[Rozwiązany] Nie mogę zainstalować systemu
[Rozwiązany] Nie mogę zainstalować systemu
Witam serdecznie,
mam ogromny problem z zainstalowaniem Ubuntu. Postaram się opisać mój problem i bardzo liczę na Waszą pomoc.
Nagrałem Ubuntu na płytę, wersję 64x. Po uruchomieniu komputera zaczyna się ładować Ubuntu. Proszony jestem o wybranie czy chce instalować, czy odpalić z płyty. Wybieram instalacje i postępuję zgodnie z procedurami. W momencie gdy mam za sobą już wybranie języka, stworzenie nazwy użytkownika przechodzę do fazy kopiowania plików. Problem zaczyna się w momencie kopiowania plików systemowych, a wygląda o tak, że wyłącza mi się monitor, a dysk przestaje pracować. Zauważyłem, że moment wyłączenia się ekranu wraz z dyskiem nie występuje w tym samym momencie, a losowo. Czasem nastąpi to tuż po zaczęciu kopiowania plików systemu, a czasem tuż pod koniec, a raz nawet już w momencie finalizowania instalacji. Próbowałem różnych metod. Nagrywałem Ubuntu na inne płyty DVD. Próbowałem już nawet z wersją 32 bitową. Próbowałem instalować Ubuntu tuż obok win7, a w tej chwili mam już totalnie wyczyszczony dysk i też nic nie idzie. Włączałem również Ubuntu live, który ładował się normalnie i próbowałem po załadowaniu wersji Live zainstalować system, lecz mam ten sam problem.
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry.
mam ogromny problem z zainstalowaniem Ubuntu. Postaram się opisać mój problem i bardzo liczę na Waszą pomoc.
Nagrałem Ubuntu na płytę, wersję 64x. Po uruchomieniu komputera zaczyna się ładować Ubuntu. Proszony jestem o wybranie czy chce instalować, czy odpalić z płyty. Wybieram instalacje i postępuję zgodnie z procedurami. W momencie gdy mam za sobą już wybranie języka, stworzenie nazwy użytkownika przechodzę do fazy kopiowania plików. Problem zaczyna się w momencie kopiowania plików systemowych, a wygląda o tak, że wyłącza mi się monitor, a dysk przestaje pracować. Zauważyłem, że moment wyłączenia się ekranu wraz z dyskiem nie występuje w tym samym momencie, a losowo. Czasem nastąpi to tuż po zaczęciu kopiowania plików systemu, a czasem tuż pod koniec, a raz nawet już w momencie finalizowania instalacji. Próbowałem różnych metod. Nagrywałem Ubuntu na inne płyty DVD. Próbowałem już nawet z wersją 32 bitową. Próbowałem instalować Ubuntu tuż obok win7, a w tej chwili mam już totalnie wyczyszczony dysk i też nic nie idzie. Włączałem również Ubuntu live, który ładował się normalnie i próbowałem po załadowaniu wersji Live zainstalować system, lecz mam ten sam problem.
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 19:03 przez xirtam, łącznie zmieniany 2 razy.
“Only enemies speak the truth; friends and lovers lie endlessly, caught in the web of duty.”
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Nie mogę zainstalować systemu
Uruchom LiveCD i wybierz memtest, niech sprawdzi RAM. Linuksy są wrażliwe na uszkodzony RAM.
Możliwe też, że masz niekompatybilne podzespoły. Pokaż kotku, co masz w środku.
Możliwe też, że masz niekompatybilne podzespoły. Pokaż kotku, co masz w środku.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
... czyli uruchom komputer w sesji Live i wydaj w terminalurom pisze:...Pokaż kotku, co masz w środku.
Kod: Zaznacz cały
lspci -k
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Instaluję najnowszą dostępną wersję, czyli 14.04. Jutro postaram się wkleić parametry mojego sprzętu. Zrobię również testy pamięci RAM. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co, bardzo dziękuję za pomoc panowie.igotit4free pisze:... czyli uruchom komputer w sesji Live i wydaj w terminalurom pisze:...Pokaż kotku, co masz w środku.i wklej tu wynik. BTW którą wersję Ubuntu instalujesz?Kod: Zaznacz cały
lspci -k
“Only enemies speak the truth; friends and lovers lie endlessly, caught in the web of duty.”
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Sprawdziłeś sumy kontrolne pobranego obrazu ISO? Jak pobrany obraz jest uszkodzony, to wypalając go na kolejnych płytach DVD marnujesz tylko niepotrzebnie nośniki danych.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
System został zainstalowany.
Problem tkwił w jednej kości RAM, która najwidoczniej jest uszkodzona i pomimo tego, że w Windows działała, to w Ubuntu była czynnikiem powodującym problem instalacyjny.
Dziękuję serdecznie za podsunięcie myśli na temat sprawdzenia poprawności działania pamięci RAM.
Pozdrawiam.
Problem tkwił w jednej kości RAM, która najwidoczniej jest uszkodzona i pomimo tego, że w Windows działała, to w Ubuntu była czynnikiem powodującym problem instalacyjny.
Dziękuję serdecznie za podsunięcie myśli na temat sprawdzenia poprawności działania pamięci RAM.
Pozdrawiam.