Program udający przeglądarkę, kliknięcia

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
LordKhayyin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Program udający przeglądarkę, kliknięcia

Post autor: LordKhayyin »

Witam,

Mam w pracy dostęp do 17 komputerów z różnymi IP i chciałbym napisać program (w C lub Pythonie), który będzie raz dziennie automatycznie wchodził na stronę pewnej znanej akcji humanitarnej i klikał w link na tej stronie.

Moje pytanie to: Czy macie jakieś pomysły czego powinienem użyć (jakie poznać biblioteki by to zrealizować itp?) Nie jestem zbyt zaawansowanym programistą i przy okazji bym się chętnie czegoś nauczył.

Prosiłbym by nie pisać pod tym postem "google nie gryzie". 80% pierwszych wyników google na jakieś pytanie zawiera posty tego typu, co jest całkiem irytujące ;]
Właśnie wgryzam się w temat, ale jeśli ktoś mógłby skrócić moje poszukiwania, bądź je chociaż ukierunkować, byłoby miło.

Co chcę by robił program:
1. musi odpalić stronkę i umieć kliknąć w znaleziony tam javascriptowy link,
2. pewnie musi akceptować ciasteczko wchodząc na stronę (nie wiele wiem o tym, co z tym ciasteczkiem robić),
3. mam dostęp do tych komputerów po kluczu ssh, więc program mógłby startować u mnie i kolejno wykonywać jakoś działanie z każdego komputera zdalnie
4. program mógłby działać automatycznie, chodząc w tle stale na serwerze (żebym nie musiał go sam wywoływać, np w weekend).

1 i 2 jest najważniejsze, 3 można zrealizować np robiąc skrypt w bash, który kolejno łączy się z kompami i odpala program działający wg 1 i 2, ale wolałbym (jeśli się da) napisać to w jednym programie. Co do 4, jest podobnie, zresztą od biedy raz dziennie mogę to odpalać. Ideałem byłoby gdyby program działał na jednym serwerze (4) i co 24 godziny łączył się kolejno ze wszystkimi z listy (3) wykonując (2) i (1).

Jakieś podpowiedzi? :) Przydadzą się względem każdego punktu.
Awatar użytkownika
Yuri20
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Program udający przeglądarkę, kliknięcia

Post autor: Yuri20 »

Python dostarcza cudowną bibliotekę webbrowser (http://docs.python.org/3.3/library/webbrowser.html). Jeśli chodzi o autymatyczne włączanie pewnej strony co jakis czas to najprostszym sposobem wydawałoby się zrobienie nieskończonej pętli z otwieraniem danej strony, z tym, że pętla kończyłaby się zatrzymaniem wątku na np. 24h. Nie jestem pewny, czy takie zatrzymanie wątku na tak długi czas byłoby bezpieczne, więc robiłbym to jednak troche częściej i kontrolował czy program się dobrze wykonuje (jakieś prowizoryczne logi).

Ten moduł powinien jednka wystarczyć na większość stron charytatywnych, gdzie wystarczy jedynie wejść na jakąś stronę. Jeśli jednak potrzebne będzie wysłanie zapytania GET, albo (co gorsza :P ) POST, to koniecznie już będzie skorzystanie z czegoś bardziej zaawansowanego, np. requests.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Program udający przeglądarkę, kliknięcia

Post autor: jacekalex »

Perl ma bardzo fajne mody - WWW-Mechanize i WWW-Scripter, które kryją potężne możliwości szperania po stronach internetowych, również takich z Ajaxem czy Javascriptem.

I przynajmniej dla mnie jest łatwiejszy od Pythona.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”