CrossFire: AMD Radeon HD 8550M oraz Radeon HD 8400, Nie działająca zmiana jasności matrycy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
CrossFire: AMD Radeon HD 8550M oraz Radeon HD 8400, Nie działająca zmiana jasności matrycy
Witajcie
Również mam taki problem jak koledzy powyżej.
Klawisze funkcyjne działają - Pasek jasności ekranu przesuwa się natomiast matryca cały czas świeci na 100%.
Jeżeli wejde do ustawień System=>Jasności i zmieniam manualnie, wskaźnik przesuwa się, jednak jasność ekranu pozostaje niezmienna.
Ubuntu - 14.04 LTS, (na 12.04 LTS oraz Fedorze 19 - był ten sam problem)
Karta Graficzna AMD Radeon HD 8550M oraz zintegrowany układ Radeon HD 8400 pracujące w trybie CrossFire.
Laptop Toshiba SATELLITE-C50D-A-10U
Pozdrawiam
//bear7: Problem może podobny, ale na tym się kończy. Wątek, w którym napisałeś ma już 6 lat, dotyczył innego sprzętu, dotyczył innego wydań Ubuntu. Wydzieliłem do osobnego wątku. Powód: jeden problem, jeden temat.
Również mam taki problem jak koledzy powyżej.
Klawisze funkcyjne działają - Pasek jasności ekranu przesuwa się natomiast matryca cały czas świeci na 100%.
Jeżeli wejde do ustawień System=>Jasności i zmieniam manualnie, wskaźnik przesuwa się, jednak jasność ekranu pozostaje niezmienna.
Ubuntu - 14.04 LTS, (na 12.04 LTS oraz Fedorze 19 - był ten sam problem)
Karta Graficzna AMD Radeon HD 8550M oraz zintegrowany układ Radeon HD 8400 pracujące w trybie CrossFire.
Laptop Toshiba SATELLITE-C50D-A-10U
Pozdrawiam
//bear7: Problem może podobny, ale na tym się kończy. Wątek, w którym napisałeś ma już 6 lat, dotyczył innego sprzętu, dotyczył innego wydań Ubuntu. Wydzieliłem do osobnego wątku. Powód: jeden problem, jeden temat.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: Nie działająca zmiana jasności matrycy
Jaka wersja sterownika ? Czy zainstalowano fglrx-pxpress [Ubuntu/Kubuntu 14.04], aktywowano ACPI ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Och, Kurcze przepraszam nie napisałem
Na Linuxa z Windows przeszedłem całkiem niedawno i nie ukrywam że jeszcze błądzę we mgle i nie do końca wiem jak to wszystko sprawdzić.
sudo lshw -c display
fglrx-pxpress oraz ACPI - nie jest zainstalowany, zaraz to zrobie.
-- 19 maja 2014, o 17:21 --
Zainstalowałem, jednak nic sie nie zmieniło.
Na Linuxa z Windows przeszedłem całkiem niedawno i nie ukrywam że jeszcze błądzę we mgle i nie do końca wiem jak to wszystko sprawdzić.
sudo lshw -c display
Kod: Zaznacz cały
*-display
description: VGA compatible controller
product: Kabini [Radeon HD 8400]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 1
bus info: pci@0000:00:01.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=fglrx_pci latency=0
resources: irq:81 memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f07fffff ioport:4000(size=256) memory:f0b00000-f0b3ffff memory:f0b60000-f0b7ffff
*-display
description: Display controller
product: Sun PRO [Radeon HD 8570A/8570M]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi bus_master cap_list rom
configuration: driver=fglrx_pci latency=0
resources: irq:82 memory:d0000000-dfffffff memory:f0a00000-f0a3ffff ioport:3000(size=256) memory:f0a40000-f0a5ffff
-- 19 maja 2014, o 17:21 --
Zainstalowałem, jednak nic sie nie zmieniło.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
W tym przypadku ACPI się nie "instaluje", trzeba kernelowi [przez właściwe wywołanie np. przez Grub] "powiedzieć" jaki model ACPI ma aktywować. Zobacz na Nasz NeteXt'73. Tu możesz sprawdzić moje kernele, APM, wpisy w grub oraz microcode, a także mój build sterowników np. Catalyst 14.4 - są szybsze od oryginałów i zgodne z kernelami opartymi o Linux-3.14.x.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem NeteXt'73 - Bardzo przydatne narzędzie, z bardzo dużymi możliwościami.
