Asus X401U - brak kursora po wybudzeniu Xubuntu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
suse1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Asus X401U - brak kursora po wybudzeniu Xubuntu

Post autor: suse1 »

Witam wszystkich.
Posiadam laptopa Asus X401U , jest to sprzęt mało wydajny z jakimś wynalazkiem AMD.
Oryginalny Win7 nie spisuje się jak należy więc postanowiłem zainstalować Ubuntu 14.04 64bit ze środowiskiem Xfce.
Pomijając problemy z instalacją xubuntu na tym wynalazku które rozwiązałem mam problem z kursorem.
Oryginalnie po zamknięciu klapy opcje zasilania są ustawione na "zablokuj ekran" jednak poza wygaszeniem ekranu laptop pracuje co słychać po chłodzeniu.
Zmieniłem więc w opcjach na "wstrzymanie" i po zamknięciu klapy laptop się normalnie wyłącza.
Problem jest po wybudzeniu laptopa ponieważ nie widać kursora , widać że coś się dzieje gdy nim poruszam ale jest niewidoczny.
Po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu jest wszystko ok ale to bardzo kłopotliwe.
Próbowałem wersji xubuntu 32 bit ale jest to samo bez względu czy z live czy po instalce.
Powróciłem więc do wersji 64 bit bo jednak troszkę szybciej chodzi ale problem z niewidzialnym kursorem po wstrzymaniu systemu pozostaje pomimo chyba już trzech aktualizacji.
Czy może ktoś ma pomysł w tej materii? :(
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 08:28 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Asus X401U - brak kursora po wybudzeniu Xubuntu

Post autor: bear7 »

Sprawdź, czy jak przejdziesz na konsolę (CTRL+ALT+F6) i wrócisz do GUI (CTRL+ALT+F7), czy kursor wraca? Jak tak, to możesz zastosować obejście problemu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/ ... omments/21
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
suse1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: [SOLVED]Asus X401U - brak kursora po wybudzeniu Xubuntu

Post autor: suse1 »

Witam ponownie.
Nie miałem dostępu do laptopa żony bo nie pozwala mi grzebać twierdząc że jest super i nie widzi problemu.
Teraz się dorwałem.
Po wybudzeniu następnie (CTRL+ALT+F6) i powrocie (CTRL+ALT+F7) kursor jest widoczny.
Więc w /etc/pm/sleep.d/ utworzyłem plik o nazwie "99_mousecursor."
Edytowałem pliczek wg linku czyli :

#!/bin/sh
case "${1}" in
hibernate)
#nothing
;;
resume|thaw)
/bin/chvt 1
/bin/chvt 7
;;
esac

Nadałem mu prawa do wykonywania jako programu.
Musiałem zmienić właściciela :

sudo chown root /etc/pm/sleep.d/99_mousecursor

Dodatkowo zmieniłem /bin/chvt 1 na /bin/chvt 6

Po tych zabiegach ustawiłem zamknięcie pokrywy na wstrzymanie.
Po wybudzeniu widać jak ekran mignie i pokaże się na ułamek sekundy konsola jednak kursor w dalszym ciągu jest niewidzialny.
Pozostaje tylko ręcznie (CTRL+ALT+F6) i (CTRL+ALT+F7)
Powróciłem do ustawień na zablokuj ekran ale to nie jest rozwiązanie ponieważ laptop chodzi cały czas.

-- 10 cze 2014 13:33 --

Ciekawe jest to że xubuntu 13.10 nie ma tego problemu co prawda bez instalki próbowałem tylko z live ale po wybudzeniu mimo że jest czarny ekran dotknięcie touchpada albo jakiegokolwiek klawisza przywraca ekran i kursor jest.
Jakieś pomysły?
Może lepiej się cofnąć do 13.10

-- 12 cze 2014 15:55 --

Witam ponownie.
Obeszło się bez cofania się do starszej wersji xubuntu.
Pomogło zainstalowanie pakietu unclutter.

"sudo apt-get install unclutter"

Pakiet działa wyśmienicie , po wyjściu ze stanu wstrzymania oczywiście kursor jest niewidzialny jednak po dotknięciu touchpada kursor pojawia się natychmiast.
Dodatkowa zaleta to "chowanie" kursora podczas pracy lub oglądania filmów.
Można pobawić się konfiguracją odnośnie czasu po jakim ma być ukrywany kursor jednak nie widzę takiej potrzeby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”