Płyta ASUS H81T, Procesor Intel G3420, Dysk SSD, 4GB CL9
System działał normalnie przez pół roku, wszystkie aktualizacje robione na bieżąco. Nagle przy kolejnym włączeniu komputera pojawia się GRUB, a próba uruchomienia systemu kończy się zawieszeniem na fioletowym ekranie z migającymi kropkami. Co robić?
Proszę o odpowiedzi zrozumiałe dla mojej mamy - 69 lat, która korzysta z tego komputera w Lublinie. Ja mieszkam w Warszawie i muszę jej wytłumaczyć rozwiązanie przez telefon.
Ewentualnie proszę o informację czy ktoś podjąłby się rozwiązania na miejscu w Lublinie - jaki byłby koszt?
pozdrawiam,
Adam
14.04 64-bit zawiesza się przy fioletowym ekranie z kropkami
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: 14.04 64-bit zawiesza się przy fioletowym ekranie z kropkami
Zdecydowanie lepszą opcją jest:adamwdo pisze: Proszę o odpowiedzi zrozumiałe dla mojej mamy - 69 lat, która korzysta z tego komputera w Lublinie. Ja mieszkam w Warszawie i muszę jej wytłumaczyć rozwiązanie przez telefon.
Podpytaj może przez PW użytkowników, którzy pisali w tym wątku. Zanim zaczniesz pytać każdego jak leci, zacznij może od sprawdzenia osób, które są aktywne na forum.adamwdo pisze: Ewentualnie proszę o informację czy ktoś podjąłby się rozwiązania na miejscu w Lublinie - jaki byłby koszt?
Jeżeli jednak chcesz próbować na odległość, to zacznij od podania jakiś informacji na temat komputera, z którego mama korzysta. Jak jest to laptop, to podaj markę i model. Jak desktop, to podaj markę i model płyty głównej. Co za karta graficzna siedzi w tym komputerze i z jakiego sterownika korzysta.
Odnośnie fioletowego ekranu, na którym komputer wisi, to co się dzieje, gdy naciśniesz (w tym przypadku twoja mama) przycisk ESC? Czy widoczne są jakieś informacje/komunikat błędu? Jak tak, to podaj co widzisz/zrób zdjęcie i wrzuć URL do zdjęcia?
Czy twoja mama ma dostęp do nośnika instalacyjnego Ubuntu? Jak tak, to uruchom komputer z nośnika instalacyjnego Ubuntu i wybierz opcję "wypróbuj Ubuntu". Następnie, wykorzystując lewy panel w Nautilusie (w 14.04 zwie się Pliki), zamontuj dostępne partycje (w zależności od tego, jaki zrobiłeś podział, może być kilka osobnych partycji, na przykład: /, /boot, /home). Gdy wszystkie partycje będą zamontowane, uruchom terminal i klepnij:
Kod: Zaznacz cały
df -H
Ciężko będzie coś zrobić na odległość, ale od czegoś trzeba zacząć...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.