(miniaturka)
Okno rozmowy komunikatora Pidgin. Tak robi się po jakimś czasie użytkowania (nie po chwili, a trochę dłużej - min. kilkanaście, kilkadziesiąt minut) i pomaga jedynie wylogowanie/uruchomienie ponowne.
Szczegóły:
Najpierw jeden znak jest zastępowany przez to dziwne coś, potem kolejne... dziewczyna też zmieniała kolorystykę wyglądu i być może jego styl, ale na któryś z domyślnych - w całości systemu. Obok jest także Windows - na nim, także podczas grania, raczej nie ma problemów. Sprzęt jest nieco leciwy: jakiś Athlon jednordzeniowy 1,8GHz, nvidia 6200... problemu nie było na Lubuntu 13.04. Aktualne Lubuntu na którym występuje problem zostało zainstalowane na nowo (13.10). Zauważyłem też, że z sterownikiem graficznym o ile się nie mylę nvidia-173, chodzi o ten jeden z domyślnych - system się nie odpala. Pokazuje się logo nvidia, gaśnie, kursor migający od pisania nie miga - staje się nieruchomy i koniec. Na Lubuntu 13.04 nie było tego problemu, a ten sterownik działał najlepiej i nie powodował poważniejszych problemów... być może on byłby rozwiązaniem, choć to mi się wydaje trochę dziwne. Przy nvidia-304 który jest aktualnie zainstalowany występuje tylko ten jeden problem z czcionką, ale też nie bardzo mam jak sprawdzić czy jest on spowodowany sterownikiem jako że owy 173 nie działa na nowej wersji Lubuntu. Próbowałem u dziewczyny też 304-updates ale on dodatkowo powoduje różne problemy typu czarne fragmenty ekranu, jakiś kolorowy kwadrat pod kursorem (myszy), migający kursor (też myszy) - nie są to problemy występujące cały czas, robią się po jakimś czasie użytkowania systemu minimum kilkanaście minut. Repozytoria są domyślne, wykonane aktualizacje.