Bootowanie systemu, komputer nie wykrywa systemu operacyjnego
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Bootowanie systemu, komputer nie wykrywa systemu operacyjnego
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum. Postaram się streścić.
Problem dotyczy netbooka Asus EEE 1215b, najprawdopodobniej jego dysku twardego SATA: ST9500325AS (takie oznaczenie widnieje w BIOSie).
Cała historia:
Miałem dwa systemy, ubuntu (13.04) i windows 7 na oddzielnych partycjach. Chciałem zrobić reinstalację ubuntu, jednak podczas instalacji przez przypadek wybrałem złą opcję, która wymazała mi wszystkie partycje i od nowa podzieliła dysk twardy (standardowo utworzyła / /home i swap). Na jednej z usuniętych partycji miałem ważne dane, poszperałem więc po sieci, uruchomiłem ubuntu z livecd, później gparted, usunąłem wszystkie partycje. Następnie z poziomu livecd uruchomiłem program testdisk, który miał rzekomo przywrócić usuniętą partycję, wpisując ją ponownie w tablicę partycji. Niestety nie powiodło się to, a uruchomiony po procesie gparted zaczął krzyczeć o problemach z GPT. Testdisk miał jednak funkcję "zajrzenia" do usuniętych partycji i skopiowania niektórych plików. Utworzyłem więc w gparted nową partycję, przekopiowałem na nią pliki, a z niej na pendrive'a. Potem usunąłem wszystkie partycje, utworzyłem swoje (czyli / /home oraz swap), i zainstalowałem na nowo ubuntu. System nie uruchamiał się (migający kursor w lewym górnym rogu, nic nie można było zrobić). Uruchomiłem na nowo live cd, utworzyłem nową tablicę partycji i pozwoliłem ubuntu ustawić partycje pod siebie (tworząc najpierw ręcznie partycję EFI, zgodnie z zaleceniami instalatora). Wszystko zainstalowało się sprawnie, jednak po ponownym uruchomieniu komputera system nie uruchomił się. Na czarnym tle wyskakuje napis
Reboot and select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
W BIOSie dysk wykrywa, w zakładce boot jest on na pierwszym (i jedynym) miejscu. Myślę, że popsułem coś na poziomie partycjonowania, ale nie mam pojęcia jak to naprawić. Dysponuję obecnie ubuntu na pendrivie, więc mogę włączyć system w trybie lvecd i uruchomić gparted. Używałem oprogramowania boot-repair, ale bez skutku (zawieszał się na reinstalacji gruba). Ściągnałem też Fedorę, ale w tym przypadku tryb livecd w ogóle się nie uruchamia (wyskakuje problem z bootowaniem). Zdaję sobie sprawę, że namieszałem, co mogę zrobić by to naprawić?
Problem dotyczy netbooka Asus EEE 1215b, najprawdopodobniej jego dysku twardego SATA: ST9500325AS (takie oznaczenie widnieje w BIOSie).
