Zawieszanie systemu przy dużym użyciu pamięci
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Zawieszanie systemu przy dużym użyciu pamięci
Witam,
umieściłem ten temat w tym dziale ponieważ uważam, że mój problem związany jest z zarządzaniem pamięcią RAM.
Obecnie mam ubuntu 14.04 i jest to upgrade z wcześniejszych wersji.
Od wersji 12.10 mam ten sam irytujący problem.
Podczas przeglądania stron zarówno w chromium jak i w firefoxie przy otwarciu większej ilości zakładek system zawiesza się.
Raz może to być 10 zakładek raz 20.
Czasami system nie odpowiada na nic włącznie ze zmianą konsoli, czasami daje się zamknąć jakąś zakładkę lub program będąc wytrwałym i czekając parę minut. Zamykając wszystkie zakładki system zaczyna działać ale otwierając kilka nowych (dużo mniej niż było wcześniej) sytuacja się powtarza.
Ten sam problem pojawia się przy pracy na virtualboxie. Jeżeli na maszynie wirtualnej dzieje się coś zasobożernego system (ubuntu)staje. W przypadku virtualboxa czekanie nic nie daje, jedynie wyłączenie prądu wchodzi w grę.
Wydaje mi się, że pamięć RAM zostaje wyczerpana w całości, bo nie jest czyszczona z zamkniętych demonów.
Co mogę z tym zrobić ?
Dodam jeszcze, że w trakcie występowania problemu uruchomienie jakiejkolwiek diagnostyki jest praktycznie niemożliwe.
umieściłem ten temat w tym dziale ponieważ uważam, że mój problem związany jest z zarządzaniem pamięcią RAM.
Obecnie mam ubuntu 14.04 i jest to upgrade z wcześniejszych wersji.
Od wersji 12.10 mam ten sam irytujący problem.
Podczas przeglądania stron zarówno w chromium jak i w firefoxie przy otwarciu większej ilości zakładek system zawiesza się.
Raz może to być 10 zakładek raz 20.
Czasami system nie odpowiada na nic włącznie ze zmianą konsoli, czasami daje się zamknąć jakąś zakładkę lub program będąc wytrwałym i czekając parę minut. Zamykając wszystkie zakładki system zaczyna działać ale otwierając kilka nowych (dużo mniej niż było wcześniej) sytuacja się powtarza.
Ten sam problem pojawia się przy pracy na virtualboxie. Jeżeli na maszynie wirtualnej dzieje się coś zasobożernego system (ubuntu)staje. W przypadku virtualboxa czekanie nic nie daje, jedynie wyłączenie prądu wchodzi w grę.
Wydaje mi się, że pamięć RAM zostaje wyczerpana w całości, bo nie jest czyszczona z zamkniętych demonów.
Co mogę z tym zrobić ?
Dodam jeszcze, że w trakcie występowania problemu uruchomienie jakiejkolwiek diagnostyki jest praktycznie niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, 18:09 przez Kozerek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Problem z zarządzaniem pamięcią
Przejedź na początek ram memtestem.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
-
- Piegowaty Guziec
Już sprawdzałem pamięć i dysk z resztą też.
Wszytko ok.
Wszytko ok.
- igotit4free
- Przyjaciel
Podaj konfigurację tego komputera.Kozerek pisze:...
Popraw temat.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Re: Zawieszanie systemu przy dużym użyciu pamięci
Procesor Intel Pentium 997 (2x1,6 GHz)
4 GB RAM
Hdd 500 GB sata II
Chipset Intel HM77
grafika Intel HDG 3000
4 GB RAM
Hdd 500 GB sata II
Chipset Intel HM77
grafika Intel HDG 3000
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Sprawdziłbym na nowym koncie albo usunął katalog z obecną konfiguracją. Na Kubuntu, czasem, gdy dużo testuję, coś się namiesza i gdy usunę katalog .kde, to przy ponownym uruchomieniu tworzony jest nowy z ustawieniami domyślnymi i po takiej operacji system odzyskuje sprawność.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem na koncie gościa i przy ogromnej ilości zakładek działało wszystko jak burza.
