[SOLVED] Crashujące się aplety.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] Crashujące się aplety.
Otóż aplet odpowiedzialny za powiadomienia, przycisk do wyłączania komputera i zegar się wyłącza... dostaje taką informacje:
Aplet „Ikony powiadomień” niespodziewanie zakończył działanie. Uruchomić go ponownie? W ciągu ostatnich 60 sekund podjęto kilkukrotną próbę ponownego uruchomienia apletu. Ponowić próbę ponownego uruchomienia apletu czy usunąć aplet z panelu?
I działa tylko usuwanie apletu...
PS. Tak wiem że to mój kolejny temat w którym mi coś nie działa, obiecuje więcej nie grzebać XD
Aplet „Ikony powiadomień” niespodziewanie zakończył działanie. Uruchomić go ponownie? W ciągu ostatnich 60 sekund podjęto kilkukrotną próbę ponownego uruchomienia apletu. Ponowić próbę ponownego uruchomienia apletu czy usunąć aplet z panelu?
I działa tylko usuwanie apletu...
PS. Tak wiem że to mój kolejny temat w którym mi coś nie działa, obiecuje więcej nie grzebać XD
Ostatnio zmieniony 24 paź 2014, 16:06 przez Narkan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Crashujące się aplety.
I kolejny raz nie napisałeś jaki masz system, w której wersji, nie podałeś żadnych istotnych informacji 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Na profilu są chyba informacje że używam Xubuntu 14.04 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Hoho, dopisał po fakcie i myśli, że nikt nie zauważy. 
Wrzuć plik ~/.xsession-errors na pastebina i daj link na forum.

Wrzuć plik ~/.xsession-errors na pastebina i daj link na forum.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Miałem w profilu napisane odkąd się zarejestrowałem, jedynie co zmieniałem to środowisko graficzne ale to było przed stworzeniem tego tematu, ale nie ważne. Ten plik jest pusty XD
-- 15 paź 2014, o 15:03 --
Wybaczcie że odświeżam temat, ale chciałbym rozwiązać ten problem.
-- 15 paź 2014, o 15:03 --
Wybaczcie że odświeżam temat, ale chciałbym rozwiązać ten problem.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Popatrzylem troche i dopiero teraz zauważyłem tą kropke przed nazwą... Po wpisaniu w konsole polecenia sudo gedit ~/.xsession-errors otwiera mi się pliczek z taką zawartością:
-- 18 paź 2014, o 18:43 --
Ktoś podpowie co mam w tej sytuacji zrobić? Czekać na nową aktualizacje czy może ktoś to potrafi naprawić?
Kod: Zaznacz cały
openConnection: connect: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cannot connect to brltty at :0
Script for ibus started at run_im.
Ktoś podpowie co mam w tej sytuacji zrobić? Czekać na nową aktualizacje czy może ktoś to potrafi naprawić?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Zanim znowu zaczniesz wylewać swoje gorzkie żale, zacznij od podania precyzyjnego opisu problemu i podania informacji, jakie kroki już próbowałeś podjąć, aby rozwiązać swój problem. Znacznie lepsze jest to podejście, aniżeli klepnięcie na forum kolejnego posta typu "pomóżcie, bo nie działa", a potem płacz, że nikt nie pomaga. Takim nastawieniem, zdecydowanie nikogo do choćby próby udzielenia Ci pomocy nie zachęcisz.
Wracając do problemu... Utwórz konto dla nowego użytkownika z uprawnieniami administratora (konto gościa nie jest miarodajne), zaloguj się na to konto i sprawdź, czy na domyślnych ustawieniach, problem z apletami również występuje.
Czy dodawałeś jakieś dodatkowe aplety do panelu? Jakie aplety są zainstalowane i uruchomione?
Wracając do problemu... Utwórz konto dla nowego użytkownika z uprawnieniami administratora (konto gościa nie jest miarodajne), zaloguj się na to konto i sprawdź, czy na domyślnych ustawieniach, problem z apletami również występuje.
Czy dodawałeś jakieś dodatkowe aplety do panelu? Jakie aplety są zainstalowane i uruchomione?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Naskrobałem w tamtym temacie i podziałało, dostałem jakiś odzew
Apletow dodatkowych nie instalowałem, mam włączony aplet do szybkiego robienia ss, nic nie próbowałem z tym robić bo nie bardzo się na tym znam i nie chciałem jeszcze bardziej tego zepsuć... nowe konto nic nie daje, dalej się crashuje.

-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Jesteś w błędzie. Równie dobrze mogłem - brzydko pisząc - olać obie twoje wypowiedzi i przejść do następnego wątku. Nie dlatego zdecydowałem się spróbować Ci pomóc.Narkan pisze:Naskrobałem w tamtym temacie i podziałało, dostałem jakiś odzew
Nowe konto nie miało na celu rozwiązać twojego problemu. Tym krokiem chciałem ustalić, gdzie być może leży przyczyna. Jeżeli na nowym koncie, wszystko działało by dobrze, to równie dobrze można byłoby założyć, że problem leży w twoich ustawieniach użyszkodnika.Narkan pisze: nowe konto nic nie daje, dalej się crashuje.
Ponieważ problem występuje również na nowym koncie, teraz wiemy, że jest to raczej problem z ustawieniami systemowymi.
Dalej nie napisałeś, jakie aplety są zainstalowane w systemie i jakie są uruchomione w czasie wystąpienia problemu.
Na launchpadzie wisi zgłoszenie błędu. Sprawdź informacje (i poradę) w komentarzach i spróbuj ją zastosować u siebie. Sznurek: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1311606
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dziękuje, ten link co podesłałeś pomógł
od wczoraj nie miałem żadnego crasha. Już raczej jakie aplety mam zainstalowane nie jest potrzebny 

- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Zatem, edytuj swój pierwszy post, dodając na początku "[SOLVED]", aby inni szukając porad łatwo dotarli do rozwiązanych problemów.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy