Program do back-up całego systemu do formy dysku startowego poszukiwany. Nie Remastersys i nie program do obrazu binarnego dysku.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Program do back-up całego systemu do formy dysku startowego poszukiwany. Nie Remastersys i nie program do obrazu binarnego dysku.
Witam
Jaki program możecie polecić, który robił by kopie zapasową całego systemu do formy dysku startowego dającego się potem wgrać na pendrive, a nie jedynie kopie plików użytkownika. Nie chodzi mi o binarne obrazy dysku, które mają wielkość równy wielkości dysku. Nie chodzi mi też o Remastersys, bo tego już bez powodzenia testowałem w tym zadaniu.
Pozdrawiam
Jaki program możecie polecić, który robił by kopie zapasową całego systemu do formy dysku startowego dającego się potem wgrać na pendrive, a nie jedynie kopie plików użytkownika. Nie chodzi mi o binarne obrazy dysku, które mają wielkość równy wielkości dysku. Nie chodzi mi też o Remastersys, bo tego już bez powodzenia testowałem w tym zadaniu.
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Program do back-up całego systemu do formy dysku startowego poszukiwany. Nie Remastersys i nie program do obrazu binarnego dysku.
Fajnie, wyjaśniłeś o co Ci nie chodzi to może teraz powiedz o co chodzi? Klonowanie systemu czy coś innego? Jeśli tak to poszukaj sobie pod "klonowanie systemu".
Bo nie bardzo rozumiem założenia "żeby zrobić kopię całego dysku systemowego ale żeby nie miała wielkości dysku"...
Bo nie bardzo rozumiem założenia "żeby zrobić kopię całego dysku systemowego ale żeby nie miała wielkości dysku"...
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Zakręcona Traszka
Re: Program do back-up całego systemu do formy dysku startowego poszukiwany. Nie Remastersys i nie program do obrazu binarnego dysku.
Mamy na jednym komputerze ustawiony system, z dodatkowymi programami, skonfigurowany, z plikami. Mamy 2 inne komputery na których chcemy postawić taki sam system. Bez bawienia się od początku z wgrywaniem i usuwaniem programów, konfigurowaniem, dodawaniem skrótów w przeglądarce internetowej, itd.
-- 20 lut 2014 17:15 --
Remastersys już testowałem - bez powodzenia.
-- 20 lut 2014 17:15 --
Remastersys już testowałem - bez powodzenia.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Nie wiem jak w Ubuntu (nie próbowałem) - ale w RHEL (i CentOS-ie) jest coś takiego jak "klonowanie systemu". W sumie 90% tego co chcesz mieć.
Klonowanie ustawień przeglądarki (i jakiegokolwiek innego programu) możesz wymusić kopiując wpisy do /etc/skel - wtedy wszystko co tam się znajdzie zostanie skopiowane do każdego nowo tworzonego katalogu domowego uzytkownika.
Klonowanie ustawień przeglądarki (i jakiegokolwiek innego programu) możesz wymusić kopiując wpisy do /etc/skel - wtedy wszystko co tam się znajdzie zostanie skopiowane do każdego nowo tworzonego katalogu domowego uzytkownika.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
- Gordmax
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
Hej
Chyba chodzi ci o Backup całego dysku ale aby nie zajmował tyle co dysk tylko tyle ile zajmują dane (a nawet skompresowane
)
Polecam CloneZilla. Można używać z płytki jako sam pakiet ale ja korzystam z płytki HirensBoot CD http://www.hirensbootcd.org/files/Hiren ... D.15.2.zip i tam w opcjach bootowania jest Parted Magic (czy coś w tym stylu) a ikona programu znajduje się na pulpicie.
Za pomocą tego narzędzia zrobisz backup całego dysku czy wybranej partycji wraz z kompresją oraz sprawdzeniem błędów systemu. Mozna backupować na dyski lokalne FTPa przez SSH itd. Pliki Backupu zabierają tyle ile dane na wszystkich partycjach, lub mniej dzięki kompresji.
Odzyskuje się bardzo łatwo i szybko jednak tylko na dyski o tej samej pojemności lub większe (nie udało mi się na mniejszy).
Używam bardzo często i nie miałem nigdy problemów jeśli system plików był "czysty".
Mam nadzieję że pomogłem.
Chyba chodzi ci o Backup całego dysku ale aby nie zajmował tyle co dysk tylko tyle ile zajmują dane (a nawet skompresowane

Polecam CloneZilla. Można używać z płytki jako sam pakiet ale ja korzystam z płytki HirensBoot CD http://www.hirensbootcd.org/files/Hiren ... D.15.2.zip i tam w opcjach bootowania jest Parted Magic (czy coś w tym stylu) a ikona programu znajduje się na pulpicie.
Za pomocą tego narzędzia zrobisz backup całego dysku czy wybranej partycji wraz z kompresją oraz sprawdzeniem błędów systemu. Mozna backupować na dyski lokalne FTPa przez SSH itd. Pliki Backupu zabierają tyle ile dane na wszystkich partycjach, lub mniej dzięki kompresji.
Odzyskuje się bardzo łatwo i szybko jednak tylko na dyski o tej samej pojemności lub większe (nie udało mi się na mniejszy).
