[SOLVED]Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
nico
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[SOLVED]Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE

Post autor: nico »

Przeszukałem czy już wcześniej ktoś nie zadał tego pytania, ale nie znalazłem, więc pytam; czy da się zmienić partycję windowsową D z różnymi, ważnymi danymi, ale nie z systemem, w partycję linuxową, taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych? I jaka to miała by być partycja? Chwilowe przeniesienie gdzieś tych danych nie w chodzi w grę, bo nie mam gdzie. Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 22:14 przez nico, łącznie zmieniany 4 razy.
CPU: Pentium Dual-Core 2x 2.60GHz x64, RAM: 4GB DDR2 800MHz CL6 DIMM, HDD WD 160GB, Grafika: NVIDIA GeForce 9500GT, Dźwięk: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01) ALC 888, rozdzielczość LG IPS 224, 1920 x 1080
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową?

Post autor: perzan »

Znaczy chcesz przekształcić partycję z systemem plików NTFS w partycję z systemem plików EXT3/4? I to bez ruszania danych na tej partycji?
Z tego co wiem jest to niewykonalne. Po prostu by stworzyć na jakiejś partycji nowy system pików trzeba ją "sformatować" czyli posłać wszystkie dane w niebyt.
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

1. to nie są ważne dane. Gdyby takie były, miałbyś backup.
2. bezpośrednio się nie da, możesz (jeśli umożliwia to struktura dysku) zmniejszyć istniejąca partycję NTFS, z wolnego miejsca utworzyć partycję ext3/ext4 i przenieść na nią dane z NTFS, a następnie ją usunąć i powiększyć ext3/ext4.
3. jaki jest cel tej konwersji? To
taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych?
niczego nie tłumaczy, partycje linuksowe nie są jakoś specjalnie zabezpieczone przed kasowaniem, tak samo łatwo je usunąć przy instalacji jak te z innymi formatami.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

cappuccino pisze:czy da się zmienić partycję windowsową D z różnymi, ważnymi danymi, ale nie z systemem, w partycję linuxową, taką żeby w razie przeinstalowywania linuxa (często to robię) nie skasować tych cennych danych? I jaka to miała by być partycja?
*Kiedyś ktoś powiedział ciekawe zdanie: ludzie dzielą się na tych, co robią backupy i na tych, co będą robić backupy. Jak igotit4free słusznie ujął, jeżeli nie masz zrobionej kopii bezpieczeństwa, to nie są to żadne ważne dane, bo stać Cię na ich utratę...
cappuccino pisze:Chwilowe przeniesienie gdzieś tych danych nie w chodzi w grę, bo nie mam gdzie.
Nie da się. Albo przeniesiesz dane w inne miejsce, albo zostaw dane nienaruszone. W innym przypadku, wróć do zdania oznaczonego gwiazdką (*).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
nico
Wygnańcy

Rozumiem. Zrobię kopie. Dzięki za uświadomienie.

EDIT: Jeszcze muszę spytać jaki typ partycji linuxowej utworzyć dla danych, żeby nie dawać ich ani na / ani /home?
CPU: Pentium Dual-Core 2x 2.60GHz x64, RAM: 4GB DDR2 800MHz CL6 DIMM, HDD WD 160GB, Grafika: NVIDIA GeForce 9500GT, Dźwięk: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01) ALC 888, rozdzielczość LG IPS 224, 1920 x 1080
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Co rozumiesz pod pojęciem "typ partycji linuksowej"? Jeżeli pytasz o system plikowy, to najlepszym wyborem jest ext4, bo jest sprawdzony i nie stwarza problemów. Jeżeli pytasz o punkt montowania, to sam zdecyduj - możesz np. w swoim katalogu utworzyć pusty folder o nazwie "Dane" i dokonać stosownego wpisu w pliku /etc/fstab aby partycja była automatycznie montowana do tego katalogu. Jeśli pytasz o to czy partycja ma być podstawowa, czy ma to być dysk logiczny, to linuksowi jest wszystko jedno.
Awatar użytkownika
nico
Wygnańcy

Partycja sformatowana... Musiałem zainstalować Windows 7 i program do mieszania w partycjach, który notabene proponował tyle wersji formatowania, że zrobiłem to przy pomocy płytki Ubuntu.Udało się zabezpieczyć ważniejsze dane, inne są do odzyskania ze starych backupów[ciach] Teraz mam problem żeby system działał z tą partycją, bo nie chce... :(
i dokonać stosownego wpisu w pliku /etc/fstab aby partycja była automatycznie montowana
I jak to teraz zrobić??? I to żebym nie musiał za każdą instalacją tego robić... Bo żaden system nie chce współpracować z tą partycją.
EDIT: Partycje szlag trafil. Problem sie rozwiazal; musze stworzy wszystko od nowa. Sorry za bledy ale pisze z ubuntu na DVD. Teraz niech mi ktos podpowie jaka ma by ta partycja na dane, bo wiem e jest sporo rodzajow. Trzymam mp3, teledyski, zdjecia i dokumenty. Co mi poradzicie?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 08:42 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem linka.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE

Post autor: igotit4free »

Poradzimy ci coś, co może cię zadziwić, bo stanowi powrót do punktu wyjścia. Załóż sobie na tej partycji format NTFS, będzie wtedy dostępna spod różnych systemów operacyjnych, a nic nie stracisz na bezpieczeństwie danych czy szybkości dostępu.

BTW swojego chomika, to sobie w buty włóż, mam wytłumaczyć dlaczego?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
nico
Wygnańcy

Re: Czy da się zmienić partycję NTFS z danymi w Linuxową? NIE

Dziękuję za pomoc. Powróciłem do paartycji NTFS i nawet odkryłem że mam sporo kopii awaryjnych!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”