Witam
Od jakiegoś czasu (ok 2 miesięcy) mam problem z drukarką HP Deskjet 520 na Ubuntu 12.04, gdyż nie drukuje nic z tego systemu, być może po jakiejś aktualizacji. Jest widoczna w systemie i nie pokazuje żadnego komunikatu o błędach i żadnej reakcji na zapuszczone drukowanie.
W pełni sprana technicznie podłączona przez kabel LPT USB.
Proszę o poradę.
//bear7: Zwracaj uwagę, gdzie zakładasz wątki. Dział Ważne>Ubuntu.pl ma inne zastosowanie:Ubuntu.pl > Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl.
Czy masz zainstalowany pakiet hplip? Jeżeli nie to najpierw go zainstaluj. Potem wejdź w drukarki, usuń tą drukarkę i zainstaluj ponownie. Upewnij się też, że wszystkie zadania drukowania zostały skasowane.
Z starymi deskjetami na przejściówkach lpt->usb na systemach sprzed 2013 roku miałem identyczny problem (drukarka widoczna, ale nie reaguje na polecenia wydruku). Pomagało usunięcie i ponowne zainstalowanie drukarki. Od Ubuntu 13.04 problem nie występuje u mnie.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Witam
Dzięki za szybką odpowiedź.
Hplip mam zainstalowane drukarkę usunąłem i zainstalowałem jeszcze raz lecz nic nie drukuje, a zadania drukowania są dopisywane w dalszym ciągu jest ich ponad sto i nie wiem jak je usunąć.
Proszę o odpowiedź.
Jeżeli w aplecie drukowania nie daje się usunąć (mimo dania "anuluj" dalej się wyświetla) to wyłączenie drukarki, reset komputera i wyczyszczenie listy drukowania przed ponownym włączeniem drukarki mi pomagał. Potem oczywiście wywalenie i ponowna instalacja drukarki.
Te stare drukarki HP mają to do siebie, że jak jedna operacja drukowania "zatnie" się na drukarce to zrobienie czegokolwiek dalej graniczy z cudem. Generalnie jeżeli nie wyczyścisz kolejki drukowania to nic nie zrobisz.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Witam
W okienku drukowania zadania są wyczyszczone lecz w dalszym ciągu gdzieś jest to zasypywane bo gdy usuwam drukarkę i ponownie ją instaluję, a później wysyłam zadanie drukowania to w dalszym ciągu nic się nie dzieje i gdzieś dopisuje jako kolejne zadanie i jest tego już 120.
Jeszcze nie przeinstalowywałem xsane, ale dopiero dzisiaj popołudniu sprawdzę. Jak się coś uda to poinformuję.
Pozdrawiam
Jak przeinstalowujesz drukarkę, to zwróć uwagę, żeby ją "purge" w terminalu lub "wyczyścić dokładnie" w Synapticu. U mnie po instalacji 12.04 przestała działać na kompie, a z LiveCD śmigała jak trzeba, więc pewnie gdzieś coś sobie zapisuje i trzeba jej dokładnie usunąć wszelkie pliki konfiguracyjne.
Specjalistka od automagicznej samonaprawy sprzętu.
#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Gdziekolwiek zapisuje, "purge" powinien to znaleźć. :> Ewentualnie możesz popatrzeć w plikach ukrytych w swoim katalogu domowym, ale u mnie akurat te pliki są puste.
Edit:
Pomieszałam reinstalację drukarki z reinstalacją oprogramowania. Wydaje mi się (to było 1,5 roku temu), że dopiero reinstalacja hplipa pomogła. O moich walkach z Deskjetem, a właściwie odpowiednie polecenia znajdziesz tu: viewtopic.php?f=136&t=152725
Specjalistka od automagicznej samonaprawy sprzętu.
#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Witam
Już chyba wszystko przerobiłem o czym pisaliście i nic a nawet przeinstalowałem system na Ubuntu 13.10 i w dalszym ciągu drukarka nie ruszy.
Co to może być, czy jest to związane z jakimiś prawami dostępu? sterownikami drukarki? czy czymś innym?
Proszę o jakąś poradę.
Pozdrawiam