Xubuntu - jak zwiększyć rozdzielczość boot screena?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Xubuntu - jak zwiększyć rozdzielczość boot screena?

Post autor: soobek7 »

Więc mój (...) leży bardziej w kwestji wizualnej. To znaczy: nie wiem jak zwiększyć rozdzielczość boot screena ażeby nie wyświetlał mi się tylko sam napis Xubuntu 14.04 i "kropki" od ładowania. Tylko żeby można było powrócić do boot screena z przed instalacji sterów. Pytałem wujka google, kombinowałem ze sterownikami i nic. Proszę o odpowiedź :)

//bear7: Zmiana dystrybucji na inną, to nie jest rozwiązanie tytułowego problemu, a jego obejście. Usuwam zatem [SOLVED] z tytułu wątku.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2014, 23:49 przez soobek7, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: Xubuntu - problem z boot screenem

Post autor: Hindenburg »

Ściągnij plik

Kod: Zaznacz cały

wget https://www.dropbox.com/s/91tq7jbjvo7vpe5/plymouth-resolution-fix.sh
i wykonaj polecenie w terminalu

chmod +x plymouth-resolution-fix.sh
sudo ./plymouth-resolution-fix.sh
i wywal słowo problem,bo administratorzy Cię ścigną.

Inna opcja to instalacja narzędzia :

sudo add-apt-repository ppa:netext/netext73
sudo apt-get update
sudo apt-get install netext73
szukasz po instalacji NeteXt'73 i instalujesz najnowszy linux-frmware oraz sterowniki Nvidii 331.79 bo chyba masz Nvidię i z automatu masz plymoutha ok.

//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Xubuntu - jak zwiększyć rozdzielczość boot screena?

Zainstalowałem firmware i boot screen wygląga prawie normalnie. To znaczy rozdzielczość nie jest dostosowana, próbowałem zainstalować wersję sterowników o której pisałeś z poziomu programu NeteXt'73. Ale: "Uwaga! brak dla twojej wersji systemu". Obecnie mam zainstalowane NV Binary Driver ver. 331.38. Pobieżnie szukałem w innych żródłach, ale nie znalazłem. Czy ta konkretna wersja stera musi być zainstalowana? Jeżeli tak to jak? Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

soobek7 pisze: Tylko żeby można było powrócić do boot screena z przed instalacji sterów.
A jak u Ciebie wyglądał boot screen z przed instalacji sterów? Bo boot screen powinien w zasadzie wyglądać tak, jak wygląda teraz u Ciebie:
soobek7 pisze:nie wiem jak zwiększyć rozdzielczość boot screena ażeby nie wyświetlał mi się tylko sam napis Xubuntu 14.04 i "kropki" od ładowania.
Odnośnie zwiększenia rozdzielczości boot screena, to w dziale z poradnikami wisi wątek: viewtopic.php?f=146&t=124697.
soobek7 pisze:Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
Pokaż zawartość pliku konfiguracyjnego GRUB-a:

cat /etc/default/grub
Hindenburg pisze:wywal słowo problem,bo administratorzy Cię ścigną.
Reguła ta dotyczy jedynie tytułu wątku. Szczegóły w regulaminie forum.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1280x1024

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
A po ponownym wpisaniu polecenia wyskoczyło coś innego (przynajmniej jak dla mnie).

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1280x1024

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
A co do poradnika z linku: nie działa(sprawdziłem wszystkie metody) albo jestem za głupi :) W przypadku 2 opcji proszę o bardziej "łopatologoiczne" wytłumaczenie :/
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

soobek7 pisze:Jeżeli tak to jak? Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
Jeżeli chcesz ustawić 1366x768, to dlaczego w ustawieniach GRUB-a masz ustawienia dla rozdziałki 1280x1024:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x1024-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
GRUB_GFXMODE=1280x1024
Poza tym, odpaliłeś GRUB-a z opcją vbeinfo i sprawdziłeś, czy interesująca Cię rozdzielczość ekranu jest w ogóle obsługiwana?

