Ciągły powrót do ekranu logowania ODROID-U3 14.04 LTS

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
srdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Ciągły powrót do ekranu logowania ODROID-U3 14.04 LTS

Post autor: srdz »

Witam.
Posiadam urzadzenie j/w tj ubuntu-u3, na ktorym mam wersje 14.04 lubuntu lts
Domyslnie po instlacji tego systemu na karcie microsd wchodzi po uruchomieniu na konto "odroid" bez ekranu logowania i wpisywania hasla.

system uruchamia sie na tym z karty microsd i wszystko ladnie pieknie, do momentu, kiedy wpisze

apt-get update
apt-get dist-upgrade

to po restarcie uruchamia sie ekran logowania i prosi o wpisanie hasla, wpisanie nic nie daje, jest jakby restart Xow i wraca spowrotem do ekranu logowania i tak w kolo ... nie moge sie zalogowac, ale jesli wybiore w ekranie logowania konto goscia lub wpisze root i zaloguje sie na root, to wchodzi na desktop jak najbardziej

usunalem konto przez userdel i dodalem od nowa za pomoca useradd, dodalem rowniez nowe konto, na nie takze nie moge sie zalogowac, zostaje mi tylko konto root i guest

prosze o pomoc, dzieki i pozzzdrawiam ;]
Ostatnio zmieniony 02 lip 2014, 11:20 przez srdz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Probem z ekranem logowania ODROID-U3 14.04 LTS

Post autor: igotit4free »

Pierwszy temat z ramki PODOBNE TEMATY.
viewtopic.php?f=145&t=171095

BTW pisz po polsku i popraw tytuł wątku.

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
srdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Re: Probem z ekranem logowania ODROID-U3 14.04 LTS

Post autor: srdz »

no wlasnie zauwazylem ten temat jak zalozylem topic ...
tyle, ze teraz musze uderzyc do pracy na 8h, wiec sprobuje jak wroce :)
pozdrawiam

-- 05 lip 2014 16:01 --

witam ponownie ...
zapomnialem dodac jedna wazna kwestie: po aktualizacji udroida za pomoca

Kod: Zaznacz cały

apt-get upgrade
nie chca mi wstac Xy tak jakby tzn wyglada to tak, ze mam czarny ekran, pomaga mi w tym komenda

Kod: Zaznacz cały

sudo pkill X
wtedy nastepuje jakby restart Xow i wyskakuje mi ekran logowania, gdzie wpisujac haslo do konta odroid (jest domyslnie takie samo jak nazwa uzytkownika) restartuja sie jakby znowu Xy i znowu mam ekran logowania ...
oczywiscie posapilem zgodnie z tym, co napisal igotit4free, czyli przesunalem plik Xauthority na Xauthority.old

niestety, nadal to samo, ciagle ekran logowania ...
konto root i guest nadal dziala i loguje sie bez problemu ... bardzo prosze o pomoc, bo plytke udroid-u3 mam juz od ponad miesiaca, a ciagle tylko flashuje ten sprzet i nie moge dojsc do tego ...

oczywisce jest na to rozwiazanie w postaci instalacji systemu i pominiecia upgrejdu, no ale nie o to w tym chodzi, przeciez to linux :)

-- 08 lip 2014 10:33 --

nikt nie ma zadnego pomyslu na w/w ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”