Używam bardzo często i nie miałem nigdy problemów jeśli system plików był "czysty".
Mam nadzieję że pomogłem.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Z tym poradzi sobie doskonale mały konsolowy programik fsarchiver, któremu jest wszystko jedno, czy docelowa partycja ma pojemność większą, równą albo mniejszą od źródłowej - byle tylko dane się zmieściły.Gordmax pisze: Odzyskuje się bardzo łatwo i szybko jednak tylko na dyski o tej samej pojemności lub większe (nie udało mi się na mniejszy).
-
- Zakręcona Traszka
Witam
Jako, że dyski docelowe są mniejsze od dysku "źródłowego" CloneZilla nie wchodzi w rachubę.
Fsarchiver wydawał się najlepszym rozwiązaniem, ale nie może zrobić back-up systemu który jest włączony, ani takiego (i tego nie rozumiem) który ma uprawnienia read-write i tylko taki który ma read. Co to za partycja co nie ma uprawnień do zapisu ? Dysk CD?
Doczytałem, że Fsarchiver chyba może zapisać dysk systemowy, ale jeżeli jest uruchomiony z płytki System Rescue CD. Pobrałem, wypaliłem, uruchomiłem i nie ma Fsarchivera.
Nie wiem dlaczego ?
Poza tym jest jeszcze jeden problem (a może go nie ma). Na dysku który jest dyskiem żródłowym jest Grub z wyborem Ubuntu/Windows7. Na docelowych komputerach będzie tylko Ubuntu i Grub z wyborem systemu jest niepotrzebny.
Czyli nadal nie ma rozwiązania jak zrobić backup gotowego systemu do stawiania na innych komputerach.
Jako, że dyski docelowe są mniejsze od dysku "źródłowego" CloneZilla nie wchodzi w rachubę.
Fsarchiver wydawał się najlepszym rozwiązaniem, ale nie może zrobić back-up systemu który jest włączony, ani takiego (i tego nie rozumiem) który ma uprawnienia read-write i tylko taki który ma read. Co to za partycja co nie ma uprawnień do zapisu ? Dysk CD?
Doczytałem, że Fsarchiver chyba może zapisać dysk systemowy, ale jeżeli jest uruchomiony z płytki System Rescue CD. Pobrałem, wypaliłem, uruchomiłem i nie ma Fsarchivera.
Nie wiem dlaczego ?
Poza tym jest jeszcze jeden problem (a może go nie ma). Na dysku który jest dyskiem żródłowym jest Grub z wyborem Ubuntu/Windows7. Na docelowych komputerach będzie tylko Ubuntu i Grub z wyborem systemu jest niepotrzebny.
Czyli nadal nie ma rozwiązania jak zrobić backup gotowego systemu do stawiania na innych komputerach.
- Gordmax
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
Jest jeszcze "Acronis true image" znajduje się też na płytce o której pisałem wyżej jego wersja okrojona (gdzieś jest zaszyta w menu). Jest to komercyjne rozwiązanie ale uruchamia się. Mój kolega z niego korzysta ale raczej do partycji NTFS a nie partycji linuksowych. Nie wiem jak się będzie zachowywał choć na pewno ma dla nich wsparcie.
Jeśli masz parę maszyn z mniejszymi dyskami i bez Windy może zrób z jednej z nich maszynę "Matkę" zrób kopie i już czyste rozprowadzaj.
Jeśli masz parę maszyn z mniejszymi dyskami i bez Windy może zrób z jednej z nich maszynę "Matkę" zrób kopie i już czyste rozprowadzaj.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
W systemie Live możesz przecież doinstalować fsarchiver.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Programik fsarchiver jest na takich dystrybucjach jak Gparted i Parted Magic, który od pewnego czasu jest płatny. Z drugiej strony to nie wiem czy odtworzenie systemu na innym komputerze jest dobrym rozwiązaniem. Przecież tam jest inny sprzęt, innych sterowników potrzeba itd.
-
- Zakręcona Traszka
Doinstalowałem fsarchiver w System Rescue. Żądał ode mnie kompilacji, ale jakoś poszło. Niestety podałem się z tym fsarchiverem. Pomimo przeczytania instrukcji nie potrafię zmusić go do działania. Może pójdę drogą skryptu, który be przyśpieszył stawianie systemu. Coś ala własny Ubumatic ?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Obsługa programu fsarchiver jest bardzo prosta. Jeżeli chcesz zrobić kopię partycji /dev/sda3 i zapisać ją w jakimś katalogu o nazwie np. Kopie (powinien się znajdować na innej partycji) to robisz tak:
- odmontowujesz partycję /dev/sda3 poleceniem
następnie dajesz polecenie:
Odtwarzanie partycji jest również proste:
Oczywiście partycja, na którą przywracasz kopię też musi być odmontowana. O opcjach programu poczytaj tutaj: http://osworld.pl/fsarchiver-czyli-backup-z-konsoli/
- odmontowujesz partycję /dev/sda3 poleceniem
Kod: Zaznacz cały
sudo umount /dev/sda3
sudo fsarchiver savefs -v /ścieżka_do_katalogu_Kopie/nazwa_archiwum.fsa /dev/sda3
sudo fsarchiver restfs -v /nazwa_archiwum id=0,dest=/dev/sda3