Pewnego dnia uszkodziło główną partycję, po restarcie pojawił się (initramfs)
Po "deeper search" w internecie znalazłem problem, padł superblock.
fsck umożliwia naprawę uszkodzonego superblocku, z kilku kopii tego bloku, niestety nie udało mi się go odzyskać a fsck bądź fsck.ext3 nie wiadomo w jaki sposób i kiedy nadpisał sobie wg swojego gustu nowy podział dysku, i tak jak był system 20gb potem swap 1gb, home 10gb i reszta z 80gb dysku (43gb) jako media - czyli wszystkiego po trochu, został nadpisany jako jedna partycja oraz swap.
Do akcji wkroczył słynny test disk i owszem po deeper search widzi właściwe partycje a na nich pliki.
Problem dopiero w tym iż po wybraniu właściwej partycji nie mogę zapisać bo mam "no partition found"
Gdzie tkwi problem, skoro testdisk wyszukuje prawidłowo oryginalne partycje oraz pliki na nich to dlaczego nie może nadpisać podział ?
Uszkodzenie alokacji po fsck ext3 - test disk nie może zapisać odzyskanej partycji
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Uszkodzenie alokacji po fsck ext3 - test disk nie może zapisać odzyskanej partycji
Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zapytanie na właściwym forum.