Witam serdecznie,
Pozwólcie, że opiszę tu moją historię, by lepiej nakreślić wam problem jaki mam z ubuntu.
Od jakiegoś czasu zaczął mi się sypać windows 7 (64bit). Wirusy itd. Doszło do tego, że za każdym razem, gdy włączałem kompa musiałem ręcznie wybierać, by botowało go z dysku twardego (pomimo że takie ustawienia był w biosie).
Dnia wczorajszego, postanowiłem przesiąść się na ubuntu, by oszczędzić sobie kłopotów z windą. Jednak stwierdziłem, że będę miał dwa systemy. Windows 7 i Ubunty. Windę do gier i Photoshopa, a Ubuntu do normalnej pracy na komputerze itd.
Ubuntu porbrałem stąd: http://www.ubuntu.com/download/desktop wersja 64bit. Za pomocą programu "USB Universal Istaller" zrobiłem bootowanego pendrive. Włożyłem do gniazda USB, reset, boot z pendriva, pokazał mi się GRUB (chyba, ja się nie znam - wybaczcie jestem ZIELONY w tych sprawach), wybrałem by odpalił mi ubuntu z pendriva bez instalacji - chciałem się systemem pobawić. Wszystko działa - byłem zachwycony.
Dnia następnego sformatowałem dysk. Usunąłem partycję i stworzyłem dwie: jedną 100gb na Windowsa 7, drugą 200gb na Photoshopa, gry itd, automatycznie stworzyła sie partycja 100mb do "czegoś tam". Windows się zainstalował - działa. Pozostawiłem ponad 600GB jako przestrzeń nieprzypisana, by później z niej utworzyć partycję pod Ubuntu.
Następnie przystąpiłem do instalacji Ubuntu. Wkładam pendrive, reset, bootowanie i jest problem. Gdy wybiorę jako bootowanie pendriva, to pojawia mi się czarny ekran i w lewym górnym rogu miga tzw "podłoga". Gdy wybiorę bootowanie z pendriva z dopiskiem przed tym UEFI, to ładuję mi się GRUB (chyba) i która opcję bym nie wybrał, instalacja ubuntu lub tylko odpalenie go z pendriva powoduje pojawienie się czarnego ekranu i po około 15s komputer sam się resetuję.
Po googlowałem za tym problemem i do żadnego konkretnego wniosku nie dotarłem. Poszukałem w biose opcji takich jak fastboot, secure itd ale żadnej z nich nie znalazłem. Możliwe że w moim biosie nazywają się inaczej i przez to nie mogę ich odnaleźć.
Dodać muszę, że zniknął problem z ręcznym wybieraniem bootowania (jak to było przed formatem). Stąd może płynąć wniosek, że podczas formatu zmieniły się ustawienia biosa, które teraz blokują ubuntu (a wcześniej nie blokowały).
Moi państwo, serdecznie prosił bym was o pomoc, instrukcję, prowadzenie za rączkę podczas rozwiązania tego problemu. Jeśli chodzi o Linuksa jestem totalnie ZIELONY. W innych wątkach wyczytałem, by spróbować coś gdzieś wpisać ale wstyd się przyznać - nawet nie wiem gdzie to zrobić. Jeśli ktoś z was ma pomysł, jak rozwiązać mój problem, to będę dozgonnie wdzięczny za pomoc.
Mój sprzęt:
Płyta główna: ASUS M5A99X EVO (menager urządzeń wyświetla mi ja jako ACPI x64-basem PC)
Grafika: AMD Radeon HD 6900 Series
Procek: 6 rdzeniowy AMD Phenom(tm) II X6 1055T
Dysk: Samsung HD103SJ ATA Device (1TB)
Ramy: 2x4GB Kingstony
BIOS: To UEFI chodź jak pisałem za pierwszym razem, odpaliłem ubuntu bez instalacji, bez żadnych problemów
Dodam jeszcze, że pendrive z Ubuntu działa, bo mogę go odpalić bez problemu jako system bez instalacji na moim laptopie.
Czarny ekran przy próbie istalacji Ubuntu 14.04.01 x64
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 15.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Czarny ekran przy próbie istalacji Ubuntu 14.04.01 x64
Cześć. Czy to jedyny komputer u ciebie. Jeżeli masz drugi to możemy przez to przebrnąć instalując na jednym a komunikując się przez drugi . Najlepiej przez komunikator żeby nie zaśmiecać za bardzo forum.
-- 01 lis 2014 22:08 --
Sory doczytałem do końca i piszesz że masz laptopa więc np. przez gg możemy to zrobić
-- 01 lis 2014 22:08 --
Sory doczytałem do końca i piszesz że masz laptopa więc np. przez gg możemy to zrobić
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
zresteuj bios do ustawien domyslnych i spróbuj ponownie. Piszesz że ubuntu działało przed instalacją windowsa, struktura dysku nie ma nic do startu ubuntu live.
@Wojtbar
Z przyjemnością skorzystam z twojej pomocy
@Dranek
Przywrócenie Biosa do ustawień fabrycznych nic nie dało
Z przyjemnością skorzystam z twojej pomocy
@Dranek
Przywrócenie Biosa do ustawień fabrycznych nic nie dało