Posiadam laptopa Asus X401U , jest to sprzęt mało wydajny z jakimś wynalazkiem AMD.
Oryginalny Win7 nie spisuje się jak należy więc postanowiłem zainstalować Ubuntu 14.04 64bit ze środowiskiem Xfce.
Pomijając problemy z instalacją xubuntu na tym wynalazku które rozwiązałem mam problem z kursorem.
Oryginalnie po zamknięciu klapy opcje zasilania są ustawione na "zablokuj ekran" jednak poza wygaszeniem ekranu laptop pracuje co słychać po chłodzeniu.
Zmieniłem więc w opcjach na "wstrzymanie" i po zamknięciu klapy laptop się normalnie wyłącza.
Problem jest po wybudzeniu laptopa ponieważ nie widać kursora , widać że coś się dzieje gdy nim poruszam ale jest niewidoczny.
Po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu jest wszystko ok ale to bardzo kłopotliwe.
Próbowałem wersji xubuntu 32 bit ale jest to samo bez względu czy z live czy po instalce.
Powróciłem więc do wersji 64 bit bo jednak troszkę szybciej chodzi ale problem z niewidzialnym kursorem po wstrzymaniu systemu pozostaje pomimo chyba już trzech aktualizacji.
Czy może ktoś ma pomysł w tej materii?