Witajcie.
Jestem nowym użytkownikiem użytkownikiem linuxa. Zainstalowałem sobie wersję 12.04 i od razu miałem problem z wifi (nieszczęsny bcm 4313). Po tyg walki, postanowiłem zaktualizować system do wersji 13.10, co miało w zamierzeniu usunąć problem z wifi. Problem znikł. Pojawił się kolejny problem, mega wygodny skrót win + s z puchacza przestał działać. Wszedłem do compiza żeby ustawić wyświetlanie desktop-wall i odhaczyłem wtyczkę expo. Linux wyświetlił mi błąd i znikło unity wraz z górną belką. Restart nie pomógł. Uruchamiał się tylko teamviewer z autostartu, i mogłem jeszcze uruchomić programy z terminala. Ponowna konfiguracja compiza nie pomogła. Próbowałem różnych porad(reset compiza i unity, reset ustawień compiza itp.) Dziś już zrezygnowałem z tego eksperymentu (unity) i postanowiłem zainstalować sobie GNOME.
Póki co chodzi. Chociaż nie działa skrót do desktop-wall i compiz. Mogę uruchomić, na chama kilka efektów z compiza ale wtedy znika mi górna belka okna z minimalizacją i zamykaniem, a po dłuższej chwili lapek zalicza zwis.
W związku z tymi problemami mam pytanie jak uruchomić ten piekielny skrót i compiza, może ktoś mi poradzi?
Dzięki i pozdrawiam
Niedziałające pluginy w compiz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Niedziałające pluginy w compiz
Ostatnio zmieniony 02 mar 2014, 07:55 przez broda79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Nie działające pluginy w compiz
W Ubuntu 13.10 i w Unity, skrót Super+S, który to pozwala przełączać się pomiędzy obszarami roboczymi, działa i ma się dobrze. Problem w tym, że domyślnie po instalacji systemu, obszary robocze są wyłączone. Aby je włączyć, zamiast tak jak ty grzebać w bebechach, wystarczy wejść w Ustawienia systemu > Wygląd > Zachowanie i zaznaczyć Włączenie obszarów roboczych.
Nie bez powodu menadżer ustawień Compiza jest domyślnie niedostępny...
Nie bez powodu menadżer ustawień Compiza jest domyślnie niedostępny...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.