Przywrócenie pierwotnego stanu systemu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Przywrócenie pierwotnego stanu systemu
Witam, dawno mnie tu nie było, choć na co dzień używam Ubuntu od wersji bodajże 7.04. A w związku z tym że od już paru ładnych lat systemu używam i tylko używam. Zapomniałem pewnych zabiegów administracyjnych. Do rzeczy jednak. Chciałbym przywrócić pierwotny stan pakietów, ten zaraz po instalacji, pamiętam że w starszych wersjach miałem programik czyszczący system i przywracający pierwotny stan (nazwy już nie pamiętam). W wersji 12.04 nie mogę go znaleźć. Prosiłbym o ewentualne wskazówki. I proszę mi wybaczyć moja "ignorancję" ale po prostu nie miałem od lat potrzeby grzebania we wszystkim. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Przywrócenie pierwotnego stanu systemu
Rozumiem, że szukasz programu, który cofnie wszystkie przeprowadzone aktualizacje i przywróci cały system do domyślnych pakietów? Nie ma takiego narzędzia. Od tego jest ponowna instalacja. Jak chcesz usunąć dodatkowe repozytoria i usunąć zainstalowane z ich źródeł pakiety, to możesz sprawdzić paczkę ppa-purge. Y PPA Manager chyba proponuje podobne możliwości.bogdanbojarski pisze:Chciałbym przywrócić pierwotny stan pakietów, ten zaraz po instalacji, pamiętam że w starszych wersjach miałem programik czyszczący system i przywracający pierwotny stan (nazwy już nie pamiętam).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.