Jak 'unmark' apt-mark auto? :)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
-_-
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Jak 'unmark' apt-mark auto? :)

Post autor: -_- »

Mam taki mały problem... Znalazłem taki 'przydatny' opis:
When you want to compile something from source in Ubuntu/Debian, the easiest way to install the dependencies required to compile it is to run (sudo) "apt-get build-dep PACKAGE_NAME". But there is no built-in command to remove these dependencies (like apt-get remove-dep).
But thanks to tvst and Wesley Schwengle, you can undo "apt-get build-dep" by running the following command:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-mark auto $(apt-cache showsrc PACKAGE_NAME | sed -e '/Build-Depends/!d;s/Build-Depends: \|,\|([^)]*),*\|\[[^]]*\]//g')
sudo apt-get autoremove
In the above command, replace "PACKAGE_NAME" with the name of the package you've previously ran "apt-get build-dep" for. Running "sudo apt-get autoremove" should then remove all the packages that are build dependencies for PACKAGE_NAME and thus, were installed by the "apt-get build-dep" command.
Więc zrobiłem jak pisało, ale widocznie coś poszło nie tak bo teraz jak wpisuje apt-get autoremove to chce mi usunąć 2.8GB pakietów. Wszystko co zainstalowałem ręcznie albo przeinstalowałem. :???:

Boje się teraz wyłączyć laptopa bo nie wiem co sie porobiło.

Czy ktoś może wie jak to odwrócić?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Jak 'unmark' apt-mark auto? :)

Post autor: marcin1982 »

http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___z ... a_polecen/

Zrób listę pakietów, które chcesz oznaczyć przez "unmarkauto" i potej klepnij:

sudo aptitude unmarkauto $(cat /ścieżka/do/pliku/lista)
-_-
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Jak 'unmark' apt-mark auto? :)

Post autor: -_- »

Dzięki! Nie pomyślałem że to może być takie proste.:) Ja próbowałem rozszyfrować co to znaczy:

sed -e '/Build-Depends/!d;s/Build-Depends: \|,\|([^)]*),*\|\[[^]]*\]//g'
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”