemy rozwiązywano poprzez wciśniećie alt + f1 lub alt + ctrl + f1 i wpisywaniu jakiś kodów, jednak u mnie to nie działa. Czy jest coś co mogę w tej sytuacji zrobić czy muszę się już pożegnać ze sprzętem?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
alb.
Group-W
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Przerwana instalacja ubuntu 12.04. Nie uruchamia się ponownie.

Post autor: Group-W »

towdee123 pisze: Czy jest coś co mogę w tej sytuacji zrobić czy muszę się już pożegnać ze sprzętem?
Sprzęt nie powinien ucierpieć (bo nie robiłeś aktualizacji firmware), ale też nie można tego wykluczyć na 100%, gdyż elektronika bywa złośliwa:). Mogły powstać jakieś błędy na dysku, co nie jest wielkim problemem, bo jak napisałeś robiłeś pełne formatowanie dysku (czyli pogodziłeś się z utratą danych).

Zainstaluj na spokojnie ponownie system.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Przerwana instalacja ubuntu 12.04. Nie uruchamia się ponownie.

Post autor: bear7 »

towdee123 pisze: i wpisywaniu jakiś kodów, jednak u mnie to nie działa. Czy jest coś co mogę w tej sytuacji zrobić czy muszę się już pożegnać ze sprzętem?
Zawsze możesz podać, co za "kody" wpisywałeś. Ale jeżeli nie ma na dysku jeszcze nic ważnego, to faktycznie najszybciej będzie, jak zainstalujesz raz jeszcze.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”