Server ftp i nie tylko

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Jacunda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Server ftp i nie tylko

Post autor: Jacunda1 »

Sciaganelm dzisiaj linuksa 13.10 z powodu tego iz musze zrobic "prace domową" na owym programie. Otoz musze sciagnac i skonfigurowac server FTP. Postanowilem zainstalowac vsftpd :P Troche zajelo zeby to wszystko ogarnac ale dalem rade. Znalazlem plik konfiguracyjny i wprowadzilem odpowiednie dane. Wyskakiwalo szerg bledow ale jakos dalem rade, raz z ipv4 i inne. No i wlasnie teraz nic nie wyskakuje zaden blad tylko ze gdy wpisuje komedne sudo vsftpd zeby "wlaczyc" ten program, server to nic sie nie dzieje. Moze mi ktos powiedziec jak wyglada wgl praca na nim?? oczywiscie w terminalu. Poniewaz nie dodalem ze musze przynieść ta prace domowa jako obraz skonfigurowanego servera na pendraivie. Problemem jest jeszcze to ze na pulpicie w linuksie nie mam zandych ikonek, do terminala dostaje sie za pomoca skrotu, paska zadan tez nie mam :) :mrgreen: ale juz nie o to chodzi, chce tylko wiedziec czemu gdy wlaczam server za pomoca komendy "sudo vsftpd" to nic sie nie dzieje. I jak "skopiowac" ten program na pendraivia zeby zawieral juz skonfigurowane dane.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Server ftp i nie tylko

Post autor: marcin1982 »

Uruchom serwer taką komendą:

Kod: Zaznacz cały

sudo service vsftpd start
Oficjalna dokumentacja.
Jacunda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Server ftp i nie tylko

Post autor: Jacunda1 »

Po wpisaniu komendy wyświetliło się:
vsftpd start/pre-start, process 3562
job is allready running: vsftpd

To oznacza że jest włączony? :D

a więc moze teraz podpowie ktos jak mam skopiowac ten server na pendraiva zeby po wklejeniu w odpowiednie miejsce na innym komputerze zachowaly sie konfiguracje. Moge to zrobic tylko przez terminala. Domyslam sie ze cos z komenda rm tylko jak pociagnac dalej sciezke?? /etc/...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”