[Solved] jakie uprawnienia dla użytkownika - dziecka

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

[Solved] jakie uprawnienia dla użytkownika - dziecka

Post autor: MonaLu »

Witam,

Mam mały komputerek, w sam raz do oglądania bajek w podróży. Zainstalowałam na nim Minta i śmiga, ale nie wzięłam pod uwagę specyficzności użytkownika. A użytkownik już umie sobie go włączyć, włączyć bajki czy swoje aplikacje, ale ostatnio stwierdził, że ona chce "pracować" jak mama, więc łupłup paluszkami po klawiaturze... Jak raz się znalazła w menadżerze plików i dotarło do mnie, że chyba nie powinna mieć wszystkich uprawnień! Najpierw chciałam stworzyć jej specjalnego użytkownika i osobnego dla siebie (kompa używam od czasu do czasu głównie do internetu i czasem ściągam jej bajki bezpośrednio), potem pomyślałam, że wystarczy jej odebrać uprawnienia. Co radzicie, jak się do tego zabrać? Potrzebuję Waszego światła... :)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2014, 10:15 przez MonaLu, łącznie zmieniany 2 razy.
adek69
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: użytkownik - dziecko

Post autor: adek69 »

może niech loguje się na konto Gościa
Desktop: Intel Core 2 Duo E7400, 4GB, GF630
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: jakie uprawnienia dla użytkownika - dziecka

Post autor: perzan »

A jakie uprawnienia chciałabyś nadać/ograniczyć? Chodzi o to, by pociecha nie skasowała przypadkiem pliku fstab, czy raczej by nie usunęła katalogu z odcinkami ulubionego serialu? Co konkretnie mogłaby latorośl robić a czego nie?
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

:) Właściwie to chciałabym, żeby nic nie zrobiła, poza uruchomieniem sobie bajki. Wprawdzie był ostatnio wątek o śledzeniu akcji wykonanych przez użytkownika, ale myślę, że na razie wystarczy nam obu, że mała będzie mogła sobie odtworzyć bajkę, uruchomić TuxPainta. Toteż pracuję właśnie nad utworzeniem jej nowego użytkownika z prawem do odczytu (do bajek potrzebne jest wykonanie?) i automatycznym logowaniem. Jej byłe konto będzie moje, z przywróceniem logowania. Niejaki problem stawia mi opcja zapisywania bajek podczas oglądania, albo odszukam wątek ze skryptem i będę uruchamiać roota, albo stworzę ukryty katalog do zapisywania, do którego będzie miała wszystkie uprawnienia... Będzie śmigać?

Edit:
No to sobie pomarzyłam! Myślałam, że w Gnome-system-tools sobie to ładnie poustawiam, a tu ki-cha! Widzę, że trzeba się jednak będzie wgłębić w polecenia z konsoli...
Specjalistka od automagicznej samonaprawy sprzętu. ;)

#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Do odtworzenia filmu potrzebne są tylko prawa do odczytu (read). A jeżeli chodzi o zabezpieczenie katalogu/pliku przed usunięciem to są polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo chattr +i plik 

Kod: Zaznacz cały

sudo chattr -R +i katalog 

Po takiej operacji nawet root nie będzie mógł usunąć pliku/katalogu ;) Jeżeli jednak trzeba będzie zdjąć blokadę to po prostu podmienia się w powyższych poleceniach +i na -i po czym można już usuwać. Może Ci się przydać (a przynajmniej mnie się tak wydaje) ;)
Eat, sleep, play hockey.
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Och, dzięki Ci, perzanie! Już byłam gotowa machnąć na wszystko ręką, bo się okazało (co w sumie było oczywiste, ale jakoś nie w owej chwili), że nowy użytkownik ma defaultową skórkę, ustawienia, oprogramowanie, no i nie ma plików! :/

#Bywają takie chwile w życiu człowieka, kiedy żadne radio nie gra jego ulubionej piosenki.
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Kiedyś szukałem jakiejś strony będącej syntezą wiadomości o uprawnieniach w linuksach. Oczywiście takich stron jest od metra i trochę, ale jedną wygrzebałem z odmętów zakładek mojej przeglądarki http://magnusek.fm.interia.pl/prawaiatrybuty.htm.
Też może Ci się przydać, zamiast przedzierania się przez manuale.
Eat, sleep, play hockey.
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

perzan pisze:Kiedyś szukałem jakiejś strony będącej syntezą wiadomości o uprawnieniach w linuksach
Czasami warto sprawdzić, co siedzi w Naszej Czytelni:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... rawnienia/
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... a-dostepu/
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... -linuksie/
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
MvK07
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: MvK07 »

Nie wiem czy moje 3 grosze są jeszcze potrzebne ale czy nie wystarczy ,żeby nowy użytkownik NIE miał praw odczytu/zapisu/wykonania do wszystkich newralgicznych folderów i tyle ? To jest chyba do wykonania jedną rekursją ? (osobna kwestia jak to dokładnie wykonać :razz: czekam na ekspertów bo sam w BASH[konsoli] umiem tyle ile sam potrzebuję :roll: )

Trzeba by młodej zostawić tylko prawo do modyfikowania/zabawy domyślnymi programami i folderu domowego (żeby trzymała tam sobie te swoje rysunki)

Żeby nie narobiła sama sobie szkód folder z bajkami ustawić na tylko do odczytu dla niej. (czyli bez zapisu/wykonywania)

Jeśli niczego nie pominąłem to powinno chyba wystarczyć ? (bo uniemożliwi jej to modyfikowanie/podglądanie cudzych folderów i ochroni bajki przed skasowaniem a pozwoli oglądać ?)
Awatar użytkownika
MonaLu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dzięki wszystkim za opinie. Katalogi systemowe są i tak tylko do odczytu, więc tu nie ma problemu. Pozostajemy przy jednym użytkowniku, bo ja kompa używam tylko sporadycznie i rekreacyjnie, więc mój katalog zabezpieczyłam chattrem, a dzieckowe, poza jednym, są tylko do odczytu (co w sumie chyba na jedno wychodzi...). W praniu wyjdzie, czy takie zabezpieczenia bardziej ułatwiają czy utrudniają życie, a w razie czego jeszcze trafiłam na doudoulinux, to ewentualnie przetestujemy! :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”