//bear7: Zmiana dystrybucji na inną, to nie jest rozwiązanie tytułowego problemu, a jego obejście. Usuwam zatem [SOLVED] z tytułu wątku.
Kod: Zaznacz cały
wget https://www.dropbox.com/s/91tq7jbjvo7vpe5/plymouth-resolution-fix.sh
chmod +x plymouth-resolution-fix.sh
sudo ./plymouth-resolution-fix.sh
sudo add-apt-repository ppa:netext/netext73
sudo apt-get update
sudo apt-get install netext73
A jak u Ciebie wyglądał boot screen z przed instalacji sterów? Bo boot screen powinien w zasadzie wyglądać tak, jak wygląda teraz u Ciebie:soobek7 pisze: Tylko żeby można było powrócić do boot screena z przed instalacji sterów.
Odnośnie zwiększenia rozdzielczości boot screena, to w dziale z poradnikami wisi wątek: viewtopic.php?f=146&t=124697.soobek7 pisze:nie wiem jak zwiększyć rozdzielczość boot screena ażeby nie wyświetlał mi się tylko sam napis Xubuntu 14.04 i "kropki" od ładowania.
Pokaż zawartość pliku konfiguracyjnego GRUB-a:soobek7 pisze:Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
cat /etc/default/grub
Reguła ta dotyczy jedynie tytułu wątku. Szczegóły w regulaminie forum.Hindenburg pisze:wywal słowo problem,bo administratorzy Cię ścigną.
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1280x1024
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1280x1024
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Jeżeli chcesz ustawić 1366x768, to dlaczego w ustawieniach GRUB-a masz ustawienia dla rozdziałki 1280x1024:soobek7 pisze:Jeżeli tak to jak? Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
GRUB_GFXMODE=1280x1024
grub>
set pager=1
vbeinfo
Poradnik, do którego odsyłasz to dokładnie to samo, co wstawiony przeze mnie HOW-TO. Ten skrypt to również to samo, co w poradniku - zebranie i wklepanie wszystkich poleceń po kolei jedno, po drugim.Hindenburg pisze:Od zarania dziejów używam podanego skryptu i działa.Faktycznie Plymouth po instalacji grafiki Nvidii jest paskudny.Jak masz problem ze skryptem to spróbuj według tego http://www.ubuntu-pomoc.org/plymouth-wy ... zielczosc/.
Widzisz, to ten twój skrypt wszystko namieszał - URL wstawiłeś, ale o odpowiedniej edycji i dostosowaniu w nim odpowiednich parametrów (w tym przypadku rozdzielczości) już zapomniałeś. Skrypt najpierw trzeba dostosować pod dany system i sprzęt. Trzeba najpierw go edytować i zmienić rozdzielczość.Hindenburg pisze: @bear7 Myślę,ze kolega nie poradzi sobie z innymi czynnościami,skoro nie umie użyć skryptu.
To nie jest mój skrypt,istnieje od czasów Ubuntu 10.04 i już nie pamiętam skąd go ściagnąłem,czyli odkąd wprowadzono Plymoutha.U mnie działa przez wszystkie wersje Ubuntu od 10.04.Zmiana rozdzielczości nic nie daje.Druga sprawa to to,że domyślny motyw Plymoutha uważam za brzydki i instaluję inne,o niebo ładniejsze.Na kilku różnych komputerach instalowałem Ubuntu,Kubuntu,Elementary i zawsze skrypt działał jak należy.Jest jeszcze graficzny Grub Customizer,który graficznie rozwiązuje problem bez żadnych edycji plików Gruba.Problem brzydkiego Plymoutha dotyczy tylko komputerów z grafiką Nvidii.Widzisz, to ten twój skrypt wszystko namieszał - URL wstawiłeś, ale o odpowiedniej edycji i dostosowaniu w nim odpowiednich parametrów (w tym przypadku rozdzielczości) już zapomniałeś. Skrypt najpierw trzeba dostosować pod dany system i sprzęt. Trzeba najpierw go edytować i zmienić rozdzielczość.
Przeczytaj raz jeszcze cały wątek i sprawdź, jaką rozdzielczość chciał ustawić autor wątku:Hindenburg pisze: @bear7 Wybacz,ale szukasz dziur tam gdzie ich nie ma
A teraz sprawdź, jaką rozdzielczość ustawia skrypt, do którego go odesłałeś:soobek7 pisze:Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
Jeżeli w jego przypadku ta rozdzielczość jest nieobsługiwana (nie jest dostępna w systemie), to wówczas plymouth się gubi i wygląda, jak wygląda. I nie pisz mi, że szukam dziury w całości, jak nie wiesz, o czym piszesz. Po pobraniu skryptu, należy go jeszcze odpowiednio edytować o czym nie napisałeś. Skrypt jest tak napisany, że na sztywno ustawia w GRUB-ie rozdziałkę 1280x1024, a nie - jak w przypadku autora wątku - rozdziałkę 1366x768.GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
sed 's/\#GRUB\_GFXMODE\=640x480/GRUB\_GFXMODE\=1280x1024/g' /etc/default/grub > ./temp
sudo echo "uvesafb mode_option=1280x1024-24 mtrr=3 scroll=ywrap" >> /etc/initramfs-tools/modules
A co ma piernik do wiatraka? Problem z rozdzielczością GRUB-a kolegi soobek7, nijak ma się do błędu, który opisałeś tutaj. Poza tym, proponuję Ci, abyś raz jeszcze przeczytał swój wątek ze zrozumieniem, bo nigdzie Ci nie sugerowałem, że zmieniona rozdzielczość powoduje wystąpienie błędu. Napisałem jedynie, że twój plik konfiguracyjny GRUB-a był modyfikowany i aby sprawdzić, czy to nie wina dodatkowych ustawień GRUB-a, w takich przypadkach, przywraca się ustawienia domyślne i o to zostałeś w swoim wątku poproszony. Zatem kolego, zanim zaczniesz wyciągać swoje działa i próbować dowodzić swoich racji, to zapoznaj się z faktami, bo teraz walisz ślepakami...Hindenburg pisze: podobnie sugerowałeś i mnie że zmieniona rozdzielczość w pliku Gruba powoduje mi wyświetlanie błędu przed startem systemu,a tymczasem błąd powstaje,gdy Grub zainstalowany jest w MBR.Błąd był kiedy plik Gruba był orginalny.
Problemy z plymouthem dotyczy nie tylko kart graficznych od NVidii, ale również od ATI; problem ten pojawia się zazwyczaj po instalacji sterowników własnościowych.Hindenburg pisze: Problem brzydkiego Plymoutha dotyczy tylko komputerów z grafiką Nvidii.
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep
sudo update-grub2
#GRUB_GFXMODE=640x480
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości