Skype na Kubuntu "Problem z odtwarzaniem audio"

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
MicroPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Architektura: x86_64

Skype na Kubuntu "Problem z odtwarzaniem audio"

Post autor: MicroPL »

Witam. Mam problem z moim systemem, a konkretnie z programem Skype. Otóż komunikator za pierwszym uruchomieniem przy rozmowie testowej działał poprawnie. Mikrofon, jak i słuchawki działały bez zarzutu. Ale po restarcie podczas łączenia się z dowolnym kontaktem (nawet z serwisem testowym) mam "Problem z odtwarzaniem audio". Sam dźwięk w systemie działa bez zarzutu. Ktoś wie jak to naprawić?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, 15:57 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: Skype na Kubuntu "Problem z odtwarzaniem audio"

Post autor: raawek »

Myślę, że doinstalować pavucontrol - kontrolę głośności pulseaudio i tam poklikać - odhaczyć lub zahaczyć kilka haczyków - przycisków albo po prostu zwiększyć głośność mikrofonu. Czasem po prostu pulse potrafi się przestawić - wyciszyć albo wyłączyć mikrofon, bo pewnie o mikrofon chodzi?
MicroPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chodzi o ogólnie chyba kartę dźwiękową, bo Skype traci dźwięk i tak jak by odpalając coś innego związanego z audio np. muzykę Skype ma problem z audio, a wyłączając muzę Skype zaczyna spowrotem działać dobrze. Zainstalowałem pavucontrol, poklikałem tam i nadal ten sam problem.

Tuż po starcie systemu Skype łączy normalnie każdą rozmowę, lecz jak włączę cokolwiek z audio to od razu przestaje Skype odbierać dźwięk i przy próbie wznowienia rozmowy jest komunikat "Problem z odtwarzaniem audio" i tak do końca. Mikrofon działa bez problemu, lecz kartę dźwiękową Skype odbiera jako unkown od czasu włączenia czegoś z audio. Tak to wszystko ładnie sczytuje i działa. Po prostu nie mogę jednocześnie mieć i Skype włączonego i czego kolwiek, co odbiera audio.
wojtbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: wojtbar »

A jaką masz wersję Skypa
MicroPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

4.2.0.11
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

Poczekaj z "grzebaniem" w systemie jakiś czas bo ja także mam problemy. Działa prawidłowo, za chwilę coś jakby się sprzęga a potem nic nie słychać. Po restarcie programu albo jest ok albo nic nie słychać a dźwięk pojawia się po jakimś zdarzeniu dźwiękowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”