Nie chciałbym zakładać nowego konta bo mam poustawiane dużo rzeczy typu połączenia VPN, profile połączeń w remminie itp.
Przy logowaniu wywala mi zawsze kilka błędów. Przyzwyczaiłem się do tego i nie zwracam już na to uwagi. Może to być powiązane.
Kiedyś rozwiązałem problem z błędami podczas logowania ale zawsze wracają po nieprawidłowym wyłączeniu komputera (rozładowanie bateri, reset przy zawieszeniu systemu), więc odpuściłem to sobie. Naprawa polegała na skasowaniu 2 plików, ale nie pamiętam już jakie to były pliki. Błędy nie wyskakiwały ale problem z zawiechami nadal występował.
W jaki sposób mogę przywrócić domyślną konfiguracje konta dla unity ?
Nie chciałbym zakładać nowego konta bo mam poustawiane dużo rzeczy typu połączenia VPN, profile połączeń w remminie itp.
Przy logowaniu wywala mi zawsze kilka błędów. Przyzwyczaiłem się do tego i nie zwracam już na to uwagi. Może to być powiązane.
Kiedyś rozwiązałem problem z błędami podczas logowania ale zawsze wracają po nieprawidłowym wyłączeniu komputera (rozładowanie bateri, reset przy zawieszeniu systemu), więc odpuściłem to sobie. Naprawa polegała na skasowaniu 2 plików, ale nie pamiętam już jakie to były pliki. Błędy nie wyskakiwały ale problem z zawiechami nadal występował.
W jaki sposób mogę przywrócić domyślną konfiguracje konta dla unity ?
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Na nowym koncie miałeś tylko sprawdzić, czy problem można w łatwy sposób ponownie wywołać/powtórzyć.Kozerek pisze: Nie chciałbym zakładać nowego konta bo mam poustawiane dużo rzeczy
Bez podania, co to za błędy, nikt na twoje pytanie nie będzie w stanie Ci odpowiedzieć.Kozerek pisze: Przy logowaniu wywala mi zawsze kilka błędów. Przyzwyczaiłem się do tego i nie zwracam już na to uwagi. Może to być powiązane.
Jak boisz się o utratę pewnych konfiguracji, to zamiast usuwać katalogi, gdzie problem może leżeć, spróbuj zmienić ich nazwę. Zacznij od:Kozerek pisze:W jaki sposób mogę przywrócić domyślną konfiguracje konta dla unity ?
Kod: Zaznacz cały
mv ~/.cache ~/.cache_BAK
mv ~/.config ~/.config_BAK
rm -r ~/.config
mv ~/.config_BAK ~/.config
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
u mnie też tak się działo ale tylko w przypadku wyboru zaszyfrowania całego dysku przy instalacji (nie katalogu home).
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem według instrukcji Bear7 i w dalszym ciągu jest to samo.
Popracowałem też trochę na koncie gościa i tam problem też jednak wstępuje ale dużo rzadziej niż na moim koncie.
Zastanawiałem się czy problem może być powiązany z brakiem partycji SWAP.
Nie mam jej ponieważ mam dodatkową partycję szyfrowaną i dla bezpieczeństwa SWAP w takim przypadku nie jest wskazany.
Mam w ten weekend trochę czasu i planuje postawić system od zera.
Popracowałem też trochę na koncie gościa i tam problem też jednak wstępuje ale dużo rzadziej niż na moim koncie.
Zastanawiałem się czy problem może być powiązany z brakiem partycji SWAP.
Nie mam jej ponieważ mam dodatkową partycję szyfrowaną i dla bezpieczeństwa SWAP w takim przypadku nie jest wskazany.
Mam w ten weekend trochę czasu i planuje postawić system od zera.