Zmiana typu partycji systemowej z podstawowej na logiczną

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
detmold
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Zmiana typu partycji systemowej z podstawowej na logiczną

Post autor: detmold »

Witam w nowym roku :)

Chciałbym się poradzić przed zmianą typu partycji podstawowej na logiczną. Ogólnie sytuacja na moim dysku wygląda tak:

1. Partycja podstawowa systemowa z niej ładuje się GRUB do MBR obsługujące ładowanie menu z systemami przy starcie kompa
ext4 - zainstalowany Ubuntu 12.04 LTS
pojemność - 50GB

2. Partycja podstawowa systemowa
ntfs - zainstalowany Windows 2012 Server
pojemność - 480 GB

3. Partycja podstawowa systemowa
ntfs - zainstalowany Windows XP
pojemność - 50 GB

4. Partycja logiczna rozszerzona dla Ubuntu w całości zajęta
pojemność - 10 GB

Co chcę zrobić - chcę zmienić typ partycji nr 2 z windows 2012 server z podstawowego na logiczna i zmniejszyć jej obszar do 60 GB a następnie z wolnego obszaru utworzyć nową partycję logiczną. Typ partycji muszę zmieniać jeśli chce wydzielić nową bo mam już 4 podstawowe. Przynajmniej tak mówi GParted.

Pytanie czy zmiana partycji systemowej z podstawowej na logicznej nie spowoduje dziabnięcia systemu i/lub utraty danych.

Dane mam i tak skopiowane a system świeżo zainstalowany tym niemniej wolałbym nie tracić systemu przez jedną nie przemyślną operację.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Zmiana typu partycji systemowej z podstawowej na logiczną

Post autor: bear7 »

Twój układ wygląda tak:
detmold pisze:1. Partycja podstawowa - zainstalowany Ubuntu 12.04 LTS
2. Partycja podstawowa - zainstalowany Windows 2012 Server
3. Partycja podstawowa - zainstalowany Windows XP
4. Partycja logiczna rozszerzona dla Ubuntu w całości zajęta
Na dysku możesz mieć do 4 partycji podstawowych. Jak potrzebujesz mieć więcej partycji, to jedną z partycji podstawowych należy zastąpić partycją rozszerzoną, wewnątrz której znajdować się będą partycje logiczne. Czyli dopuszczalna jest sytuacja, gdzie masz 3 partycje podstawowe i jedną partycję rozszerzoną z partycjami logicznymi. Jeżeli dobrze zrozumiałem:
detmold pisze:chcę zmienić typ partycji nr 2 z windows 2012 server z podstawowego na logiczna i zmniejszyć jej obszar do 60 GB a następnie z wolnego obszaru utworzyć nową partycję logiczną.
To nie przejdzie. Bo na dysku możesz mieć tylko jedną partycję rozszerzoną, a zgodnie z twoim opisem, już jedną masz na dysku.

Najlepiej będzie, jak pokażesz nam, co zwraca wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
Wynik wrzuć pomiędzy znacznikami CODE.

EDIT:
detmold pisze: Pytanie czy zmiana partycji systemowej z podstawowej na logicznej nie spowoduje dziabnięcia systemu i/lub utraty danych.
Aby miało to sens, musisz zmienić partycję podstawową na rozszerzoną i wewnątrz partycji rozszerzonej, utworzyć partycję logiczną. Nie znam narzędzi, które mogą zrobić to bez utraty danych. IMHO, taka akcja jest niemożliwa - ingerujesz w strukturę partycji na dysku. Nawet jeżeli coś takiego jest możliwe, to na tej partycji siedzi Windows - pytasz raczej na nieodpowiednim forum. Ciężko powiedzieć, jak Windows miałby się zachowywać po takich manewrach, jak się z niego nie korzysta...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”