Nie wiem co mam zrobić proszę o szybką pomoc!This kernel requires the following features not present on the CPU:
pae
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.
Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu
-
- Piegowaty Guziec
Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu
Jak chce zainstalować Xubuntu albo uruchomić w Live mode wyskakuje mi:
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 10:19 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Xubuntu 13.10
Masz prawdopodobnie bardzo stary komputer i kernel nie obsłuży twojego procesora. Poczytaj o PAE. Jaki masz sprzęt?
Xubuntu 12.04 LTS (długoterminowe wsparcie - 3 lata) powinno się bez problemu zainstalować. Więc takie ściągnij i zainstaluj.
Xubuntu 12.04 LTS (długoterminowe wsparcie - 3 lata) powinno się bez problemu zainstalować. Więc takie ściągnij i zainstaluj.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu
Mam ten sam problem tylko do kwadratu 
Tak na szybko : niektóre procesory serii Pentium M (w 99 % montowane tylko w laptopach najprawdopodobniej do prędkości zegara 1,6 Ghz z szyną 400 MHz) nie obsługują wspomnianego wyżej PAE.
Możesz zainstalować 13.10 ze specjalnie przygotowanego obrazu, trzeba wgrać to na pendriva , zabootować komputer z USB i z niego przeprowadzić instalację, na jednym komputerze mi się udało , ale drugi nie umożliwia bootowania z USB.
opis po angielsku przygotowania bootowalnego usb (z obejściem błędu PAE) za pomocą skryptu mkusb https://help.ubuntu.com/community/grub-n-iso

Tak na szybko : niektóre procesory serii Pentium M (w 99 % montowane tylko w laptopach najprawdopodobniej do prędkości zegara 1,6 Ghz z szyną 400 MHz) nie obsługują wspomnianego wyżej PAE.
Możesz zainstalować 13.10 ze specjalnie przygotowanego obrazu, trzeba wgrać to na pendriva , zabootować komputer z USB i z niego przeprowadzić instalację, na jednym komputerze mi się udało , ale drugi nie umożliwia bootowania z USB.
opis po angielsku przygotowania bootowalnego usb (z obejściem błędu PAE) za pomocą skryptu mkusb https://help.ubuntu.com/community/grub-n-iso