No właśnie. I na początku proszę, żeby ze względu na moje siwawe włosy ludzkim głosem do mnie o ile można.
A chodzi o to, że stary MSI na Intel ATOM chodzi jeszcze na karmelkowym koliberku (Ubuntu 9.10), wersja netbook remix z 2009 roku. Jest na tym sporo plików (teksty, zdjęcia), a sam netbook bardzo się przydaje, choć stary. No właśnie, czy jest jakakolwiek możliwość automatycznej aktualizacji systemu, tak by nie wyszukiwać do przenoszenia i co najważniejsze nie stracić tego, co na nim już jest? Bo jest np. Firefox 3.5, z oryginalnej instalki, którego aktualizacji domaga się kilka stron (że niby za stary). Oczywiście nie obsługuje np. Youtube (brak wsparcia i dla Flasha i dla HTML 5). Może ktoś, zamiast propozycji grzebania po forach (to forumowe - sprawdź w googlach) powie, jak się za to zabrać, od czego zacząć. Czy można np. coś kliknąć i od razu mieć przykładowo Lubuntu (to musi być do tego sprzętu lekkie). Za wszystkie KONKRETNE sugestie z góry dziękuję, jeszcze raz podkreślając, że ja naprawdę nie mam pojęcia, co tam w środku siedzi i jak to potraktować. Ot trzeba, jak temu chłopu na granicy. Pozdrawiam wszystkich!
Jak upgradować Ubuntu 9.04 do wersji aktualnej. Aktualizacja bez bólu z koliberka.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Jak upgradować Ubuntu 9.04 do wersji aktualnej. Aktualizacja bez bólu z koliberka.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, 14:16 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Aktualizacja bez bólu z koliberka.
Tu masz ~50 stron propozycji systemów na stary/słaby komputer.
Tutaj jest art o zasadach aktualizacji, a TUTAJ masz opis drogi przez mękę związanej z prawidłową aktualizacją 9.04 do 12.04.
Zaznaczam, że ja bym zapisał ważne dane na nośniku zewnętrznym (albo Dropboxie, dysku Googla itp) i zrobił nową instalację aktualnego Xubuntu lub Lubuntu. Tak byłoby wielokrotnie szybciej, pewniej i bardziej elegancko.
Tutaj jest art o zasadach aktualizacji, a TUTAJ masz opis drogi przez mękę związanej z prawidłową aktualizacją 9.04 do 12.04.
Zaznaczam, że ja bym zapisał ważne dane na nośniku zewnętrznym (albo Dropboxie, dysku Googla itp) i zrobił nową instalację aktualnego Xubuntu lub Lubuntu. Tak byłoby wielokrotnie szybciej, pewniej i bardziej elegancko.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Jak upgradować Ubuntu 9.04 do wersji aktualnej. Aktualizacja bez bólu z koliberka.
popieram igotit4free jeśli masz partycje /home oddzielnie to możesz zrobić sobie świeżą instalację bez bólu że coś zniknie z dysku