Konwersja pliku Adobe PageMaker *.p65 do formatu PDF

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Konwersja pliku Adobe PageMaker *.p65 do formatu PDF

Post autor: yahoob3 »

Mam pytanie i prośbę, czy ktoś z forumowiczów korzysta z Adobe PageMaker i byłby tak miły i przekonwertował mi kilka plików *.p65 do PDFa?

Może być mały problem z czcionkami, pliki tworzyłem wiele lat temu jeszcze na win95. Zdaje się, że wykorzystywana jest m.in. czcionka book antiqua.
Jest to okładka razem z wkładką do płyty mojego zespołu (Scheda Po Dziadku), który już od wielu lat nie istnieje. Takie... bluesrockowe granie z pierwszej połowy lat 90ych ubiegłego stulecia :)

Chyba, że jest jakiś darmowy program, którym mogę to zrobić.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Konwersja pliku Adobe PageMaker *.p65 do formatu PDF

Post autor: michas2224 »

yahoob3 pisze:Mam pytanie i prośbę, czy ktoś z forumowiczów korzysta z Adobe PageMaker i byłby tak miły i przekonwertował mi kilka plików *.p65 do PDFa?
Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Wątpliwa jest konwersacja z użyciem natywnego programu linuxowego. Chyba że zrobisz to w inny sposób... >> PrintScreen twojej broszury >> Zapis do pliku np. Broszurka.jpg >> użycie prostego polecenia w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install imagemagick

Kod: Zaznacz cały

convert Broszurka.jpg Broszurka.pdf
yahoob3 pisze:czcionka book antiqua.
Czcionka powinna być dostępna z poziomu ubuntu. Potrzebny ci tylko pakiet ttf-mscorefonts-installer.
yahoob3 pisze:Chyba, że jest jakiś darmowy program, którym mogę to zrobić.
Scribus jest najbliższy Adobe PageMaker'owi.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Konwersja pliku Adobe PageMaker *.p65 do formatu PDF

Post autor: yahoob3 »

Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Wątpliwa jest konwersacja z użyciem natywnego programu linuxowego.
Dlatego pytałem, czy ktoś takiego programu używa. Scribusa próbowałem - nawet nie rozpoznaje formatu plików.
Sprawa jest "sentymentalna", zgłosiła się do mnie córka naszego zmarłego perkusisty z prośbą o kopię płyty - we wkładce są m.in. zdjęcia. Wszystko to jakieś 20-pare MB.
Czcionki znalazłem na jakimś starym (1998 r.!) backupie, kwestia teraz tylko otwarcia tych plików.
Dzięki za zainteresowanie.

Zdaje się, że trzeba będzie zrobić to sposobem, którego chciałem uniknąć ;-)
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”