zewnętrzy dysk na ext4 - kwestia praw dostępu do dysku i przeniesienia tam katalogów Muzyka i Filmy

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
qpeace1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

zewnętrzy dysk na ext4 - kwestia praw dostępu do dysku i przeniesienia tam katalogów Muzyka i Filmy

Post autor: qpeace1 »

Witam,
chciałem wczoraj zrobić kopię zapasową systemu na dysku zewnętrznym, więc odpaliłem GParta, stworzyłem partycję ext4 i uruchomiłem deja d u p a ;-)

ale nie mam praw dostępu do dysku zewnętrznego opartego na ext4, wiecie co mogę zrobić by przydzielić prawa do ten partycji userowi z Ubuntu?

Przy okazji drugie pytanie :
czy jest jakieś polecenie, przy pomocy którego mogę przenieść nie cały katalog home na ten dysk zewnętrzny?
(chodzi o przeniesienie podkatalogów: Filmy, Muzyka i Pobrane)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sie 2014, 22:40 przez qpeace1, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: jak w ubuntu korzystać z zewnętrznego dysku ext4

Post autor: bear7 »

Doprecyzuj tytuł wątku tak, aby oddawał istotę problemu:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
qpeace1 pisze:Witam,
chciałem wczoraj zrobić kopię zapasową systemu na dysku zewnętrznym, więc odpaliłem GParta, stworzyłem partycję ext4 i uruchomiłem deja d u p a ;-)

ale nie mam praw dostępu do dysku zewnętrznego opartego na ext4, wiecie co mogę zrobić by przydzielić prawa do ten partycji userowi z Ubuntu?
Co oznacza, że nie masz prawa dostępu? Deja-dup zwraca jakiś komunikat?
Co zwraca polecenie:

Kod: Zaznacz cały

mount
qpeace1 pisze: Przy okazji drugie pytanie :
czy jest jakieś polecenie, przy pomocy którego mogę przenieść nie cały katalog home na ten dysk zewnętrzny?
(chodzi o przeniesienie podkatalogów: Filmy, Muzyka i Pobrane)
Przy okazji, zaglądnij do regulaminu:
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Ale żeby nie było, to klepnij w terminalu:

man rsync
i poczytaj o opcji exclude.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
qpeace1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: zewnętrzy dysk na ext4 - kwestia praw dostępu do dysku i przeniesienia tam katalogów Muzyka i Filmy

co do tematu, to sorki, ale wydawał mi się jasny,
co do 2 tematów w jednym poście, to te 2 tematy są na tyle ze sobą zbieżne, że nie chciałem zaśmiecać forum 2 wątkami.

może źle się wcześniej wyraziłem, więc uściślam:
mam bardzo mały dysk mSSD i chcę użyć zewnętrznego HDD jako:
- miejsce na kopię zapasową
- źródło miejsca dla katalogów: Muzyka. Filmy i Pobrane

kopię zapasową chcę robić przy pomocy programu Deja-dup, ale jak sformatowałem zewnętrzny dysk na ext4, wówczas system pozwoli mi go przeglądać, ale nie pozwoli nic w nim zapisać, gdzieś czytałem że dysk musi mieć zbieżne UUID, ale nie wiem jak to zrobić.
(i to nie jest kwestia programu deja-dup, tylko praw dostępu do dysku zewnętrznego)

jak uda mi się dostać prawa do dysku, to chciałem tam przenieść katalogi z danymi, ale nie cały katalog Home, tylko część jego bibliotek, w Windowsie wystarczy wejść we właściwości danej biblioteki, usunąć aktualną jej lokalizację i dodać nową - porządaną, w linuksie myślałem, że może jest jakiś plik konfiguracyjny ze ścieżką dostępu do poszczególnych katalogów mediów (tych co w nautilusie pokazują się po lewej stronie)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: zewnętrzy dysk na ext4 - kwestia praw dostępu do dysku i przeniesienia tam katalogów Muzyka i Filmy

Post autor: marcin1982 »

Może łatwiej będzie skorzystać z programu rsync - tesktowy, wrzucisz do crona i będzie po problemie.

Interesująca między innymi opcja to:

--exclude
Przykłady:
http://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Syn ... mocy_rsync
http://aptosid.com/manual/pl/sys-admin-rsync-pl.htm
http://kursy24.eu/linux/view/item/backuprestore
http://linux.mazowsze.pl/rsync-przyklad ... ronizacja/ .
qpeace1
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

OK, znalazłem coś takiego:

http://www.linuxquestions.org/questions ... it-905792/

jutro się z tym trochę pobawię ;_0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”