14.04 64-bit zawiesza się przy fioletowym ekranie z kropkami

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
adamwdo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

14.04 64-bit zawiesza się przy fioletowym ekranie z kropkami

Post autor: adamwdo »

Płyta ASUS H81T, Procesor Intel G3420, Dysk SSD, 4GB CL9

System działał normalnie przez pół roku, wszystkie aktualizacje robione na bieżąco. Nagle przy kolejnym włączeniu komputera pojawia się GRUB, a próba uruchomienia systemu kończy się zawieszeniem na fioletowym ekranie z migającymi kropkami. Co robić?
Proszę o odpowiedzi zrozumiałe dla mojej mamy - 69 lat, która korzysta z tego komputera w Lublinie. Ja mieszkam w Warszawie i muszę jej wytłumaczyć rozwiązanie przez telefon.

Ewentualnie proszę o informację czy ktoś podjąłby się rozwiązania na miejscu w Lublinie - jaki byłby koszt?

pozdrawiam,
Adam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: 14.04 64-bit zawiesza się przy fioletowym ekranie z kropkami

Post autor: bear7 »

adamwdo pisze: Proszę o odpowiedzi zrozumiałe dla mojej mamy - 69 lat, która korzysta z tego komputera w Lublinie. Ja mieszkam w Warszawie i muszę jej wytłumaczyć rozwiązanie przez telefon.
Zdecydowanie lepszą opcją jest:
adamwdo pisze: Ewentualnie proszę o informację czy ktoś podjąłby się rozwiązania na miejscu w Lublinie - jaki byłby koszt?
Podpytaj może przez PW użytkowników, którzy pisali w tym wątku. Zanim zaczniesz pytać każdego jak leci, zacznij może od sprawdzenia osób, które są aktywne na forum.

Jeżeli jednak chcesz próbować na odległość, to zacznij od podania jakiś informacji na temat komputera, z którego mama korzysta. Jak jest to laptop, to podaj markę i model. Jak desktop, to podaj markę i model płyty głównej. Co za karta graficzna siedzi w tym komputerze i z jakiego sterownika korzysta.

Odnośnie fioletowego ekranu, na którym komputer wisi, to co się dzieje, gdy naciśniesz (w tym przypadku twoja mama) przycisk ESC? Czy widoczne są jakieś informacje/komunikat błędu? Jak tak, to podaj co widzisz/zrób zdjęcie i wrzuć URL do zdjęcia?

Czy twoja mama ma dostęp do nośnika instalacyjnego Ubuntu? Jak tak, to uruchom komputer z nośnika instalacyjnego Ubuntu i wybierz opcję "wypróbuj Ubuntu". Następnie, wykorzystując lewy panel w Nautilusie (w 14.04 zwie się Pliki), zamontuj dostępne partycje (w zależności od tego, jaki zrobiłeś podział, może być kilka osobnych partycji, na przykład: /, /boot, /home). Gdy wszystkie partycje będą zamontowane, uruchom terminal i klepnij:

Kod: Zaznacz cały

df -H
Być może na którejś partycji zabrakło miejsca i trzeba będzie je zwolnić.

Ciężko będzie coś zrobić na odległość, ale od czegoś trzeba zacząć...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”