Uruchom ponownie komputer i przytrzymaj przycisk SHIFT. Gdy pojawi się menu GRUB-a, naciśnij przycisk c, aby przejść do wiersza poleceń GRUB-a. Gdy pojawi się znak zachęty:

grub>
Klepnij najpierw:

set pager=1
a następnie:

vbeinfo
Sprawdź, czy interesująca Cię rozdzielczość pojawia się na liście (ewentualnie telefonem klepnij fotki) i następnie zastosuj się do wcześniej podlinkowanego poradnika i metody #1.
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy

Od zarania dziejów używam podanego skryptu i działa.Faktycznie Plymouth po instalacji grafiki Nvidii jest paskudny.Jak masz problem ze skryptem to spróbuj według tego http://www.ubuntu-pomoc.org/plymouth-wy ... zielczosc/.Po instalacji sterów Nvidii,nie będziesz miał już takiego plymoutha jak przed instalacją.Będzie lepszy niż ten po instalacji sterów,ale nie taki jak ten sprzed.Pomocny może okazać się tutaj Plymouth Manager
@bear7 Myślę,ze kolega nie poradzi sobie z innymi czynnościami,skoro nie umie użyć skryptu.
Po zastosowaniu skryptu kolega może użyć np takiego motywu : http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=129678
Wygląda bajecznie.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Hindenburg pisze:Od zarania dziejów używam podanego skryptu i działa.Faktycznie Plymouth po instalacji grafiki Nvidii jest paskudny.Jak masz problem ze skryptem to spróbuj według tego http://www.ubuntu-pomoc.org/plymouth-wy ... zielczosc/.
Poradnik, do którego odsyłasz to dokładnie to samo, co wstawiony przeze mnie HOW-TO. Ten skrypt to również to samo, co w poradniku - zebranie i wklepanie wszystkich poleceń po kolei jedno, po drugim.
Hindenburg pisze: @bear7 Myślę,ze kolega nie poradzi sobie z innymi czynnościami,skoro nie umie użyć skryptu.
Widzisz, to ten twój skrypt wszystko namieszał - URL wstawiłeś, ale o odpowiedniej edycji i dostosowaniu w nim odpowiednich parametrów (w tym przypadku rozdzielczości) już zapomniałeś. Skrypt najpierw trzeba dostosować pod dany system i sprzęt. Trzeba najpierw go edytować i zmienić rozdzielczość.

I taka uwaga, co do poradnika. Program hwinfo od wydania (bodajże) 13.10 jest już niedostępny: swoje działanie opierał na halu, a ten swój żywot już zakończył. Jak uzyskać informacje na temat bufora ramki, podałem kilka postów wyżej.
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem rozwiązany poprzez zainstalowanie openSUSE :) Sorry, ale nie chciało mi się z tym męczyć :/ Niemniej jednak serdecznie dziękuję za pomoc i zaangażowanie :)
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy

