Jak przyspieszyć start ubuntu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Jak przyspieszyć start ubuntu
Witam! Czy da się jakoś przyspieszyć start ubuntu? Posiadam wersję 14.04
Podobno można jakoś że zamiast menadżera logowania napisać skrypt który będzie sam logował sie do Xserwera.
Posiadam dysk ssd, lecz mimo to system odpala się z 15 sekund.
Podobno można jakoś że zamiast menadżera logowania napisać skrypt który będzie sam logował sie do Xserwera.
Posiadam dysk ssd, lecz mimo to system odpala się z 15 sekund.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Re: Jak przyspieszyć start ubuntu
1. Skrypt nie zaloguje do Xservera, tylko go uruchomi.stanek.94 pisze:Podobno można jakoś że zamiast menadżera logowania napisać skrypt który będzie sam logował sie do Xserwera.
2. W twoim przypadku nic to nie skróci, bo w przypadku gdy masz autologin, to wszystko dzieje się automatycznie, a bez menedżera logowania będziesz zmuszony wpisywać ręcznie login i hasło jeszcze przed startem Xów.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
By przyspieszyć jakiegokolwiek linuksa na starcie to najlepiej jest usunąć plymouth (czyli ten ekran podczas ładowania systemu). Ja dysku SSD nie mam i mi się ładuje w jakieś 10 sekund (począwszy od GRUB'a).
Mam to w Debianie i jest fajne... ale na Ubuntu nie sprawdzałem czy działa ale powinno zadziałać. Sprawdź lecz wykonaj kopie zapasowe wszelkie zanim cokolwiek będziesz majdrolił w systemie by nie było potem płaczu, że system się posypał...
Chodzi Ci o TEN Skrypt?stanek.94 pisze:Podobno można jakoś że zamiast menadżera logowania napisać skrypt który będzie sam logował sie do Xserwera.
Mam to w Debianie i jest fajne... ale na Ubuntu nie sprawdzałem czy działa ale powinno zadziałać. Sprawdź lecz wykonaj kopie zapasowe wszelkie zanim cokolwiek będziesz majdrolił w systemie by nie było potem płaczu, że system się posypał...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Sędziwy Jeż
Czyli nie warto się w to bawić? Więc da sie bardziej przyspieszyć niż jest?enedil pisze: 2. W twoim przypadku nic to nie skróci, bo w przypadku gdy masz autologin, to wszystko dzieje się automatycznie, a bez menedżera logowania będziesz zmuszony wpisywać ręcznie login i hasło jeszcze przed startem Xów.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Możesz jeszcze powyłączać niepotrzebne usługi, niepotrzebne pozycje w autostarcie. Ale jak za dużo wyłączysz, możesz skończyć z pustym pulpitem lub czarnym ekranem.
Te 15 sekund to od momentu naciśniecia przycisku Power, czy od momentu wciśnięcia Enter na ekranie GRUB-a?
Te 15 sekund to od momentu naciśniecia przycisku Power, czy od momentu wciśnięcia Enter na ekranie GRUB-a?
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Sędziwy Jeż
od przycisnięcia powera
Ogólnie to czytałem wcześniej o ssd i w ogóle to sie spodziewałem startu w kilka sekund
Ogólnie to czytałem wcześniej o ssd i w ogóle to sie spodziewałem startu w kilka sekund

- rom
- Przebojowy Jelonek
A powinieneś od GRUB-a. To, co się dzieje wcześniej zależy od BIOS-u i innych rzeczy nie związanych z dyskiem. I tego nie da się przyspieszyć. Przynajmniej nie tak łatwo.
Możesz w BIOS-ie ustawić główny dysk (SSD) jako pierwszy do bootowania, a dopiero za nim dyski USB i CD. BIOS nie będzie próbował bootować z innych nośników, tylko od razu zacznie do SSD.
Możesz w BIOS-ie ustawić główny dysk (SSD) jako pierwszy do bootowania, a dopiero za nim dyski USB i CD. BIOS nie będzie próbował bootować z innych nośników, tylko od razu zacznie do SSD.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Sędziwy Jeż
Tak mam ustawione. Akurat to bios się ładuje może 2 sekundy.. Najdłużej trwa fioletowe tło i ładowanie systemu
- rom
- Przebojowy Jelonek
Zatem zainteresuj się programem bootchart. Robi on wykres całego procesu uruchamiania systemu. I można zobaczyć co zabiera najwięcej czasu. W interpretacji wykresu nie pomogę, bo się nie znam.
także = też
tak że = więc
tak że = więc