HDMI - jak ustawić aby automatycznie przełączać dźwięk na TV

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Ustilago
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

HDMI - jak ustawić aby automatycznie przełączać dźwięk na TV

Post autor: Ustilago »

Witam
Od niedawna jestem użytkownikiem UBUNTU więc proszę o wyrozumiałość. Używam wersji 13.10.
Chciałbym aby po podłączeniu kabla HDMI z komputera do TV karta dźwiękowa to rozpoznawała i automatycznie przełączał się na dźwięk HDMI na TV i wyciszał dźwięk analogowy, i odwrotnie, kiedy nie ma kabla HDMI to żeby dźwięk przełączał się tylko na analog?
Obecnie mam tak, że ręcznie klikając na ikonkę w prawym górnym roku ustawiam na HDMI w momencie kiedy komputer podłączony jest prze HDMI z TV - wtedy dźwięk działa na TV oraz na laptopie. Muszę wyciszać dźwięk na analogu. Kiedy odłączam kabel to dźwięku na laptopie nie mam i znowu muszę ręcznie ustawiać to w ustawieniach dźwięku.
Czy jest jakieś rozwiązanie abym przy podłączeniu kabla HDMI dźwięk był tylko z HDMI a bez podłączenia kabla HDMI tylko dźwięk z analoga bez konieczności każdorazowego ustawiania dźwięku?
karta graficzna: NVIDIA GeForce 9200 M GS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”