Instalacja ubuntu HP xw4600

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
hinhu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Instalacja ubuntu HP xw4600

Post autor: hinhu »

Witam,

Jestem nowym userem ubuntu i chciałem zainstalować go na HP WorkStation XW4600. Problem jest taki, że na tym HP mam włączony RAID i system chciałem postawić właśnie na utworzonym wcześniej dysku logicznym. Niestety po instalacji nie mogę uruchomić ubuntu - mam tylko znak zachęty. Sama instalacja przechodzi ok, jest problem z utworzeniem partycji automatycznie (gdy wybieram opcję automatycznie zrób partycję bez LVM to wyskakuje okno ze znakami zapytania i cofa mnie do kroku poprzedniego. Dopiero gdy wybiorę opcję z LVM to instalacja leci dalej). Po kilkunastu takich instalacjach raz udało mi się uruchomić ubuntu, jednak wieszał się po kilku minutach (przestawła nagle działać myszka, klawiatura).
Próbowałem instalować z netinstall - jednak to samo - po zakończeniu instalki system się nie uruchamia. Przy instalacji netinstal znajduje RAID i pyta czy go użyć. Dzielę dysk za pomocą przewodnika, pobieram i instaluje pakiety - jednak po zakończeniu i instalacji GRUBa system nie odpala się. Czy jest ktoś mi w stanie pomóc? Nadmienię, iż Win7 dział super, widzi poprawnie macierz itp. Sprzęt sprawdzony - memtest, mhdd itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”