Uszkodzenie alokacji po fsck ext3 - test disk nie może zapisać odzyskanej partycji

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Awatar użytkownika
amigo1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Uszkodzenie alokacji po fsck ext3 - test disk nie może zapisać odzyskanej partycji

Post autor: amigo1 »

Pewnego dnia uszkodziło główną partycję, po restarcie pojawił się (initramfs)
Po "deeper search" w internecie znalazłem problem, padł superblock.
fsck umożliwia naprawę uszkodzonego superblocku, z kilku kopii tego bloku, niestety nie udało mi się go odzyskać a fsck bądź fsck.ext3 nie wiadomo w jaki sposób i kiedy nadpisał sobie wg swojego gustu nowy podział dysku, i tak jak był system 20gb potem swap 1gb, home 10gb i reszta z 80gb dysku (43gb) jako media - czyli wszystkiego po trochu, został nadpisany jako jedna partycja oraz swap.

Do akcji wkroczył słynny test disk i owszem po deeper search widzi właściwe partycje a na nich pliki.
odzysk-alokacji-complete.png
(66.05 KiB) Nie pobierany
Problem dopiero w tym iż po wybraniu właściwej partycji nie mogę zapisać bo mam "no partition found"
no-partition-found.png
(24.02 KiB) Nie pobierany
Gdzie tkwi problem, skoro testdisk wyszukuje prawidłowo oryginalne partycje oraz pliki na nich to dlaczego nie może nadpisać podział ?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Uszkodzenie alokacji po fsck ext3 - test disk nie może zapisać odzyskanej partycji

Post autor: namok »

Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zapytanie na właściwym forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”