Modem i wirtualna karta sieciowa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
borderror
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Modem i wirtualna karta sieciowa

Post autor: borderror »

Witam,

na początku tego postu chciałem się przywitać, Hej!

Mam pytanie odnośnie tworzenia wirtualnej karty sieciowej w Ubuntu, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie u wujka Google postanowiłem zapytać czy jest to w ogóle wykonalne.

A więc chodzi mi o utworzenie karty wirtualnej, która będzie korzystać modemu usb na kartę Aero2 i udostępniała internet dla systemu.

Modem Aero2 (łączenie z internetem) -> Wirtualna karta ze statycznym IP (korzysta z z modemu i udostępnia połączenie dla systemu). Końcowy efekt wyglądałby tak jak w VirtualBoxie, który posiada wirtualną kartę sieciową i tam udostępnia internet jak stałe łącze. Wiadomo Aero zrywa połączenie co godzinę i przy ponowny połączeniu przypisuje nowe IP, a chciałbym, aby aplikacje "widziały" IP stałe (np: zerwane połączenie przy pobieraniu aktualizacji programu, gry, która po wznowieniu zaczyna wszystko od początku).

Czy takie rozwiązanie jest możliwe? Nie chce korzystać z zewnętrznych serwisów, które "zmieniają" dynamiczne IP na statyczne. Nie mam za dużej wiedzy na temat konfiguracji linuxa, ale nie boję się grzebać w systemie, więc z góry dzięki za sugestie, pomysły!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”