Widzisz, to ten twój skrypt wszystko namieszał - URL wstawiłeś, ale o odpowiedniej edycji i dostosowaniu w nim odpowiednich parametrów (w tym przypadku rozdzielczości) już zapomniałeś. Skrypt najpierw trzeba dostosować pod dany system i sprzęt. Trzeba najpierw go edytować i zmienić rozdzielczość.
To nie jest mój skrypt,istnieje od czasów Ubuntu 10.04 i już nie pamiętam skąd go ściagnąłem,czyli odkąd wprowadzono Plymoutha.U mnie działa przez wszystkie wersje Ubuntu od 10.04.Zmiana rozdzielczości nic nie daje.Druga sprawa to to,że domyślny motyw Plymoutha uważam za brzydki i instaluję inne,o niebo ładniejsze.Na kilku różnych komputerach instalowałem Ubuntu,Kubuntu,Elementary i zawsze skrypt działał jak należy.Jest jeszcze graficzny Grub Customizer,który graficznie rozwiązuje problem bez żadnych edycji plików Gruba.Problem brzydkiego Plymoutha dotyczy tylko komputerów z grafiką Nvidii.
@bear7 Wybacz,ale szukasz dziur tam gdzie ich nie ma,podobnie sugerowałeś i mnie że zmieniona rozdzielczość w pliku Gruba powoduje mi wyświetlanie błędu przed startem systemu,a tymczasem błąd powstaje,gdy Grub zainstalowany jest w MBR.Błąd był kiedy plik Gruba był orginalny.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Hindenburg pisze: @bear7 Wybacz,ale szukasz dziur tam gdzie ich nie ma
Przeczytaj raz jeszcze cały wątek i sprawdź, jaką rozdzielczość chciał ustawić autor wątku:
soobek7 pisze:Jeżeli nie to jak zmienić rozdziałkę aby wyświetlała się w 1366x768?
A teraz sprawdź, jaką rozdzielczość ustawia skrypt, do którego go odesłałeś:
sed 's/\#GRUB\_GFXMODE\=640x480/GRUB\_GFXMODE\=1280x1024/g' /etc/default/grub > ./temp
sudo echo "uvesafb mode_option=1280x1024-24 mtrr=3 scroll=ywrap" >> /etc/initramfs-tools/modules
Jeżeli w jego przypadku ta rozdzielczość jest nieobsługiwana (nie jest dostępna w systemie), to wówczas plymouth się gubi i wygląda, jak wygląda. I nie pisz mi, że szukam dziury w całości, jak nie wiesz, o czym piszesz. Po pobraniu skryptu, należy go jeszcze odpowiednio edytować o czym nie napisałeś. Skrypt jest tak napisany, że na sztywno ustawia w GRUB-ie rozdziałkę 1280x1024, a nie - jak w przypadku autora wątku - rozdziałkę 1366x768.
Hindenburg pisze: podobnie sugerowałeś i mnie że zmieniona rozdzielczość w pliku Gruba powoduje mi wyświetlanie błędu przed startem systemu,a tymczasem błąd powstaje,gdy Grub zainstalowany jest w MBR.Błąd był kiedy plik Gruba był orginalny.
A co ma piernik do wiatraka? Problem z rozdzielczością GRUB-a kolegi soobek7, nijak ma się do błędu, który opisałeś tutaj. Poza tym, proponuję Ci, abyś raz jeszcze przeczytał swój wątek ze zrozumieniem, bo nigdzie Ci nie sugerowałem, że zmieniona rozdzielczość powoduje wystąpienie błędu. Napisałem jedynie, że twój plik konfiguracyjny GRUB-a był modyfikowany i aby sprawdzić, czy to nie wina dodatkowych ustawień GRUB-a, w takich przypadkach, przywraca się ustawienia domyślne i o to zostałeś w swoim wątku poproszony. Zatem kolego, zanim zaczniesz wyciągać swoje działa i próbować dowodzić swoich racji, to zapoznaj się z faktami, bo teraz walisz ślepakami...

Tyle w tym wątku i koniec OT-pa.
Hindenburg pisze: Problem brzydkiego Plymoutha dotyczy tylko komputerów z grafiką Nvidii.
Problemy z plymouthem dotyczy nie tylko kart graficznych od NVidii, ale również od ATI; problem ten pojawia się zazwyczaj po instalacji sterowników własnościowych.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

Dołączę się do dyskusji. Nie wiem, czy chodzi wam o to samo, ale ja błąd wyświetlania plymouth po instalacji sterowników własnościowych NVidia rozwiązuję zawsze dodając do /etc/default/grub wpis o tej treści:

GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep
Po zapisaniu restart gruba:

sudo update-grub2
Po restarcie systemu plymouth naprawia się automatycznie.

Można jeszcze zmienić rozdzielczość wyświetlanej grafiki plymouth zmieniając rozdzielczość gruba. Aby to uzyskać trzeba najpierw odhaszować apotem zmienić rozdzielczość we wpisie:

#GRUB_GFXMODE=640x480
na np: 1024x768.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”