Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
gangstafifi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu

Post autor: gangstafifi »

Jak chce zainstalować Xubuntu albo uruchomić w Live mode wyskakuje mi:
This kernel requires the following features not present on the CPU:
pae
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.
Nie wiem co mam zrobić proszę o szybką pomoc!
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 10:19 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Xubuntu 13.10

Post autor: majsza »

Masz prawdopodobnie bardzo stary komputer i kernel nie obsłuży twojego procesora. Poczytaj o PAE. Jaki masz sprzęt?

Xubuntu 12.04 LTS (długoterminowe wsparcie - 3 lata) powinno się bez problemu zainstalować. Więc takie ściągnij i zainstaluj.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Komunikat "kernel requires the following features not present on the CPU" podczas instalacji Xubuntu

Post autor: jazz70 »

Mam ten sam problem tylko do kwadratu ;)

Tak na szybko : niektóre procesory serii Pentium M (w 99 % montowane tylko w laptopach najprawdopodobniej do prędkości zegara 1,6 Ghz z szyną 400 MHz) nie obsługują wspomnianego wyżej PAE.

Możesz zainstalować 13.10 ze specjalnie przygotowanego obrazu, trzeba wgrać to na pendriva , zabootować komputer z USB i z niego przeprowadzić instalację, na jednym komputerze mi się udało , ale drugi nie umożliwia bootowania z USB.

opis po angielsku przygotowania bootowalnego usb (z obejściem błędu PAE) za pomocą skryptu mkusb https://help.ubuntu.com/community/grub-n-iso
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”