Chrome i przymulanie komputera Ubuntu 14.04
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Chrome i przymulanie komputera Ubuntu 14.04
Udało mi się w końcu postawić 14.04 i sprawić, żeby dało się pracować. Zamiast Unity doinstalowałem Flashback i jakoś daje radę. Problem jest tylko kiedy włączam Chrome. Strony ładują się strasznie wolno i cały system zaczyna strasznie mulić. Na Firefoxie wszystko śmiga jak burza. Ma ktoś może podobny problem albo pomysł gdzie szukać rozwiązania? Naprawdę widać to przymulanie... Wiem że mogę przestawić się na liska, ale do Chroma się już przyzwyczaiłem.
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Chrome i przymulanie komputera Ubuntu 14.04
No niestety. Jednak proponuję pomyśleć o wydajniejszej karcie graficznej. Ta zintegrowana GeForce 6150 to rakieta już nie jest, a i kiedyś nią nie była. Taka jest prawda. Ja mam NVS 310 i też czuć ociężałość. Mam też wrażenie, że chrome nie jest za bardzo zoptymalizowane do pracy z Linuksem i to też swoje robi na niekorzyść, jako że taki Gimp czy inne programy zdecydowanie lepiej działają niż chrome. A mój procesor to Core 2 Duo E6600. W przypadku Linuksa.
------------------
Dopowiem. Wyczyściłem cały dysk, Zainstalowałem na nowo Ubuntu Gnome, tylko tym razem wersję 64 bit dla testów i zainstalowałem Chrome na nowo. I działa jakby żwawiej. Będę testował dalej. Ale samo uruchomienie Chrome dalej trwa wolno. Dopiero w czasie używania jest lepiej.
Jednak Chrome jest nieużywalne pod nowym Ubuntu na mojej maszynie. Przykre ale prawdziwe. Przy 13.10 było zdecydowanie lepiej. A tu ktoś coś popsuł. Cały czas coś się tnie. Po otwarciu kilku zakładek robi się masakra. A i kręcenie rolką od myszy, powoduje skokowe przewijanie ekranu, a nie płynne.
------------------
Dopowiem. Wyczyściłem cały dysk, Zainstalowałem na nowo Ubuntu Gnome, tylko tym razem wersję 64 bit dla testów i zainstalowałem Chrome na nowo. I działa jakby żwawiej. Będę testował dalej. Ale samo uruchomienie Chrome dalej trwa wolno. Dopiero w czasie używania jest lepiej.
Jednak Chrome jest nieużywalne pod nowym Ubuntu na mojej maszynie. Przykre ale prawdziwe. Przy 13.10 było zdecydowanie lepiej. A tu ktoś coś popsuł. Cały czas coś się tnie. Po otwarciu kilku zakładek robi się masakra. A i kręcenie rolką od myszy, powoduje skokowe przewijanie ekranu, a nie płynne.
-
- Serdeczny Borsuk
U mnie dziś jakoś to Chrome ożyło. Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale zobaczymy:-)
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Używam chromium i u mnie działa OK. Są podobne, więc może sprawdź chromium?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Serdeczny Borsuk
Chromium próbowałem i było to samo. Najdziwniejsze, że dziś wszystko śmiga. Ale nie raz już mnie Ubuntu zaskakiwało;-)
- Samael
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Mam to samo :/ na 12.04 wszystko hulalo,a tu klops.Jakis czas temu przesiadlem sie z Firefoxa i jakos nie chce wracac,a w Chromium jest problem z flashem...Mam nadzieje, ze problem rozwiaze sie za jakas latka.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
U mnie na swiezym kubuntu 14.04 chromium calkiem sie wyklada.
Trzeba czekac na poprawke
Trzeba czekac na poprawke
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Witam
No Panowie i Panie u mnie śmiga wszystko jak ta lala,zero problemów jak na chwilę obecną aż jestem zaskoczony.
No Panowie i Panie u mnie śmiga wszystko jak ta lala,zero problemów jak na chwilę obecną aż jestem zaskoczony.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Pierwsze co robie z wszystkimi przegladarkami to zmieniam ustawienia proxy z "przyjmij domyslne ustawienia systemu" na "no proxy".
Inaczej to przegladarki szukaja i mysla jakie tez moga byc te ustawienia domyslne systemu. I myslą. I myślą.
Czy to ma sens - kazdy niech sam ocenia. Ja tak robie.
---
Inaczej to przegladarki szukaja i mysla jakie tez moga byc te ustawienia domyslne systemu. I myslą. I myślą.
Czy to ma sens - kazdy niech sam ocenia. Ja tak robie.
---