[AtivBook 2] Dwie karty graficzne - jak ustawić tylko jedną.
- Lozohcum
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
[AtivBook 2] Dwie karty graficzne - jak ustawić tylko jedną.
Witam,
Mam w laptopie karte zintegrowaną oraz NVidia GeForce 710M. Chciałbym całkowicie wyłączyć karte nVidia bo nawet jak używam tylko przeglądarki to laptop się grzeje tak jakby używał właśnie dedykowanej karty. Na Win8.1 nie ma takiego problemu.
Mam w laptopie karte zintegrowaną oraz NVidia GeForce 710M. Chciałbym całkowicie wyłączyć karte nVidia bo nawet jak używam tylko przeglądarki to laptop się grzeje tak jakby używał właśnie dedykowanej karty. Na Win8.1 nie ma takiego problemu.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 11:57 przez Lozohcum, łącznie zmieniany 1 raz.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: [PYTANIE] Dwie karty graficzne - jak ustawić tylko jedną.
Odpowiedź znajdziesz używając zapytań "ubuntu bumblebee", albo "ubuntu nvidia-prime".
Pozostaje kwestia dla jakiej przyczyny używasz niewspieranej już wersji Ubuntu, i czy na takim systemie można jeszcze cokolwiek zdziałać, ale widocznie lubisz/musisz.
BTW zamiast wstawiać w temat wątku słowo PYTANIE (zaskakujące i nieoczekiwane, że piszesz na forum z pytaniem, prawda?) mógłbyś tam podać model komputera albo modele kart...
Pozostaje kwestia dla jakiej przyczyny używasz niewspieranej już wersji Ubuntu, i czy na takim systemie można jeszcze cokolwiek zdziałać, ale widocznie lubisz/musisz.

BTW zamiast wstawiać w temat wątku słowo PYTANIE (zaskakujące i nieoczekiwane, że piszesz na forum z pytaniem, prawda?) mógłbyś tam podać model komputera albo modele kart...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Lozohcum
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Re: [PYTANIE] Dwie karty graficzne - jak ustawić tylko jedną.
Zainstalowałem nvidia prime i jeszcze jakieś ustawienia do tego, co skutkowało tym, że system nie wstawał. Musiałem podpiąć dysk do kompa bez karty Nvidia, tam się uruchomił normalnie, odinstalowałem sterowniki nVidia i teraz działa.
Czy ubuntu bumblebee pozwoli mi wyłączyć całkowicie karte dedykowaną? Bo w opisie widzę, że służy do wsparcia karty, a ja chcę ją wyłączyć tak jak w Win8 mógłbym w Menadżerze urządzeń zrobić.
Można zdziałać na niewspieranej wersji, kompiluję androida. Gdybym miał czas to na nowym dysku bym postawił nowe Ubuntu ale za dużo zajmuje ustawienie całego środowiska od nowa, do tego jeszcze pobieranie źródła i problemy, które zawsze się pojawiają gdy robię cokolwiek.
Czy ubuntu bumblebee pozwoli mi wyłączyć całkowicie karte dedykowaną? Bo w opisie widzę, że służy do wsparcia karty, a ja chcę ją wyłączyć tak jak w Win8 mógłbym w Menadżerze urządzeń zrobić.
Można zdziałać na niewspieranej wersji, kompiluję androida. Gdybym miał czas to na nowym dysku bym postawił nowe Ubuntu ale za dużo zajmuje ustawienie całego środowiska od nowa, do tego jeszcze pobieranie źródła i problemy, które zawsze się pojawiają gdy robię cokolwiek.
- yahoob3
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: [AtivBook 2] Dwie karty graficzne - jak ustawić tylko jedną.
Możesz jeszcze spróbować w BIOSie (nie wiem czy Twój sprzęt ma BIOS czy UEFI) wyłączyć kartę nVidii. U mnie pomogło (laptop) temp. średnio niżej 10 - 15 st. C niż poprzednio. A spadku wydajności przy oglądaniu filmów i flashowych wynalazków nie zaobserwowałem.
Ale... jeśli korzystasz też na tym sprzęcie z Win... to zostają rozwiązania proponowane przez igotit4free bo mój sposób wyłącza nVidię całkowicie.
Ale... jeśli korzystasz też na tym sprzęcie z Win... to zostają rozwiązania proponowane przez igotit4free bo mój sposób wyłącza nVidię całkowicie.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
- Lozohcum
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Mam UEFI a na laptopie głównie używam Win8.1 . Ubuntu używam od czasu od czasu uruchamiając z zewnętrznego dysku.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Usuń wszystkie sterowniki i zmiany, które wprowadzałeś do tej pory. Dodaj repozytorium z najnowszymi sterownikami NVIDII:
Wpisz hasło, zatwierdź enterem i później jeszcze raz enterem. Odśwież listę repozytoriów i zainstaluj aktualizację poleceniem:
Uruchom system ponownie, a następnie zainstaluj sterowniki NVIDII poleceniem:
Uruchom system ponownie - wszystko powinno działać poprawnie. Karty możesz przełączać za pomocą komendy:
Do tego celu służy też odpowiednia zakładka w Nvidia Settings, które znajdziesz przy pomocy Ubuntowego Menu. Widnieje ona pod nazwą PRIME Profiles. Mam nadzieję, że nie instalowałeś sterowników do grafiki intela przy pomocy dedykowanego instalatora. Na moim Dellu właśnie one nie współpracowały ze sterownikami NVIDII.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-add-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install nvidia-343
sudo prime-select intel lub nvidia
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.