Cała historia:
Miałem dwa systemy, ubuntu (13.04) i windows 7 na oddzielnych partycjach. Chciałem zrobić reinstalację ubuntu, jednak podczas instalacji przez przypadek wybrałem złą opcję, która wymazała mi wszystkie partycje i od nowa podzieliła dysk twardy (standardowo utworzyła / /home i swap). Na jednej z usuniętych partycji miałem ważne dane, poszperałem więc po sieci, uruchomiłem ubuntu z livecd, później gparted, usunąłem wszystkie partycje. Następnie z poziomu livecd uruchomiłem program testdisk, który miał rzekomo przywrócić usuniętą partycję, wpisując ją ponownie w tablicę partycji. Niestety nie powiodło się to, a uruchomiony po procesie gparted zaczął krzyczeć o problemach z GPT. Testdisk miał jednak funkcję "zajrzenia" do usuniętych partycji i skopiowania niektórych plików. Utworzyłem więc w gparted nową partycję, przekopiowałem na nią pliki, a z niej na pendrive'a. Potem usunąłem wszystkie partycje, utworzyłem swoje (czyli / /home oraz swap), i zainstalowałem na nowo ubuntu. System nie uruchamiał się (migający kursor w lewym górnym rogu, nic nie można było zrobić). Uruchomiłem na nowo live cd, utworzyłem nową tablicę partycji i pozwoliłem ubuntu ustawić partycje pod siebie (tworząc najpierw ręcznie partycję EFI, zgodnie z zaleceniami instalatora). Wszystko zainstalowało się sprawnie, jednak po ponownym uruchomieniu komputera system nie uruchomił się. Na czarnym tle wyskakuje napis
Reboot and select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
W BIOSie dysk wykrywa, w zakładce boot jest on na pierwszym (i jedynym) miejscu. Myślę, że popsułem coś na poziomie partycjonowania, ale nie mam pojęcia jak to naprawić. Dysponuję obecnie ubuntu na pendrivie, więc mogę włączyć system w trybie lvecd i uruchomić gparted. Używałem oprogramowania boot-repair, ale bez skutku (zawieszał się na reinstalacji gruba). Ściągnałem też Fedorę, ale w tym przypadku tryb livecd w ogóle się nie uruchamia (wyskakuje problem z bootowaniem). Zdaję sobie sprawę, że namieszałem, co mogę zrobić by to naprawić?
Ostatnio zmieniony 01 gru 2013, 20:42 przez rufus1530, łącznie zmieniany 1 raz.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Problem z bootowaniem systemu
pytanie kontrolne: czy owe ważne dane masz gdzieś zgrane poza tym dyskiem i jedyny problem to wyczyszczenie dysku z wszelkich pozostałości po czymkolwiek?
bez tego wolę nie udzielać odpowiedzi...
bez tego wolę nie udzielać odpowiedzi...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Piegowaty Guziec
tak, wszystko mam zgrane
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M count=1
oczywiście z poziomu live!
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Piegowaty Guziec
Zrobiłem to, co co mi zaleciłeś, rzeczywiście dysk się wyczyścił. Zainstalowałem ponownie ubuntu, jednak problem nadal występuje. Ten sam komunikat :/
Skorzystałem nawet w BIOSie z opcji Boot Override (i wybrałem mój dysk twardy) - bez skutku niestety
Skorzystałem nawet w BIOSie z opcji Boot Override (i wybrałem mój dysk twardy) - bez skutku niestety
Re: Bootowanie systemu, komputer nie wykrywa systemu operacyjnego
Możliwe, że wina z bootowaniem wynika z samego napędu, możliwe, że nie jest dobrze odczytywany. Jaką posiadasz wersję BIOSU ? może warto ją zaktualizować
-
- Piegowaty Guziec
fakt, biosu nie aktualizowałem od kupna, ale wcześniej wszystko działało...
zaktualizuję i zobaczę czy to coś pomoże.
EDIT: Po updacie biosa zmieniło się tylko to, że po uruchomieniu komputera mam czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu. Po pewnym czasie znów pojawia się ten sam komunikat.
EDIT2: Dodam jeszcze wersję Biosa: 2.01.1204. - to wyświetla po aktualizacji
Problem rozwiązany, wystarczyło zainstalować windows... :/
zaktualizuję i zobaczę czy to coś pomoże.
EDIT: Po updacie biosa zmieniło się tylko to, że po uruchomieniu komputera mam czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu. Po pewnym czasie znów pojawia się ten sam komunikat.
EDIT2: Dodam jeszcze wersję Biosa: 2.01.1204. - to wyświetla po aktualizacji
Problem rozwiązany, wystarczyło zainstalować windows... :/
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Też mam Asusa i zmagam się z tym problemem od czasu do czasu, że nie chce mi nic zabootować i tylko wyświetla ten komunikat (ryzyko wystąpienia go jest większe po np niepoprawnym zamknięciu systemu). Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane ale w przypadku tego błędu mi pomaga na nowo zainstalowanie bootloadera w MBR. Używam zarówno Ubuntu jak i W8
Linux Mint 17 + Cinnamon (x64) / Windows 7 (x64)