Przestała działać funkcja "wyłącz" i "wyloguj"

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Firsten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Przestała działać funkcja "wyłącz" i "wyloguj"

Post autor: Firsten »

Witam, zainstalowałem 14.04 i po jakiś czasie przestała działać funkcja wylogowywania i wyłączania systemu (po kliknięciu nie reaguje). Zaś funkcja wstrzymania działa jak powinno. Z terminala również problem: shutdown: oczekiwano czas
Try `shutdown --help' for more information.

Żeby zamknąć system loguję się do konta "Gość" a tam funkcja wyłącz działa. Ponadto zainstalowałem Cairo-Dock z funkcją wyłączania i ta funkcja działa. Sam już nie wiem o co chodzi. Pomóżcie.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Przestała działać funkcja "wyłącz" i "wyloguj"

Post autor: marcin1982 »

Awatar użytkownika
Firsten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Przestała działać funkcja "wyłącz" i "wyloguj"

Post autor: Firsten »

marcin1982 pisze:Przejrzyj ten wątek:
http://askubuntu.com/questions/451070/c ... -14-04-lts .
No i wszystko jasne. Ten problem wystąpił po zainstalowaniu Cairo Dock. Wraz automatycznym uruchamianiem programu, program przejmuje kontrolę nad zamykaniem i wylogowywaniem systemy. W momencie wywalenia a autostartu funkcja systemowa powraca.

ps. Powróciłem do startu Cairo Dock ponieważ ten ma wszystkie funkcje systemowe "wyłącz" prawidłowo działające, więc nie przeszkadza mi to. Myślałem że zwalił się system. Dzięki Marcin :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”