Potrzebuję pomocy związanej z szyfrowaniem dysku pod ubuntu 14.04 trusty tahr.
Chicałbym zrobić coś takiego:
1. Czysta instalacja od zera 14.04 jako jedynego systemu na laptopie, żadnego dual boot, lapek jest starszy bez UEFI, procek i3, 4 rdzenie, 64 bit przy 4GB pamięci z możliwością rozbudowy więc szyfrowanie nie powinno spowolnić znacznie systemu, mam szyfrowanie (ale tyko part home) na podobnej konfiguracji i nie sprawia to problemów,
2. Dysk podzielony na
/boot (2GB) --- jako fizyczna partycja (nie logiczna) nie szyfrowana,
/ (czyli root) 40GB --- jako fizyczna partycja (nie logiczna), szyfrowana dyskowo
/home reszta dysku --- jako fizyczna partycja (nie logiczna) szyfrowana dyskowo i plikowo
to są 3 fizyczne także zostaje mi jeszcze ewentualnie jedna w zapasie
bez oddzielnej partycji swap, rezygnuję ze swap całkowicie,
3. Szyfrowanie całego dysku najlepiej od razu przy instalacji tym co daje linuks - wg opisu instalacji 14.04 jest taka mozliwość,
tylko czy
a) szyfruje to caly dysk czyli root i home czy tylko home jak bylo w 12.04,
b) czy to jest szyfrowanie dyskowe czy plikowe?
c) czy mogę na to szyfrowanie "nałożyć" w trakcie procesu instalacji szyfrowanie plikowe np. ecryptfs?
Chodzi mi o to żeby przy szyfrowaniu partycji home nie było czyszczenia i formatowania tej partycji, tylko żebym miał równocześnie 2 warstwy szyfrowania - dyskowe i plikowe.
Zależy mi na tym żeby to wszystko było zrobione przy użyciu narzędzi dostarczonych razem z systemem, nie chcę do tego korzystać z zewnętrznych programów choć są ok i bardzo je sobie cenię (np TC) ale jednak przy stawianiu LTS na lata wolę korzystać z czegoś co mam w systemie.
Wg przewodnika po instalacji 14.04 jak chce spartycjonowac dysk inaczej niz standardowo to muszę wybrać przy rodzaju instalacji użycie "innego rozwiązania", które uruchamia Gparted,
czy jeśli pojdę tą ścieżką i zrobię partycje jak powyżej w G parted to czy po zakończeniu partycjonowania pojawi się znów możliwość szyfrowania całego dysku (czyli wszystkich partycji jakie stworzyłem i jeśli tak to co z partycją boot która powinna być nie szyfrowana) czy też jak korzystam z tej opcji samodzielnego partycjonowania to proces instalacji idzie dalej i dostaję partycje nieszyfrowane, które muszę sobie szyfrować zewnętrznymi programami już po zakończeniu procesu instalacji?
Bardzo proszę o info czy taki układ jaki chciałbym zrobić jest możliwy do realizacji i jak można tego dokonać.
Nie jestem zaawansowanym linuksiarzem, początkujący z pewną nabytą wiedzą praktycznę dlatego proszę o możliwie proste rozwiązania ludzkim językiem

Pozdrawiam