Ustawienie pliku .bin jako domyślnego programu do uruchamiania plików .vnc

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
darekx2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ustawienie pliku .bin jako domyślnego programu do uruchamiania plików .vnc

Post autor: darekx2 »

Witam wszystkich,

Mam problem ze skonfigurowanie VNC Viewera a dokładniej z uczynieniem go domyślnym programem dla plików o rozszerzeniu .vnc

Sytuacja wygląda tak:

Sciągnąłem sobie Real VNC Viewera ( Musi być dokładnie ten program, żaden zamiennik ) ze stronki: https://www.realvnc.com/download/viewer/

Po uruchomieniu odpala się idealnie, wpisuje konfiguracje serwera, podaje hasło - działa.
Problem zaczął się kiedy zapisałem sobie konfiguracje, dajmy na to SERWERA I, SERWERA II, SERWERA III ( wszystkie pliki z końcówką .vnc ) i chciałem po kliknięciu na skrót uruchomić VNC który wczyta ten konfig ( tak działa to na Windowsie ) uruchamiając wskazany konfig.
Stwierdziłem że spróbuję z otwórz za pomocą, jednak z racji że VNC Viewer uruchamia się bezpośrednio z pliku .bin ( nie jest instalowany ), nie ma go w dostępnych programach. NIe ma także możliwości wybrania innego pliku ( załóżmy że pliku VNC.bin umieszczonego na pulpicie ) aby był domyślnym programem uruchamiający pliczki z rozszerzeniem .vnc

Proszę o pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”