Jednak jako iż nie jestem biegły w Linuxie (chociaż się staram) - pomimo próby instalacji Kilku z Kerneli (bo nie wiem który z nich był by najodpowiedniejszy), instalacji sterowników Radeon - Problem podświetlania Matrycy jest cały czas. - widocznie instalacja Jądra + sterowników nie wystarcza.
Próba wprowadzenia wpisów w GRUB za pomocą kreatora też nic nie daje.
Kiedy zainstalowałem na chwile Ubuntu 12.4 LTS- Przyjazny Puchacz - Regulacja podświetlenia działała, jednak tam za tonie dało się ustawić WIFI. heh...
Może jest jakaś dystrybucja dedykowana dla Toshiby+Radeon = bo juz nie mam pomysłu.
Pozdrawiam
Jednak jako iż nie jestem biegły w Linuxie (chociaż się staram) - pomimo próby instalacji Kilku z Kerneli (bo nie wiem który z nich był by najodpowiedniejszy), instalacji sterowników Radeon - Problem podświetlania Matrycy jest cały czas. - widocznie instalacja Jądra + sterowników nie wystarcza.
Próba wprowadzenia wpisów w GRUB za pomocą kreatora też nic nie daje.
Kiedy zainstalowałem na chwile Ubuntu 12.4 LTS- Przyjazny Puchacz - Regulacja podświetlenia działała, jednak tam za tonie dało się ustawić WIFI. heh...
Może jest jakaś dystrybucja dedykowana dla Toshiby+Radeon = bo juz nie mam pomysłu.
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: CrossFire: AMD Radeon HD 8550M oraz Radeon HD 8400, Nie działająca zmiana jasności matrycy
0. W edytorze grub w netext wygeneruj wpis za pomocą kreatora. Nic nie zmieniaj. Zostaw ustawienia domyślne.
1. Z netext zainstaluj kernel k8.
2. Restart
3. Klepnij w konsoli: (Bo Ci będzie rozwalał xorg.conf przy każdym resecie i bardzo możliwe że tu przyczyna problemu leży)
4. Zainstaluj sterowniki radeon w wersji 14.6 z netext.
5. Klepnij w konsoli:
6. Reset.
Przetestuj czy działa. I za pomocą klawiszy funkcyjnych i suwaka w zarządzaniu energią (chyba to tam jest nie mam unity więc ciężko mi sprawdzić). Jeśli nadal nie będzie działać to zrób jeszcze raz to samo co opisałem w pkt 0 ale zmień ustawienia podświetlenia na poprawione.
Edit:
Crossfire a raczej dual graphics który masz w tytule tematu nie działa na linuxach. Próbowałem to obejść ręcznie niestety apu musi być ustawione jako master a dedykowana karta ma odcięte zasilanie jeśli odalisz system na integrze więc nawet jak się uda stworzyć łańcuch to i tak nie działa
Jeśli udało by mi się to obejść to może by działało. Z crossfire na linuxie nigdy nic nie wiadomo
Za to dobrze zrobiony kernel od ext73 + najnowsze stery dzadzą Ci porównywalną bądź nawet wiekszą wydajność niż dual na windowsie. Moje 7520g + 7670m na samym dedyku wyciągają więcej fps w metro last light niż na dualu w windowsie.
1. Z netext zainstaluj kernel k8.
2. Restart
3. Klepnij w konsoli:
sudo rm /etc/init/gpu-manager.conf
4. Zainstaluj sterowniki radeon w wersji 14.6 z netext.
5. Klepnij w konsoli:
sudo amdconfig --initial -f
Przetestuj czy działa. I za pomocą klawiszy funkcyjnych i suwaka w zarządzaniu energią (chyba to tam jest nie mam unity więc ciężko mi sprawdzić). Jeśli nadal nie będzie działać to zrób jeszcze raz to samo co opisałem w pkt 0 ale zmień ustawienia podświetlenia na poprawione.
Edit:
Crossfire a raczej dual graphics który masz w tytule tematu nie działa na linuxach. Próbowałem to obejść ręcznie niestety apu musi być ustawione jako master a dedykowana karta ma odcięte zasilanie jeśli odalisz system na integrze więc nawet jak się uda stworzyć łańcuch to i tak nie działa

Jeśli udało by mi się to obejść to może by działało. Z crossfire na linuxie nigdy nic nie wiadomo