Dystrybucje muzyczne, video. Która lepsza? Porównania i opinie.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Krisof
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Dystrybucje muzyczne, video. Która lepsza? Porównania i opinie.

Post autor: Krisof »

Witam,
jako, że buduje sobie w domu małe studio muzyczne, żeby nagrywać zespół, szukam różnych dystrybucji idących w kierunku "dźwiękowym". Wiem o istnieniu AVlinux, Ubuntu studio itp. ale nie mam niestety zbytnio czasu na dokładne oględziny każdej z nich (dotykalem je ale pobieżnie). Stąd moje pytanie, czy ktoś się tym zajmował i porównywał? Jacyś faworyci?
Dzięki z góry
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 00:30 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: doprecyzowanie tytuł wątku
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Dystrybucje muzyczne, video.

Post autor: xxx666xxx »

AV Linux- mój faworyt! Po aktualizacji bazuje na Debian 6.0.9 Squeeze (Old-Stable) LXDE. Niskie wymagania sprzętowe ale z racji jądra non-pae obsługa max do 3,25GB RAM. Idealny na słaby/stary sprzęt (do obróbki audio nawet 256MB RAM wystarczy do wideo w jakości DVD już trzeba minimum 512-1024MB a do HD to max ile wlezie czyli 3,25GB).
Ubuntu Studio - wiadomo bazuje na ubuntu. Kiedyś sprawdzałem tą dystrybucję (w wersji obecnie martwej czyli 13.04) i jest całkiem spoko tylko coś zaczęło się ze sterownikiem audio paprać po jednej z aktualizacji. Jej środowiskiem graficznym jest XFCE jest w wersji 32 i 64 bit.
ArtistX - bazuje na martwym Ubuntu 13.04 ale ma bazę bardzo ciekawych aplikacji wartych zobaczenia i poszukania czy są wersje na nowsze wspierane wersje.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

Krisof pisze:buduje sobie w domu małe studio muzyczne, żeby nagrywać zespół, szukam różnych dystrybucji idących w kierunku "dźwiękowym". (...) nie mam niestety zbytnio czasu na dokładne oględziny każdej z nich (dotykalem je ale pobieżnie).
Opinia może i jest ważna, ale jeżeli do sprawy chcesz podejść profesjonalnie i być może nawet na tym przedsięwzięciu zarabiać, to moja rada jest taka, że znajdź czas i samemu zacznij testować.

Przydałoby się również podać, na czym to ma być zainstalowane. Nie muszę chyba koledze tłumaczyć, że w przypadku profesjonalnego podejścia do tematu, sprzęt powinien być dobrany pod system, a nie system do komputera - uwierz mi, robi to sporą różnicę.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Post autor: xxx666xxx »

bear7 pisze:
Krisof pisze:(...) sprzęt powinien być dobrany pod system, a nie system do komputera - uwierz mi, robi to sporą różnicę.
Szczególnie trzeba mieć tu na uwadze spory i znany problem ze sprzętem ze stajni AMD. Jeśli linuks to unikać AMD jak ognia!
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
Krisof
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Re: Dystrybucje muzyczne, video. Która lepsza? Porównania i opinie.

Post autor: Krisof »

Wiem, że będę musiał każdy OS sprawdzic, który mi najbardziej leży, będzie wydajny. Chodziło mi głownie na ilu i jakich dystrybucjach się skupić. Co do sprzętu, będzie komputer składany z nienajnowsyzch części ale też nie z niewiadomo jakiego zabytku (jedyn konkret to Q6900 lub Q6600 oraz 4gb ramu geila.Co do plyty to jescze nie wiem, ale cos w styu Intela DP45SG - socket musi być 775). Póki co AVlinux z tego co badałem nawet sie nadawał (nagrałem 3 gitary lekko je zmasterowałem) i tak jak pisał @xxx666xxx na starym sprzęcie uciągnęło ładnie. Raczej zarabiać na tym nie będę póki co, po prostu obeznanie z tematem jako hobby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”