Poczta na serwerze - jakie rozwiązanie?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
okapi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Poczta na serwerze - jakie rozwiązanie?

Post autor: okapi »

Chcę korzystać z poczty poprzez 1 użytkownika (2-3 aliasy) na serwerze Ubuntu. Potrzebuję wysyłać i odbierać pocztę. Sposób odbierania mnie na razie nie interesuje, może być nawet z wiersza poleceń. Mam zainstalowany sendmail z domyślną konfiguracją (w tej chwili maile wysyłane z poziomu php dochodzą, ale maile kierowane do serwera nie dochodzą, choć nie wracają).

Czy sendmail wystarczy, czy powieniem się zainteresować postfixem?

Wiem, że ten krótki opis sytuacji, to za mało, żeby jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną niedochodzenia wiadomości. Ale od czego mam zacząć poszukiwania przyczyny? Na początek sprawdziłem log /var/log/mail.log, ale fakt odebrania jakichkolwiek wiadomości nie został tam odnotowany.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Poczta na serwerze - jakie rozwiązanie?

Post autor: Ubek308 »

Sendmail jest dziadkiem postfixa i o tyle jest madrzejszy ale to moje prywatne zdanie.
COKOLWIEK co jest serwerem poczty moze byc, na tym poziomie to nie jest istotne.

Maile kierowane do serwera nie dochodzą, choć nie wracają ?
Szukaj w komputerze czarnej dziury.

Powaznie:
To sie da sprawdzic.
W jednym oknie tcpdump lapiacy wszystko co przyjdzie na port 25, w drugim podlaczenie do portu 25 (najlepiej jesli z daleka) i pisanie maila z palca.
Pozniej - RTFM.
okapi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: Poczta na serwerze - jakie rozwiązanie?

Post autor: okapi »

Okazało się, że po instalacji postfixa problem zniknął. Więc na razie przy nim zostanę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”