Gnome-Ubuntu 14.10 z Gnome 3.14 - user themes wyłącza się po restarcie{SOLVED}

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Gnome-Ubuntu 14.10 z Gnome 3.14 - user themes wyłącza się po restarcie{SOLVED}

Post autor: Hindenburg »

Witam z nowym problemem.Jak Wiecie oprócz Unity mamy też min Gnome shell.Ponieważ Najnowszy Gnome 3.14 bardzo przypadł mi do gustu,to postanowiłem go zainstalować ze źródeł ppa.Nowy Gnome jest śliczniutki,ale ma pewne dolegliwości wieku niemowlęcego.Domyślny motyw czarny niezbyt mi sie podoba,więc zainstalowałem z przeźroczystym panelem o nazwie "Zukitowo-shell".Motyw pieknie działa,ale po restarcie wyłącza mi się rozszerzenie User Themes.Może ktoś wie gdzie trzeba grzebnąć,żeby tak sie nie robiło?Dodam że zarówno Gnome 3.14 jak i sam Ubuntu 14.10 to bardzo świeże rzeczy,więc nie znalazłem o tym nic w internecie.Nadmienię że nowy Gnome jest bardzo ładnym i dopracowanym środowiskiem graficznym.Działa dużo szybciej niż poprzednicy i ma dużo fajnych animacji,które czynią go atrakcyjnym.

Problem jak zwykle sam rozwiązałem a rozwiązanie znajdowało się tutaj : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1236749
Należało w opcjach logowania (w samym ekranie logowania) zmienić z Gnome na Default Gnome i wszystkie rozszerzenia działają po starcie.Miałem jeszcze inny problem i go opiszę,może się komuś przyda?Normalnie w starych wersjach Gnome czy Unity jedno wcisnięcie num locka powodowało zapamietanie że ma się uruchomić przy starcie.W najnowszym Gnome tego nie ma i trzeba było zrobić jak w tym poście : http://ubuntuhandbook.org/index.php/201 ... ntu-14-04/
Jest to opisane dla Unity,ale dotyczy też Gnome Shell i w tedy po uruchomieniu polecenia :
gksudo gedit /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-unity-greeter.conf
wyskoczy nam pusty plik tekstowy do którego wklejamy polecenie :
greeter-setup-script=/usr/bin/numlockx on
Ja często uzywam klawiatury numerycznej i domyślnie mam ją włączona przy starcie,ci którym na tym nie zależy.Mogą pominąć tę czynność.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 04:09 przez Hindenburg, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Gnome-Ubuntu 14.10 z Gnome 3.14 - user themes wyłącza się po restarcie

Post autor: bear7 »

W jaki sposób instalowałeś? Widziałeś może ten opis:
GNOME Shell theme:

If you're using ThemeSelector GNOME Shell extension, simply place the "Zukitwo" folder under ~/.themes/. To manually install it, in the "Zukitwo" folder you'll find a directory called "gnome-shell" - rename it to "theme", then make a backup of the /usr/share/gnome-shell/theme folder (important!) and delete the /usr/share/gnome-shell/theme folder. And finally, copy the Zukitwo/theme folder (previously called "gnome-shell") to /usr/share/gnome-shell/ and reload GNOME Shell (press ALT + F2 and enter "r").
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Gnome-Ubuntu 14.10 z Gnome 3.14 - user themes wyłącza się po restarcie

Post autor: Hindenburg »

Instalowałem za pomocą tego repozytorium :
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo apt-get update
sudo apt-get install zukitwo
Motyw się zainstalował i działa,ale po restarcie wyłącza mi się rozszerzenie "User Themes".Muszę wejść do Tweak-gnome-tool i włączyć User Themes i już motyw jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”