Czarny ekran i "tryb niedostępny" po uruchomieniu systemu.

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
borysjr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Czarny ekran i "tryb niedostępny" po uruchomieniu systemu.

Post autor: borysjr »

Dzień dobry,

prawdopodobnie mój syn zmajstrował coś w ustawieniach, a potem zrestartował komputer i w tej chwili, gdy odpalam system, uruchamia się on, lecz ja nic nie widzę (czarny ekran) oprócz komunikatu "Tryb niedostępny. Nieobsługiwana rozdzielczość. Zmień rozdzielczość urządzenia zewnętrznego.". Poszukałem trochę w sieci i wywnioskowałem, że syn zmienił jakimś cudem odświeżanie na większe niż 60Hz. Mam monitor Samsung SyncMaster T24B750, działałem na rozdzielczości 1920x1080 60Hz. Podobno jak się zmieni odświeżanie na większe, to monitor może tego nie wyświetlić. Moje pytanie jest następujące: czy mogę w jakiś sposób zmienić te ustawienia, np. przez LiveCD albo LiveUSB? I czy faktycznie zmiana odświeżania na większe może być przyczyną? Mam nadzieję, że nie pozostaje mi tylko reinstalacja systemu...

Z góry dziękuję za odpowiedź!
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czarny ekran i "tryb niedostępny" po uruchomieniu systemu.

Post autor: bear7 »

Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).

Z menu trybu ratunkowego wybierz failsafeX i gdy pojawi się prośba o zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu wybierz odpowiedź twierdzącą. Następnie, gdy zostaniesz zapytany co zrobić, to możesz wybrać:
  • uruchomienie jednej sesji w trybie niskiej rozdzielczości,
  • ponowne skonfigurowanie ustawień graficznych,
  • zbadanie przyczyny błędu.
Ewentualnie, możesz uruchomić ponownie w trybie ratunkowym i tym razem wybrać z menu opcję root. Klepnąć poniższe polecenie:

Kod: Zaznacz cały

mount -o remount,rw /
Spowoduje to zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu.
Następnie, możesz odinstalować sterowniki dla twojej karty graficznej i spróbować uruchomić system na otwartym sterowniku, a następnie ponownie go zainstalować.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”