Jak zmienić hasło roota? Niemożność aktualizacji/instalacji - uwierzytelnienie.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Demarest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak zmienić hasło roota? Niemożność aktualizacji/instalacji - uwierzytelnienie.

Post autor: Demarest »

Jak w temacie, próba instalacji kończy się komunikatem o uwierzytelnienie. Ponieważ zapomniałem hasła dla admina, to nie mam jak ruszyć dalej.
sudo passwd root nie sprawdza się, tzn. wpisuję nowe hasło i powtarzam je, ale to hasło później nie działa. Jak zmienić hasło root'a, żeby uwierzytelnianie działało?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, 17:49 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Jak zmienić hasło roota? Niemożność aktualizacji/instalacji - uwierzytelnienie.

Post autor: marcin1982 »

Skoro ustanowiłeś hasło dla roota to zaloguj się na niego:

Kod: Zaznacz cały

su root
Potem zmień hasło zwykłego użytkownika, które zapomniałeś:

passwd użytkownik
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak zmienić hasło roota? Niemożność aktualizacji/instalacji - uwierzytelnienie.

Post autor: perzan »

Demarest pisze: sudo passwd root nie sprawdza się, tzn. wpisuję nowe hasło i powtarzam je, ale to hasło później nie działa.
Nie sprawdza się, bo najpierw musisz podać stare hasło do konta root, a później dwa razy nowe.
Żeby ustawić nowe hasło dla konta root to trzeba podać stare hasło konta root. Nie ma przebacz. Sry kolego (viewtopic.php?t=47979)
Demarest pisze:Ponieważ zapomniałem hasła dla admina, to nie mam jak ruszyć dalej.
Zapomniałeś hasło admina (roota?). Czyli chcesz się włamać do swojego komputera. Czy czegoś nie zajarzyłem?
A teraz wyobraźmy sobie, że ja chcę się włamać do Twojego kompa. I nie znam hasła dla konta root (bo nie znam). I zakładam taki temat jak Ty, że niby chcę coś zainstalować, ale "zapomniałem hasła admina"... Taaa...
Gaspadin hakier urzęduje po przeciwnej stronie ulicy. Ale tylko w środy od 13.23 do 14.47.

PS: Rozwiązanie Twojego problemu jest. I do tego jest dość proste. I w sumie to w jednym zdaniu można napisać. Albo znaleźć na pierwszej stronie wyszukiwarki. I nie jest to porada pt. reinstall. Ale jaką jest pewność, że to Twój komputer?
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Demarest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Demarest »

Dzięki, wszystko już działa. Tylko strasznie wolne to Ubuntu jest :(
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Demarest pisze:Dzięki, wszystko już działa. Tylko strasznie wolne to Ubuntu jest :(
Skoro problem rozwiązany, to edytuj swój pierwszy post i na początku tytułu dodaj [SOLVED] - ułatwi to innym z podobny problemem znalezienie rozwiązania.

@perzan
perzan pisze:Ale jaką jest pewność, że to Twój komputer?
Kolega widzę bawi się w forumowego policjanta... Panie Władzo, zdarzają się przypadki, gdzie najzwyczajniej o hasełku się zapomina i zdarza się to najlepszym. Zapominalstwo to jeszcze nie przestępstwo i o dowód zakupu prosić nie będziemy...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
velogustlik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: velogustlik »

Mam podobny, albo taki sam problem.

Otóż. Chciałem wyłączyć zapytanie o hasło podczas uruchamiania systemu. Z jakiegoś powodu mimo, że widzę w "Ustawieniach użytkowników", że bez pytania podczas logowania to pytanie jednak się pojawia. Mniejsza o to. Od tego momentu "coś się stało" i nie mogę się uwierzytelnić czy w Synapticu czy np. podczas próby zgłoszenia błędu.

System przyjmuje hasło przy starcie systemu, ale przy wszystkich innych zadaniach już nie. Co z tym zrobić?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

Wklej wynik polecenia

groups
Awatar użytkownika
velogustlik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: velogustlik »

namok pisze:Wklej wynik polecenia

groups
Zwraca taki wynik

lukasz adm dialout fax cdrom floppy tape sudo audio dip video plugdev netdev fuse lpadmin scanner nopasswdlogin sambashare
-- 30 wrz 2015, o 16:33 --
namok pisze:Wklej wynik polecenia

groups
Wygląda tak źle, że rozłożyłeś ręce :P?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”