Witam.
Mój problem wydaje się trywialny, ale z nim walczę od kilku godzin.
Wprost, Ubuntu nie widzi udostępnionych przez Windows 8 danych. "W sieci" w Ubuntu pusto, że aż hula wiatr.
Tablet widzi, że mam dane i może z nich korzystać.
A teraz kilka technicznych danych.
Mam ustawiony stały adres ip, ta sama podsieć, łączą się do jednego routera. Mam administratora na obu komputerach.
Co źle robię?
A może mi ktoś wskazać ustawienia, że jak oglądam np w internecie, żeby mi nie wyłączał ekranu?
Ubuntu nie widzi, udostępnionych danych na Windows 8.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- yahoob3
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: Ubuntu nie widzi, udostępnionych danych na Windows 8.
Cześć,lukasz18dg pisze:Witam.
Ubuntu nie widzi udostępnionych przez Windows 8 danych. "W sieci" w Ubuntu pusto, że aż hula wiatr.
Tablet widzi, że mam dane i może z nich korzystać.
Mam ustawiony stały adres ip, ta sama podsieć, łączą się do jednego routera. Mam administratora na obu komputerach.
jak widać ciężko na tym forum znaleźć kogoś z ósemką

Tablet z jakimś windowsem?
Napisałeś "podsieć" - chodziło Ci o grupę roboczą? Bo muszą być takie same, tzn. w Ubuntu w pliku /etc/samba/samba.conf w sekcji global powinieneś mieć coś takiego np.: "workgroup = WORKGROUP". Jeśli nie masz takiego pliku to....
Poczytaj to:
viewtopic.php?f=137&t=169847
jest tam też link do łopatologicznego opisu konfiguracji samby - taki program do obsługi sieci pod linuxem.
Oj... wierz mi regulamin naprawdę jest krótki i fajnie się go czyta. Jeden temat jeden ten, którego imienia wymawiać nie wolnoA może mi ktoś wskazać ustawienia, że jak oglądam np w internecie, żeby mi nie wyłączał ekranu?

Spróbuj w ustawieniach zasilania. (Preferencje\zarządzania zasilaniem) - wyłącz wygaszanie ekranu po x czasie.
Sprawa trzecia... 10.10 to trochę stare jest...
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Problem z Nautilusem zniknął jak poprawnie skonfigurowałem Sambę, prawdopodobnie to mi naprawiło sieć. To mnie cieszy. Reszta mnie nie interesuje.
Akurat wyłączenie ekranu musi być tylko, że szukam czegoś jak było w Windowsie, że jak oglądam multimedia, nie będzie mi wygaszał, a jak np mam nieaktywny pulpit przez 10 minut to ma mi wyłączyć. Oto mi chodzi.
Sprawa trzecia, mam najnowsze Ubuntu jakie jest. Tego konta dawno nie używałem, więc dlatego takie informacje w profilu. A postanowiłem poznać Ubuntu, tzn zainstalowałem na normalnym dysku, koło 8.1 i będę używał codziennie.
Dziękuje za zainteresowanie.
Akurat wyłączenie ekranu musi być tylko, że szukam czegoś jak było w Windowsie, że jak oglądam multimedia, nie będzie mi wygaszał, a jak np mam nieaktywny pulpit przez 10 minut to ma mi wyłączyć. Oto mi chodzi.
Sprawa trzecia, mam najnowsze Ubuntu jakie jest. Tego konta dawno nie używałem, więc dlatego takie informacje w profilu. A postanowiłem poznać Ubuntu, tzn zainstalowałem na normalnym dysku, koło 8.1 i będę używał codziennie.
Dziękuje za zainteresowanie.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
lukasz18dg pisze: A może mi ktoś wskazać ustawienia, że jak oglądam np w internecie, żeby mi nie wyłączał ekranu?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.lukasz18dg pisze:Akurat wyłączenie ekranu musi być tylko, że szukam czegoś jak było w Windowsie, że jak oglądam multimedia, nie będzie mi wygaszał, a jak np mam nieaktywny pulpit przez 10 minut to ma mi wyłączyć. Oto mi chodzi.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.