Sciaganelm dzisiaj linuksa 13.10 z powodu tego iz musze zrobic "prace domową" na owym programie. Otoz musze sciagnac i skonfigurowac server FTP. Postanowilem zainstalowac vsftpd

Troche zajelo zeby to wszystko ogarnac ale dalem rade. Znalazlem plik konfiguracyjny i wprowadzilem odpowiednie dane. Wyskakiwalo szerg bledow ale jakos dalem rade, raz z ipv4 i inne. No i wlasnie teraz nic nie wyskakuje zaden blad tylko ze gdy wpisuje komedne sudo vsftpd zeby "wlaczyc" ten program, server to nic sie nie dzieje. Moze mi ktos powiedziec jak wyglada wgl praca na nim?? oczywiscie w terminalu. Poniewaz nie dodalem ze musze przynieść ta prace domowa jako obraz skonfigurowanego servera na pendraivie. Problemem jest jeszcze to ze na pulpicie w linuksie nie mam zandych ikonek, do terminala dostaje sie za pomoca skrotu, paska zadan tez nie mam

ale juz nie o to chodzi, chce tylko wiedziec czemu gdy wlaczam server za pomoca komendy "sudo vsftpd" to nic sie nie dzieje. I jak "skopiowac" ten program na pendraivia zeby zawieral juz skonfigurowane dane.