[SOLVED] [12.04] Bootowanie z USB, przy instalacji Ubuntu 12.04.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
ziomek23
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] [12.04] Bootowanie z USB, przy instalacji Ubuntu 12.04.

Post autor: ziomek23 »

Zrobiłem sobie bootowalne USB, mam ASUSA X53SV. Niestety w BIOSie nie mam opcji USB, tylko muszę ją manualnie dodać, jest polecenie "Add Boot Option", po naciśnięciu którego muszę podać jakąś ścieżkę, wskazówka sugeruje "fs0:\path\filename.efi". Po wyczytaniu w internecie, jest to bootowanie przez coś co się nazywa UEFI i powinienem odnieść się do jakiegoś pliku .efi na mojej instalacji ubuntu (na pendrivie). Znalazłem tam dwa takie pliki "\EFI\BOOT\bootx64.efi" i "\EFI\BOOT\grubx64.efi", po wprowadzeniu obydwu, dalej pendrive nie uruchamia się. Czy robię coś źle, czy powinno to tak działać?

EDIT: Poradziłem sobie, naciskając ESC przy ładowaniu pojawiła się opcja, wcześniej tylko wchodziłem do BIOSU przez F2 (chyba nie trzeba było dodawać botowalnego urządzenia manualnie). Jednakże, z powodu zepsutego pendrive'a nie udało mi się zainstalować Ubuntu, więc szukam odpowiedzi do pozostałych moich dwóch postów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”