Konsola SSH: polecenia nie są łamane

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
okapi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Konsola SSH: polecenia nie są łamane

Post autor: okapi »

Witam, to mój pierwszy post na forum. Przejdę od razu do pytania :)

Łączę się z Ubuntu 13.10 za pomocą konsoli SSH. Przy wpisywaniu poleceń wszystko jest ok, dopóki polecenie nie jest na tyle długie, że trzeba złamać wiersz. Wtedy zamiast w następnym wierszu wpisywany tekst pojawia się na początku pierwszego wiersza. Na przykład, jeżeli przytrzymam a:

Kod: Zaznacz cały

root@host:~# aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to po przekroczeniu maksymalnej liczby kolumn konsola wygląda następująco:

aaot@host:~# aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
(dwa 'a' wskoczyły na początek). I tak w nieskończoność można, a wiersz nigdy nie zostanie złamany.

Próbowałem szukać informacji na ten temat w Google, ale znalazłem tylko takie, że błąd powodowany jest przez niestandardowe znaki w zmiennej $PS1. Oto jak wygląda ona u mnie:

root@host:~# echo $PS1
${debian_chroot:+($debian_chroot)}\u@\h:\w\$
Wartość tej zmiennej jest nadawana w pliku /root/.profile. Mogę ją zmienić (np. wpisać na sztywno), ale nic to nie zmienia w kwestii nakładania się wierszy.

Przy mniej skomplikowanych poleceniach da się jeszcze z tym żyć. Ale na przykład upgrade systemu z 13.10 do 14.04 jest już praktycznie niemożliwy. W czasie instalacji pojawiają się jakieś pytania, ale prawie w ogóle ich nie widać i ciężko się połapać bo wszystko jest "ponakładane". Ctrl+L nie pomaga.
Może ktoś wie, co jeszcze może być przyczyną?

-- 5 lip 2014, o 14:30 --

Okazało się, że wystarczyło zalogować się przez PuTTY. Problem występował tylko w emulacji konsoli udostępnianej przez providera z poziomu przeglądarki (w Parallels Power Panel). Tym niemniej zjawisko ciekawe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”