topf pisze:(...)
Chciałem ściągnąć i zainstalować różne
paczki do diagnosytki sieci, np dsniff. W synapticu go nie ma, więc znalazłem go na stronie:
http://packages.ubuntu.com/pl/lucid/i38 ... f/download
Jest to paczka .deb, podczas isntalacji wyrzuca mi jednak błąd: Error: Dependency is not
Może ktoś pomóc jak zainstalować tą paczkę?
Najprawdopodobniej chodzi o niespełnione zależności. Pobierasz paczkę z programem, ale ten program wymaga do działania jeszcze osobnych bibliotek i instalor wyrzuca słusznie, że nie może zainstalować, bo brakuje zależności.
Wróć jeszcze raz do strony pakietu i zwróć uwagę na pakiety oznaczone jako "wymagane". To są brakujące zależności i dopiero ich instalacja pozwoli zainstalować program bazowy. To samo jest na Windows, ale Windows nie ma repozytorium jako takiego i z tego powodu wszystko musi być upychane w instalator exe (i dlatego tyle ważą). W Linuksie przy połączeniu internetowym - system sam dociąga co trzeba.
Inna sprawa, że 9.04 ma już chyba wyłączone serwery, więc i tak nic nie zdziałasz - to distro nie jest już wspierane i musiałbyś wiecznie męczyć się z takim ręcznym dociąganiem pakietów, co jest bez sensu. Musisz wybrać inne wpierane distro, bo na tym sprzęcie nadal bez problemu postawisz jakiegoś lekkiego Linuksa.
W tym celu napisałbym w temacie:
viewtopic.php?f=125&t=88780
Pozdrawiam