Jak wejść do BIOSa na Toshiba Satelite C850D-119?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86
Jak wejść do BIOSa na Toshiba Satelite C850D-119?
Witajcie.
No więc tak. Posiadam aktualnie laptop firmy Toshiba o modelu Satelite C850D z góry jest na nim zainstalowany system Windows 8 co nie umniejszam faktu jest dla mnie irytujące ponieważ znacznie bardziej wolę Linuxa. System przygotowany do instalacji mam na moim pendrive wcześniej z niego instalowałem na komputerze i wszystko poszło dobrze. Mój problem polega na tym że natychmiast po włączeniu laptopa pojawia się logo firmy toshiba a po kilku sekundach już się uruchamia system Windows 8. Bardzo mnie irytuje fakt iż niezależnie czy zacznę spamować przy starcie laptopa klawiszami "del" czy "f8" bądź "f12" itd. To ten laptop to ignoruje i uruchamia i tak system windows a moim celem jest ustawienie uruchomienie laptopa z pendrive lecz z tego powodu to mi nie wychodzi :/ Czy mogła by znaleźć się jakaś osoba która zna sposób na instalacje tego systemu na moim laptopie. Z samym systemem Ubuntu mam styczność na moim serwerze VPS oraz jak już wspomniałem na Komputerze.
Pozdrawiam Szakal66
No więc tak. Posiadam aktualnie laptop firmy Toshiba o modelu Satelite C850D z góry jest na nim zainstalowany system Windows 8 co nie umniejszam faktu jest dla mnie irytujące ponieważ znacznie bardziej wolę Linuxa. System przygotowany do instalacji mam na moim pendrive wcześniej z niego instalowałem na komputerze i wszystko poszło dobrze. Mój problem polega na tym że natychmiast po włączeniu laptopa pojawia się logo firmy toshiba a po kilku sekundach już się uruchamia system Windows 8. Bardzo mnie irytuje fakt iż niezależnie czy zacznę spamować przy starcie laptopa klawiszami "del" czy "f8" bądź "f12" itd. To ten laptop to ignoruje i uruchamia i tak system windows a moim celem jest ustawienie uruchomienie laptopa z pendrive lecz z tego powodu to mi nie wychodzi :/ Czy mogła by znaleźć się jakaś osoba która zna sposób na instalacje tego systemu na moim laptopie. Z samym systemem Ubuntu mam styczność na moim serwerze VPS oraz jak już wspomniałem na Komputerze.
Pozdrawiam Szakal66
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Instalacja ubuntu na Toshiba Satelite C850D-119
Tu piszą że trzeba użyć F2.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
@up Przed chwilą sprawdziłem "F2" według twojej sugestii - nie działa :/
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Nie będę się spierał, to Twój sprzęt i Ty go obsługujesz.
- igotit4free
- Przyjaciel
Moim zdaniem twój wątek nie ma nic wspólnego z tematyką forum, nie dotyczy ani Ubuntu, ani jego instalacji.
Masz trudności z podstawami obsługi swojego komputera. Zajrzyj do jego instrukcji, na stronę producenta albo na forum użytkowników tej marki.
Nawiasem mówiąc zanim pokusisz się o instalację na tym sprzęcie Linuksa poczytaj i to solidnie poczytaj o UEFI i GPT, bootloaderach, podziale dysku na partycje itp. Temat widzę w luźnych Pogaduchach, jak wejdziesz na poziom instalacji Ubuntu załóż nowy temat.
Masz trudności z podstawami obsługi swojego komputera. Zajrzyj do jego instrukcji, na stronę producenta albo na forum użytkowników tej marki.
Nawiasem mówiąc zanim pokusisz się o instalację na tym sprzęcie Linuksa poczytaj i to solidnie poczytaj o UEFI i GPT, bootloaderach, podziale dysku na partycje itp. Temat widzę w luźnych Pogaduchach, jak wejdziesz na poziom instalacji Ubuntu załóż nowy temat.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Jak wejść do BIOSa na Toshiba Satelite C850D-119?
Kiedyś w jakimś Satelicie, do biosu wchodziłem wciskając (albo przytrzymując) Esc.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Napisali tam też:
Przejrzyj dokładnie dokumentację.(1) Shut down the system while pressing the SHIFT key to completely power off.
- Lamilami
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
mam takowy, f2 klikałbym
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
podczas włączania naciśnij powinno zniknąć okienko z logo i pokazać się który przycisk nacisnąć żeby wejść do biosu/setup
Kod: Zaznacz cały
tab