[SOLVED] Brak dźwięku po uruchomieniu kompa [Xfce]

Grafika, film, dźwięk.
bokor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

[SOLVED] Brak dźwięku po uruchomieniu kompa [Xfce]

Post autor: bokor »

Witam.

Mam specyficzny problem z dźwiękiem w Ubutnu 14.04 + Xfce.

Po uruchomieniu lapka (Asus R700VJ-T2120H-16) nie mam dźwięku. Podczas logowania (Lightdm) dźwięk jest – słyszę defaultowy dźwięk, natomiast gdy uruchomi się xfce to dźwięk znika. Sprawdziłem kilka programów (Rhythmbox, Totem, VLC, filmik na YT) i wszędzie jest tak samo – brak dźwięku.
Dźwięk pojawia się dopiero po podłączeniu i odłączeniu słuchawek. Analogicznie jest gdy uruchamiam komputer z podłączonymi słuchawkami – brak dźwięku do czasu odłączenia i ponownego podłączenia słuchawek.

Reszta opisu jest dla sytuacji gdy uruchomiłem kompa z podłączonymi słuchawkami.
Zrzut ekranu z miksera dźwięku
Obrazek

Aby dopełnić informacje :
Zwiększenie głośności Speaker oraz wyłączenie wyciszenia nie pomaga.
W zakładce „Przełączniki” wartość IEC958 jest zaznaczona. Po odłączeniu słuchawek i ich ponownym podłączeniu odznacza się, jednak gdy sam ją odznaczam, to dźwiek się nie pojawia.
W zakładce „Opcje” wartość Auto-Mute Mode jest ustawiona na Disabled.
Zmiana tych wartości nie przynosi poprawy.

I zrzut ekranu z AlsaMixer:
Obrazek
Włączenie i wyłączenie „mute” nic nie daje.

Wystarczy że wyjmę i włożę ponownie styk słuchawek do gniazda i już dźwięk się pojawia.

Wyniki kilku poleceń:

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep Audio 
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04) 

aplay -l 
**** Lista PLAYBACK urządzeń **** 
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog] 
  Urządzenia podrzędne: 1/1 
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 3: HDMI 0 [HDMI 0] 
Po odłączeniu i podłączeniu słuchawek zmienia się tylko wynik polecenia:

aplay -l 
**** Lista PLAYBACK urządzeń **** 
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog] 
  Urządzenia podrzędne: 0/1
Przeszukałem różne fora i jedyne co znalazłem to setki pytań bez odpowiedzi :/.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 01 maja 2014, 18:53 przez bokor, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Brak dźwięku po uruchomieniu kompa [Xfce]

Post autor: marcin1982 »

Masz tam PulseAudio? Podaj wynik:

dpkg -l | grep pulse
bokor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Brak dźwięku po uruchomieniu kompa [Xfce]

Post autor: bokor »

Wynik polecenia dla już działającego dźwięku (czyli po odłączeniu i podłączeniu słuchawek).
Za jakiś czas wrzucę wynik gdy nie mam dźwięku.

dpkg -l | grep pulse
ii  gstreamer0.10-pulseaudio:amd64                              0.10.31-3+nmu1ubuntu5                               amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  gstreamer1.0-pulseaudio:amd64                               1.2.3-1ubuntu2                                      amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libcanberra-pulse:amd64                                     0.30-0ubuntu3                                       amd64        PulseAudio backend for libcanberra
ii  libpulse-mainloop-glib0:amd64                               1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:amd64                                             1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries
ii  libpulsedsp:amd64                                           1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio OSS pre-load library
ii  pulseaudio                                                  1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-bluetooth                                 1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Bluetooth module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-gconf                                     1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        GConf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-x11                                       1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        X11 module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-zeroconf                                  1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Zeroconf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                                            1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Command line tools for the PulseAudio sound server
ii  vlc-plugin-pulse                                            2.1.2-2build2                                       amd64        PulseAudio plugin for VLC
A tutaj wynik po restarcie kompa - czyli bez dźwięku

sudo dpkg -l | grep pulse
[sudo] password for pawel: 
ii  gstreamer0.10-pulseaudio:amd64                              0.10.31-3+nmu1ubuntu5                               amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  gstreamer1.0-pulseaudio:amd64                               1.2.3-1ubuntu2                                      amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libcanberra-pulse:amd64                                     0.30-0ubuntu3                                       amd64        PulseAudio backend for libcanberra
ii  libpulse-mainloop-glib0:amd64                               1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:amd64                                             1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries
ii  libpulsedsp:amd64                                           1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio OSS pre-load library
ii  pulseaudio                                                  1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-bluetooth                                 1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Bluetooth module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-gconf                                     1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        GConf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-x11                                       1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        X11 module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-zeroconf                                  1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Zeroconf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                                            1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Command line tools for the PulseAudio sound server
ii  vlc-plugin-pulse                                            2.1.2-2build2                                       amd64        PulseAudio plugin for VLC

Zrestartowałem nawet pulseaudio

sudo service pulseaudio restart
Później zgłaśniałem, brałem mute w alsamixer oraz przez mikser dźwięku i dalej nic.

======================================
W myśl zasady "nic na siłę, wszystko młotkiem" usunąłem folder ~/.pulse
Po restarcie dźwięk jest.
Awatar użytkownika
fryyc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: [SOLVED] Brak dźwięku po uruchomieniu kompa [Xfce]

Post autor: fryyc »

mam to samo, z tym że powyższe komendy u mnie nic nie zdziałały.
Dźwięk jest, mikrofon widoczny ale reaguje tylko podczas pukania w ekran, na mowę nie reaguje. Skype , Kazam jest cisza. Chciałem nagrać pulpit z komentarzem ale cóż..... sprzęt to asus X202E na intelu.

Moja konfiguracja

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)

arta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 0: VT1802 Analog [VT1802 Analog]
  Urządzenia podrzędne: 0/1
karta 0: PCH [HDA Intel PCH], urządzenie 2: VT1802 Alt Analog [VT1802 Alt Analog]
i jeszcze:

~$ dpkg -l | grep pulse
ii  gstreamer0.10-pulseaudio:amd64                        0.10.31-3+nmu1ubuntu5                               amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  gstreamer1.0-pulseaudio:amd64                         1.2.4-1~ubuntu1                                     amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libcanberra-pulse:amd64                               0.30-0ubuntu3                                       amd64        PulseAudio backend for libcanberra
ii  libpulse-mainloop-glib0:amd64                         1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:amd64                                       1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio client libraries
ii  libpulse0:i386                                        1:4.0-0ubuntu11                                     i386         PulseAudio client libraries
ii  libpulsedsp:amd64                                     1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio OSS pre-load library
ii  pulseaudio                                            1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-bluetooth                           1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Bluetooth module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-x11                                 1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        X11 module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                                      1:4.0-0ubuntu11                                     amd64        Command line tools for the PulseAudio sound server
ii  vlc-plugin-pulse                                      2.1.4-0ubuntu14.04.1                                amd64        PulseAudio plugin for VLC
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

fryyc pisze:mam to samo, z tym że powyższe komendy u mnie nic nie zdziałały.
Dźwięk jest, mikrofon widoczny ale reaguje tylko podczas pukania w ekran, na mowę nie reaguje. Skype , Kazam jest cisza. Chciałem nagrać pulpit z komentarzem ale cóż..... sprzęt to asus X202E na intelu.
Na forum mamy zasadę, że nie podpinamy się do rozwiązanych wątków. Załóż własny - postaramy się pomóc.

Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
fryyc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: fryyc »

OK