[SOLVED]Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE
- nico
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
[SOLVED]Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE
Przeszukałem czy już wcześniej ktoś nie zadał tego pytania, ale nie znalazłem, więc pytam; czy da się zmienić partycję windowsową D z różnymi, ważnymi danymi, ale nie z systemem, w partycję linuxową, taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych? I jaka to miała by być partycja? Chwilowe przeniesienie gdzieś tych danych nie w chodzi w grę, bo nie mam gdzie. Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 22:14 przez nico, łącznie zmieniany 4 razy.
CPU: Pentium Dual-Core 2x 2.60GHz x64, RAM: 4GB DDR2 800MHz CL6 DIMM, HDD WD 160GB, Grafika: NVIDIA GeForce 9500GT, Dźwięk: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01) ALC 888, rozdzielczość LG IPS 224, 1920 x 1080
- perzan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową?
Znaczy chcesz przekształcić partycję z systemem plików NTFS w partycję z systemem plików EXT3/4? I to bez ruszania danych na tej partycji?
Z tego co wiem jest to niewykonalne. Po prostu by stworzyć na jakiejś partycji nowy system pików trzeba ją "sformatować" czyli posłać wszystkie dane w niebyt.
Z tego co wiem jest to niewykonalne. Po prostu by stworzyć na jakiejś partycji nowy system pików trzeba ją "sformatować" czyli posłać wszystkie dane w niebyt.
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
- igotit4free
- Przyjaciel
1. to nie są ważne dane. Gdyby takie były, miałbyś backup.
2. bezpośrednio się nie da, możesz (jeśli umożliwia to struktura dysku) zmniejszyć istniejąca partycję NTFS, z wolnego miejsca utworzyć partycję ext3/ext4 i przenieść na nią dane z NTFS, a następnie ją usunąć i powiększyć ext3/ext4.
3. jaki jest cel tej konwersji? To
2. bezpośrednio się nie da, możesz (jeśli umożliwia to struktura dysku) zmniejszyć istniejąca partycję NTFS, z wolnego miejsca utworzyć partycję ext3/ext4 i przenieść na nią dane z NTFS, a następnie ją usunąć i powiększyć ext3/ext4.
3. jaki jest cel tej konwersji? To
niczego nie tłumaczy, partycje linuksowe nie są jakoś specjalnie zabezpieczone przed kasowaniem, tak samo łatwo je usunąć przy instalacji jak te z innymi formatami.taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
*Kiedyś ktoś powiedział ciekawe zdanie: ludzie dzielą się na tych, co robią backupy i na tych, co będą robić backupy. Jak igotit4free słusznie ujął, jeżeli nie masz zrobionej kopii bezpieczeństwa, to nie są to żadne ważne dane, bo stać Cię na ich utratę...cappuccino pisze:czy da się zmienić partycję windowsową D z różnymi, ważnymi danymi, ale nie z systemem, w partycję linuxową, taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych? I jaka to miała by być partycja?
Nie da się. Albo przeniesiesz dane w inne miejsce, albo zostaw dane nienaruszone. W innym przypadku, wróć do zdania oznaczonego gwiazdką (*).cappuccino pisze:Chwilowe przeniesienie gdzieś tych danych nie w chodzi w grę, bo nie mam gdzie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- nico
- Wygnańcy
Rozumiem. Zrobię kopie. Dzięki za uświadomienie.
EDIT: Jeszcze muszę spytać jaki typ partycji linuxowej utworzyć dla danych, żeby nie dawać ich ani na / ani /home?
EDIT: Jeszcze muszę spytać jaki typ partycji linuxowej utworzyć dla danych, żeby nie dawać ich ani na / ani /home?
CPU: Pentium Dual-Core 2x 2.60GHz x64, RAM: 4GB DDR2 800MHz CL6 DIMM, HDD WD 160GB, Grafika: NVIDIA GeForce 9500GT, Dźwięk: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01) ALC 888, rozdzielczość LG IPS 224, 1920 x 1080
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Co rozumiesz pod pojęciem "typ partycji linuksowej"? Jeżeli pytasz o system plikowy, to najlepszym wyborem jest ext4, bo jest sprawdzony i nie stwarza problemów. Jeżeli pytasz o punkt montowania, to sam zdecyduj - możesz np. w swoim katalogu utworzyć pusty folder o nazwie "Dane" i dokonać stosownego wpisu w pliku /etc/fstab aby partycja była automatycznie montowana do tego katalogu. Jeśli pytasz o to czy partycja ma być podstawowa, czy ma to być dysk logiczny, to linuksowi jest wszystko jedno.
- nico
- Wygnańcy
Partycja sformatowana... Musiałem zainstalować Windows 7 i program do mieszania w partycjach, który notabene proponował tyle wersji formatowania, że zrobiłem to przy pomocy płytki Ubuntu.Udało się zabezpieczyć ważniejsze dane, inne są do odzyskania ze starych backupów[ciach] Teraz mam problem żeby system działał z tą partycją, bo nie chce...
EDIT: Partycje szlag trafil. Problem sie rozwiazal; musze stworzy wszystko od nowa. Sorry za bledy ale pisze z ubuntu na DVD. Teraz niech mi ktos podpowie jaka ma by ta partycja na dane, bo wiem e jest sporo rodzajow. Trzymam mp3, teledyski, zdjecia i dokumenty. Co mi poradzicie?

I jak to teraz zrobić??? I to żebym nie musiał za każdą instalacją tego robić... Bo żaden system nie chce współpracować z tą partycją.i dokonać stosownego wpisu w pliku /etc/fstab aby partycja była automatycznie montowana
EDIT: Partycje szlag trafil. Problem sie rozwiazal; musze stworzy wszystko od nowa. Sorry za bledy ale pisze z ubuntu na DVD. Teraz niech mi ktos podpowie jaka ma by ta partycja na dane, bo wiem e jest sporo rodzajow. Trzymam mp3, teledyski, zdjecia i dokumenty. Co mi poradzicie?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 08:42 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem linka.
Powód: Usunąłem linka.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE
Poradzimy ci coś, co może cię zadziwić, bo stanowi powrót do punktu wyjścia. Załóż sobie na tej partycji format NTFS, będzie wtedy dostępna spod różnych systemów operacyjnych, a nic nie stracisz na bezpieczeństwie danych czy szybkości dostępu.
BTW swojego chomika, to sobie w buty włóż, mam wytłumaczyć dlaczego?
BTW swojego chomika, to sobie w buty włóż, mam wytłumaczyć dlaczego?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- nico
- Wygnańcy
Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE
Dziękuję za pomoc. Powróciłem do paartycji NTFS i nawet odkryłem że mam sporo kopii awaryjnych!