Jak zrobić synchronizacje plików miedzy komputerami

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Memorientes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Jak zrobić synchronizacje plików miedzy komputerami

Post autor: Memorientes »

Witam

Poszukuje informacji w jaki sposób mógłbym zorganizować coś takiego.
Mam pod swoją opieką komputery z Windows (oznaczmy je jako WinA, WinB i WinC), komputery z Ubuntu (oznaczmy je jako UA, UB, UC), urządzenia z Androidem (A1 i A2) oraz dodatkowy komputer który mogę wcielić w rolę serwera z dużą przestrzenią dyskową ale nie mogę zastosować w nim RAID. Z komputerów korzysta pewna grupa osób (każda ma oddzielne konto użytkownika).
Komputery WinA, WinB i UA mają mieć określony folder dla każdego użytkownika który jest synchronizowany między nimi. Komputery UB, UC i WinC nie maja być synchronizowane ale muszą mieć możliwość dostępu do danych z tych synchronizowanych folderów. A1 i A2 mają być wpięte w ten system w dowolny sposób.
Synchronizacja musi odbywać się zarówno w sieci lokalnej jak i z internetu.
Mój router używa usługi Dyn-DNS i posiada przypisany za jej pomocą adres. Nie ma jednak wsparcia dla VPN.

Testowałem już owncloud ale nie sprawdził się, gdyż jedyne co działało bezawaryjnie to montowanie go w UB i UC jako dysku sieciowego.

Ewentualnie jestem gotów dokupić NAS z macierzą RAID, tylko czy da się na takowym osiągnąć taką funkcjonalność o jakiej piszę.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Jak zrobić synchronizacje plików miedzy komputerami

Post autor: zibiboniek1 »

spróbuj sambę, ale o konfiguracji musisz sam poczytać ja ci niestety nie pomogę bo się nie znam.
fryc97
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Jak zrobić synchronizacje plików miedzy komputerami

Post autor: fryc97 »

Hey z NAS się da, ssam odpalałem takie coś na NAS Synology 109j który takie coś ma wbudowane, ale i można to zrobić na serwerze z Samba. Aby proces synchronizacji zadziałał poprzez intranet z serwerem Samba najlepiej albo najbezpieczniej jest to zrobić poprzez VPN ale można i bez. Zależy od odwagi administratora i wrażliwości danych :roll: Aby odpalić synchronizację w pierwszej kolejności trzeba napisać i pododawać odpowiednie skrypty synchronizujące (najprostsze kopiujące dane z A do B już spełnią swoją role) co by się odpalały przy starcie systemu. W przypadku Windows w PowerShell lub aw VBA, w przypadku Linuxa mogą być w sumie dowolne, bash, perl czy to co tam lubisz. Można dodatkowo wszystko uruchomić w domenie opartej o Sambe. To zwolni Cię od grzebania na hostach i zasadniczo wszystko można zrobić poprzez domenę. NA koniec pozostanie jeszcze kwestia bezpieczeństwa dlatego do synchronizacji poprzez internet rozwiązanie oparłbym o VPN, przykładowo o OpenVPN ale pppd też da radę z szyfrowaniem. Zasadniczo w przypadku Windowsów VPN oparty o pppd jest najprostszy bo udaje windowsowego. VPN można wymusić na każdym nowym systemie przy starcie transparentnie dla użytkownika a zaraz po zalogowaniu jeżeli wszystko będzie w domenie wymusić załadowanie odpowiednich polis jak synchronizacja czy narzucenie długości hasła, czasu do pojawienia się wygaszacza przy braku aktywności itd.

pozdr. F
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”